Criza in Ucraina. Oficial guvernamental britanic: Rusia a trimis 4.000-5.000 de militari in estul Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

29 august 2014. Rusia a trimis intre 4.000 si 5.000 de militari in estul Ucrainei, pentru a participa la confruntarile armate din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, afirma un oficial guvernamental britanic, citat de CNN.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

-►Cehia considera ca Rusia ameninta pacea europeana

-►Barack Obama: "Toata lumea poate vedea ca forte ruse se afla in Ucraina"

Citește și
Titus Corlatean
Reactia Romaniei dupa ce Porosenko a anuntat invazia Rusiei. Corlatean: "Suntem extrem de ingrijorati"

-►Insurgentii prorusi, dispusi sa deschida un coridor umanitar pentru militarii ucraineni incercuti

-►Vladimir Putin a indeamnat insurgentii sa le permita militarilor ucraineni sa iasa din incercuire

INFORMATII LIVE-UPDATE

22:15 Rusia a trimis 4.000-5.000 de militari in estul Ucrainei, afirma un oficial guvernamental britanic

"Rusia a trimis intre 4.000 si 5.000 de militari, in unitati organizate, pe teritoriul Ucrainei, pentru a participa la confruntarile din regiunile Lugansk si Donetk", a declarat un oficial guvernamental britanic, sub protectia anonimatului.

"Este clar ca Rusia a lansat incursiuni militare de amploare in Ucraina", a precizat sursa britanica.

ora 18:27 Cehia vorbeste despre amenintarea pacii in Europa

"Cehia considera ca patrunderea unitatilor militare ruse pe teritoriul Ucrainei este o amenintare grava la adresa pacii si stabilitatii Europei", precizeaza diplomatia ceha, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Actiunile Rusiei sunt in contradictie flagranta nu doar cu normele fundamentale ale dreptului international, ci si cu recentele asigurari oferite de presedintele Vladimir Putin la summitul de la Minsk, privind intentia de a ajunge la o solutie politica", continua Ministerul ceh de Externe. "Cehia cere Rusiei sa retraga imediat fortele armate de pe teritoriul ucrainean", adauga Guvernul de la Praga. "De asemenea, cerem Rusiei sa inceteze atacurile cu obuze pe teritoriul ucrainean, sa intrerupa livrarile de echipamente si armament si sa permita controale independente de-a lungul frontierei ruso-ucrainene", subliniaza Praga.

ora 17:30 Ucraina isi doreste sa primeasca arme NATO

Ucraina ar dori sa primeasca arme din partea statelor membre NATO si nu se asteapta ca Alianta Nord-Atlantica sa trimita trupe pentru a lupta alaturi de fortele ucrainene impotriva separatistilor prorusi, a declarat, vineri, ambasadorul Kievului, Ihor Dolhov, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Avem nevoie de mai mult ajutor, inclusiv militar. Este evident ca NATO nu ne poate ajuta cu trupe si nici nu asteptam aceasta din partea statelor membre", a declarat Ihor Dolhov, seful delegatiei Ucrainei la NATO, dupa reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. "Nu avem deocamdata o astfel de optiune", a adaugat el. "Ne putem asigura protectia, dar avem nevoie de sprijinul" aliatilor "pentru a opri agresiunea" Rusiei si "pentru a-i cere presedintelui (Vladimir) Putin sa accepte instaurarea pacii". "Din pacate", statele membre NATO nu au furnizat arme Ucrainei, a mai afirmat ambasadorul Ihor Dolhov. "Vrem arme", a insistat el.

La summitul NATO programat in 4 si 5 septembrie in Tara Galilor, unde va participa si presedintele Petro Porosenko, se asteapta o decizie cu privire la infiintarea a patru fonduri de sustinere pentru Ucraina. Ambasadorul Dolhov spera ca acestea vor fi urmate de "rezultate concrete". "In ceea ce priveste logistica, avem nevoie nu doar de consiliere, dar si de ceva concret, cum ar fi, de exemplu, softuri pentru logistica", a adaugat diplomatul.

ora 15:00 NATO cere Rusiei sa "inceteze actiunile militare ilegale" din Ucraina

Denuntand o "escaladare grava a agresiunii militare ruse", secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat "in termenii cei mai puternici dispretul permanent al Rusiei fata de obligatiile sale internationale".

"Facem apel la Rusia sa inceteze actiunile militare ilegale, sa inceteze sprijinul pentru separatistii inarmati si sa ia masuri imediate si verificabile in vederea unei detensionari a crizei", a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenta a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

NATO nu va inchide usa Ucrainei daca aceasta tara doreste sa se alature Aliantei Nord-Atlantice, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen, dupa ce Kievul si-a anuntat intentia de a relansa procesul de aderare. "Permiteti-mi sa va amintesc decizia luata in 2008 de NATO, conform careia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen.

"Ucraina a decis sa continue o politica de nealiniere", a subliniat el. "Respectam pe deplin daca Parlamentul ucrainean decide sa schimbe aceasta politica", deoarece noi "aderam la principiul ca fiecare tara are dreptul de a decide singura, fara ingerinte din exterior", a precizat Rasmussen.

Ucraina intentioneaza sa relanseze procesul de aderare la NATO, in fata "agresiunii" ruse, a declarat vineri premierul ucrainean Arseni Iateniuk. "Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizand anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei si revenirea pe calea aderarii la NATO", a declarat Iateniuk, in cadrul Consiliului de ministri.

In aprilie 2008, la summitul de la Bucuresti, liderii tarilor NATO au convenit ca este firesc ca Ucraina sa se alature Aliantei la un moment, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar in 2010, Guvernul prorus al presedintelui Viktor Ianukovici a renuntat la acest obiectiv, continuand insa cooperarea cu NATO.

ora 14:00 Vladimir Putin: Kievul ar trebui "fortat" sa negocieze cu separatistii

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri ca autoritatile de la Kiev ar trebui "fortate" sa negocieze "pe fond" cu separatistii prorusi care lupta impotriva fortelor armate ucrainene in estul Ucrainei, relateaza Mediafax.

"Autoritatile ucrainene trebuie fortate sa inceapa negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (...), ci pe fond (...): care vor fi drepturile populatiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul tarii", a afirmat Putin in cursul unui summit al tineretului rus.

ora 13:00 Moscova sustine ca are acordul de principiu al Kievului privind un nou convoi umanitar

Moscova a transmis joi Kievului o noua nota privind trimiterea unui al doilea convoi umanitar in estul Ucrainei, dupa ce a primit acordul de principiu al autoritatilor ucrainene, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Itar-Tass in pagina electronica.

"Nota noastra oficiala privind intentia Rusiei de a trimite un nou convoi umanitar in sud-estul Ucrainei a fost livrata duminica Ministerului ucrainean de Externe", a afirmat Lavrov. Miercuri "am primit un raspuns de la Ministerul ucrainean de Externe care exprima un acord de principiu privind trimiterea ajutorului umanitar rus in sud-estul Ucrainei si mentiona viziunea ucraineana asupra logisticii acestui convoi", a adaugat ministrul rus.

"Am transmis ieri o a doua nota Ministerului ucrainean de Externe, luând in calcul propunerile ucrainene", a precizat el. "In viziunea noastra, avem o opinie comuna asupra modalitatii de a asigura securitatea celui de-al doilea convoi in sud-estul (Ucrainei) si de a livra incarcatura".

ora 12:45 Arseni Iateniuk afirma ca Ucraina vrea sa relanseze procesul de aderare la NATO

Ucraina intentioneaza sa relanseze procesul de aderare la NATO, in fata "agresiunii" ruse, a declarat vineri premierul Arseni Iateniuk, relateaza Mediafax. "Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizand anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei si revenirea pe calea aderarii la NATO", a declarat Iateniuk, in cadrul Consiliului de ministri.

ora 12:30 Moscova avertizeaza ca Ucraina ar putea sustrage din gazele rusesti destinate UE la iarna

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a subliniat vineri ca exista "riscuri puternice" ca Ucraina sa sustraga din gazele rusesti destinate Europei la iarna, relateaza Mediafax."Situatia este foarte critica odata cu apropierea sezonului" rece, a declarat ministrul rus, intr-o conferinta de presa alaturi de comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger."Exista un risc ca gazele livrate de Gazprom pentru Europa sa fie prelevate ilegal de Ucraina pentru propriile nevoi", a adaugat Novak.

ora 12:20 Ambasada Ucrainei: Rusia a trecut de la razboiul ascuns la o interventie deschisa in Ucraina

Federatia Rusa a trecut de la razboiul ascuns de pana acum la o interventie deschisa in Ucraina, precizeaza misiunea diplomatica ucraineana de la Bucuresti, subliniind ca pentru Kiev evenimentele din ultimul timp reprezinta "o actiune de agresiune"."Prin actiunile sale in ajunul summit-urilor UE si NATO, Rusia demonstreaza un dispret fata de dreptul international, aruncand o provocare intregii lumi democratice si ruinand ordinea mondiala existenta. Ca urmare a interventiei unitatilor armate ale Federatiei Ruse in Ucraina, s-a creat o noua situatie. Realmente, aceasta prezinta un nou pas in realizarea strategiei Kremlinului - razboi fara proclamarea razboiului, dezechilibrarea Ucrainei, jocul pe marginea slabiciunilor Occidentului", se arata intr-un comunicat al Ambasadei.

Misiunea diplomatica apreciaza ca "incercarile de a solutiona problema prin implorarea Kremlinului, inmultite cu sanctiuni, nu au dat rezultate". "Agresorul isi croieste drum, neluand in considerare pierderile economice si politice. El este constient de faptul ca sanctiunile sunt temporare, iar zonele de influenta cucerite prezinta un fenomen durabil", afirma Ambasada.

Potrivit comunicatului, agresorul (Rusia) este constient de "slabiciunea Occidentului" si de starea complicata a economiei Ucrainei, contand fie pe crearea unui nou status-quo, fie pe dezechilibrarea economiei si a sistemului financiar mondial.

"Prin actiunile sale Rusia implica intreg mapamond-ul in razboi. Ucraina de-facto deja a devenit o arena de razboi intre Vest si Est - razboi pe care Vestul incearca sa-l evite, iar Rusia – il doreste. Ucraina deja poarta acest razboi, iar Vestul continua sa ignore realitatea. Rusia spera ca UE si NATO din nou nu vor reactiona la invazia militara, limitandu-se doar la exprimarea ingrijorarii. Rusia imcearca sa demonstreze intregii lumi incapacitatea puterilor mondiale de a reactiona la actiunile ei sfidatoare si sa scoata in evidenta esecul intentiilor Vestului de a construi un sistem eficace de securitate", se mai arata in comunicat.

Ambasada avertizeaza ca Europa este in pragul unui razboi de anvengura, in comparatie cu care evenimentele din Balcani si Cecenia vor parea "o joaca copilareasca".

"Avem de-a face cu o putere nucleara care nu tine cont de alti actori internationali si nici de dreptul international. Daca Vestul si Europa doresc sa evite aceasta perspectiva, ele trebuie sa reactioneze acum", afirma misiunea diplomatica, reiterand apelul Kievului la adresa comunitatii democratice internationale, NATO si UE de a acorda Ucrainei "un sprijin real pentu a contracara agresiunea rusa".

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat joi, intr-un mesaj televizat, ca si-a anulat vizita in Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" in Ucraina, unde situatia se "deterioreaza rapid". El a adaugat ca a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare, pentru a elabora un plan de actiune.

Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau pentru a-i sustine pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins intotdeauna aceste acuzatii, insa NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens.

 

 

ora 12:00 Moscova, acuzata de implicare directa in luptele din Ucraina in Consiliul de Securitate al ONU

Rusia a fost acuzata joi de catre Occident, in Consiliul de Securitate al ONU, de implicare directa a fortelor rusesti, alaturi de separatistii prorusi, in conflictul armat din estul Ucrainei, relateaza Mediafax. "Sunt necesare, de urgenta, negocieri serioase (in Ucraina), dar Rusia trebuie sa inceteze sa minta si sa alimenteze conflictul", a declarat ambasadoarea americana la ONU Samantha Power, in Consiliul reunit de urgenta la solicitarea Lituaniei. "In prezent, militari, blindate, (elemente de) aparare antiaeriana si artilerie venite din Rusia lupta alaturi de separatisti", a denuntat ea.

Power a prezentat o lunga lista cu indicii, inclusiv fotografii prin satelit, care dovedesc in opinia sa aceasta implicare directa a fortelor rusesti. "In fata acestei amenintari, sa nu se actioneze va costa scump", a conchis ea.

Constatand ca "Rusia ramane surda" la avertizarile occidentalilor in privinta Ucrainei, Power s-a intrebat, in acest conditii, "cum sa le spui altor tari limitrofe Rusiei ca securitatea si pacea lor sunt garantate?". "Si ce mesaj le trimitem noi altor tari care au ambitii similare (...), daca lasam Rusia sa incalce regulile (internationale)?".

"Problema nu este sa aflam ce le putem spune rusilor, ci ce putem sa facem ca sa ne asculte", a subliniat ea, agitand amenintarea unor noi sanctiuni americane si europene.

Ambasadorul britaic Mark Lyall Grant a denuntat o "implicare militara directa a Rusiei in sprijinul separatistilor'. El a cerut Moscovei sa-si "retraga imediat fortele militare si armamentul" de pe teritoriul ucrainean. In opinia lui Mark Lyall Grant, "dovezile sunt incontestabile" cu privire la aceasta "incursiune" rusa, care contravine Cartei ONU.

El a evocat fotografii prin satelit difuzate de NATO in care apar rampe de lansatoare de rachete si mobilizarea "de mai multe luni" a membrilor fortelor speciale rusesti cunoscute sub numele de Spetnaz pentru sustinerea insurgentilor. Adjunctul reprezentantului permanent francez la ONU Alexis Lamek a reafirmat ca, in opinia Parisului, "prezenta militarilor rusi pe teritoriul ucrainean (...) nu va fi tolerata". El a insistat asupra "incetarii livrarilor de material militar separatistilor" si controlarea frontierei dintre Rusia si Ucraina.

"Daca escaladarea continua", a adaugat el, "sanctiunile (europene) vor fi mentinute, eventual extinse". In opinia reprezentantei lituaniene Raimonda Murmokaite, care se afla la originea acestei reuniuni, "invadarea teritoriului ucrainean de catre forte armate rusesti (...) este o lovitura dura data pacii si securitatii regiunii si nu numai".

In replica, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite ca au trimis in Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraineana de faptul ca a "bombardat civili" in zone aflate sub controlul separatistilor." "Mesajul meu catre Washington este: incetati sa va amestecati in afacerile interne ale tarilor suverane", a subliniat el.

Aflat in mod clar intr-o pozitie defensiva, el a propus - fara prea multa convingere - partenerilor sai din cadrul Consiliului sa adopte o Declaratie prin care sa ceara un "armistitiu imediat" si un "dialog politic larg" in Ucraina.

ORA 11:00 Radio Europa Libera publica pe site-ul sau imagini cu puternic impact emotional cu luptele care s-au dat joi pe strazile din Donetsk. Inregistrarile video au fost facute de catre corespondentul Andrei Babitsky.

 

Ban Ki-moon denunta o "escaladare periculoasa" in Ucraina si indeamna Kievul si Moscova sa negocieze

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a apreciat joi ca luptele din estul Ucrainei se deplaseaza catre sud, iar acest lucru constituie o "escaladare periculoasa", indemnand Moscova si Kievul sa negocieze o solutionare a conflictului, relateaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant Stéphane Dujarric, Ban Ki-moon "este ingrijorat de informatii potrivit carora confruntarile din estul Ucrainei se extind catre sud, in apropiere de Marea Azov si Rusia".

"In cazul in care acest lucru se confirma, este vorba despre o escaladare periculoasa a crizei din Ucraina", a adaugat el. "Comunitatea internationala nu poate lasa situatia sa se agraveze si mai mult", a continuat acesta.

Notand intalnirile recente, la Minsk, intre reprezentanti rusi, ucraineni si europeni, secretarul general al ONU doreste "continuarea acestor discutii in vederea ajungerii la o solutionare pasnica a conflictului", a spus purtatorul de cuvant.

Toti actorii din aceasta criza "este necesar sa depuna eforturi pentru a contribui la solutionarea pasnica a conflictului, intr-un mod care sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei".

SUA vor trimite forte armate in Europa de Est. Decizia SUA vine dupa ce presedintele Ucrainei Petro Porosenko declarase joi ca tara sa a fost "invadata" de soldatii rusi, si a cerut sprijin militar international. Analistii cred ca e putin probabil ca acest sprijin sa vina, iar Barack Obama a si spus ca Statele Unite nu vor actiona militar in Ucraina.La Bucuresti, presedintele Traian Basescu a apreciat ca nu e vorba de o invazie, dar ca actiunile Rusiei inclina intr-adevar balanta in favoarea separatistilor.

Invazie sau nu, NATO a confirmat aseara cu fotografii din satelit faptul ca cel putin 1.000 de militari rusi au patruns pe teritoriul Ucrainei."Militari rusi echipati cu armament greu sofisticat actioneaza in interiorul teritoriului suveran al Ucrainei. Cantitati mari de armament avansat, inclusiv sisteme antiaeriene, artilerie, tancuri si blindate sunt transferate fortelor separatiste din estul Ucrainei", a declarat Nico Tak, dir. Centrului de Criza NATO.  Acesta a prezentat imagini surprinse din sateliti care ar arata trupe rusesti inarmate in operatiuni militare derulate langa sau pe teritoriul Ucrainei.

Joi, presedintele Petro Porosenko ceruse sprijin militar international. Departametul de Stat american a anuntat ca nu exclude nicio optiune, dar Barack Obama a trasat clar aseara limitele unui eventual ajutor. "Nu vom actiona militar pentru a rezolva problema ucraineana", a explicat Barack Obama, presedintele SUA.

Atat Washingtonul, cat si Berlinul vorbesc despre noi sanctiuni impotriva Rusiei. Daca acestea vor fi la fel de eficiente ca pana acum, soarta Ucrainei pare pecetluita."Ucrainei i se pregateste, poate, o formula statala in care Estul, intr-o forma sau alta, sa aiba suficiente parghii de manevra astfel incat Ucraina sa nu se duca spre entitati ca UE sau NATO", a explicat Dan Dungaciu, analist de politica externa.

Joi seara, Porosenko a anuntat reinstituirea stagiului militar obligatoriu incepand din toamna si a cerut populatiei sa nu intre in panica. "Destabilizarea situatiei si panica sunt tot arme ale inamicului, la fel ca tancurile, blindatele si pustile Kalasnikov" crede Petro Porosenko, presedintele Ucrainei. Ambasadorii tarilor NATO se reunesc vineri dimineata la Bruxelles pentru a vedea ce e de facut.

Insurgentii prorusi, dispusi sa deschida un coridor umanitar pentru militarii ucraineni incercuti

Insurgentii de la Donetk sustin initiativa presedintului rus Vladimir Putin de a permite militarilor ucraineni din zona de conflict sa iasa din incercuire, a anuntat vineri dimineata "premierul republicii" Donetk, Aleksandr Zaharcenko, citat de agentia Itar-Tass, in pagina electronica.

"Cu tot respectul fata de Vladimir Vladimirovici Putin, presedintele acelei tari care, in primul rand, ne ofera sustinere morala, suntem pregatiti sa deschidem un coridor umanitar pentru militarii ucraineni aflati in incercuire" a declarat Zaharcenko.

"Singura conditia este ca ei (militarii) sa se dezarmeze, pentru ca pe viitor aceste arme sa nu poata fi folosite impotriva noastra", a adaugat liderul separatist.

Vladimir Putin indeamna insurgentii sa le permita militarilor ucraineni sa iasa din incercuire

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a indemnat pe insurgenti, in noaptea de joi spre vineri, sa deschida un coridor umanitar pentru militarii ucraineni incercuiti in zonele unde au loc confruntari, anunta serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentia Itar-Tass.

"Ii indemn pe insurgenti sa deschida un coridor umanitari pentru militarii ucraineni aflati in incercuire, pentru a evita o crestere a numarului de victime", a declarat Putin. "Le cer insurgentilor sa le militarilor ucraineni sa iasa fara obstacole din zona de conflict, pentru a-i lasa pe acestia sa se intoarca la familiile lor. De asemenea, ranitii trebuie sa beneficieze in mod urgent de ingrijiri medicale", a adaugat presedintele rus.

El a afirmat ca multi dintre militarii ucraineni aflati in incercuire sunt implicati in operatiuni militare "fara voia lor". De asemenea, Putin a indemnat autoritatile ucrainene sa inceteze activitatile militare in estul tarii si sa initieze negocieri.

"Le indemn din nou pe autoritatile de la Kiev sa inceteze actiunile militare, sa inceteze focul, sa inceapa negocieri cu reprezentantii insurgentilor si sa solutioneze toate problemele doar pe cale pasnica", a declarat presedintele Rusiei.

Potrivit lui Putin, este "evident" ca fortele separatiste au obtinut "succese considerabile" in contraofensiva lor. El a mentionat, de asemenea, ca Rusia este "pregatita sa ofere si va oferi" ajutor umanitar regiunii de est a Ucrainei.

Ambasadorul rus la ONU: Politica "nesabuita" a Kievului a dus la tensionarea situatiei in Ucraina

Tensionarea situatiei in sud-estul Ucrainei este o "consecinta directa" a politicii "nesabuite" a autoritatilor de la Kiev, a declarat joi ambasadorul rus la ONU, vitali Ciurkin, citat de agentia RIA Novosti.

"Tensionarea din prezent a situatiei in sud-estul Ucrainei este o consecinta directa a politicii nesabuite a Kievului, care duce un razboi impotriva propriului popor", a apreciat Cierkin.

In opinia sa, Kievul "lupta impotriva celor care au un alt punct de vedere, interzice partide politice si activitatea unor institutii de presa".

Manifestatii la Harkov si Mariupol impotriva "invaziei ruse" in Ucraina

Peste 5.000 de persoane manifestau joi seara in orasele Harkov si Mariupol, in estul Ucrainei, impotriva "invaziei ruse" in tara lor, relateaza agentia UNIAN, in pagina electronica. La Harkov, peste 200 de activisti pichetau consulatul general al Rusiei, cerand incetarea "incursiunii ruse" in Ucraina. Manifestantii fluturau pancarte pe care scria: "Opriti-l pe nebun! Putin e un asasin" sau "Afara din Ucraina! Rusia este un terorist. Moarte ocupantilor rusi!".

De asemenea, activistii au intonat imnul Ucrainei si cantece obscene despre presedintele rus, Vladimir Putin. Potrivit activistului Vladimir Cistilin, manifestantii cer oprirea invaziei ruse in Ucraina si o reactie din partea comunitatii internationale.

"A inceput invazia rusa. Locuitorii din Harkov nu pot ramane nepasatori fata de aceasta situatie. Astazi am decis sa ne adunam in fata consulatului, pentru a arata ca suntem impotriva actiunilor Rusiei", a spus Cistilin.

Dupa o ora de la inceputul manifestatiei, unul dintre activisti a aruncat petarde spre sediul consulatului, fapt ce a provocat ciocniri cu fortele de ordine. Potrivit Itar-Tass, nu se stie daca incidentul s-a soldat cu victime.

O alta manifestatie impotriva actiunilor Rusiei a avut loc la Mariupol, unde peste 5.000 de persoane s-au adunat in piata din centrul orasului.Potrivit unui deputat ucrainean, la miting participa atat ucraineni, cat si rusi, greci si evrei.

Ei protesteaza fata de "agresiunea militara rusa" in Ucraina, relateaza postul de televiziune ucrainean TSN. Multi dintre manifestanti flutura steaguri ucrainene.  Mariupol, un oras cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Marii Azov, in sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusa si la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donetk.

Serviciile speciale ruse folosesc retele de socializare pentru a crea panica printre ucraineni

Serviciile speciale ale Rusiei folosesc in mod activ retele de socializare, pentru a dezinforma si a crea panica in randul ucrainenilor, a denuntat joi seful Serviciului ucrainean de securitate (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de agentia Interfax.

El a acuzat Moscova ca desfasoara "un atac psihologic" in Ucraina prin intermediul unor "complici ai teroristilor (insurgentilor), care pretind ca sunt jurnalisti".
Nalivaicenko a informat ca serviciile ruse folosesc retele de socializare, adrese electronice si numere de telefon mobil ale cetatenilor ucraineni, cu scopul de a "crea panica" in randul acestora.

"Ele (serviciile speciale) transmit informatii false, provoaca panica, pentru a destabiliza situatia in tara noastra", a subliniat el.

"Vreu sa va informez ca, in prezent, rusii folosesc in mod cinic si josnic reteaua de socializare Facebook. Ne-am adresat in repetate randuri catre conducerea acestei retele, dar nu am reusit sa solutionam nimic", a afirmat seful SBU, adaugand ca "rusii pirateaza sau blocheaza conturi ale ucrainenilor pentru a disemina informatii false".Nalivaicenko a mentionat ca partea ucraineana a finalizat negocierile cu compania Google pentru a contracara actiunile Moscovei.

Barack Obama: "Toata lumea poate vedea ca forte ruse se afla in Ucraina"

Intreaga lume "poate vedea ca forte ruse sunt in Ucraina", a afirmat joi presedintele american Barack Obama, anuntand ca il va primi luna viitoare, la Casa Alba, pe omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, relateaza Mediafax.

"Rusia este responsabila de violentele din estul Ucrainei. Violenta este incurajata de Rusia. Separatistii sunt antrenati de Rusia. Ei sunt inarmati si finantati de Rusia", a denuntat presedintele american.

"Este evident in ochii intregii lumi ca forte ruse se afla in Ucraina", a declarat Obama, in cursul unei conferinte de presa. Totusi, el a subliniat ca Statele Unite "nu vor recurge la forta pentru a solutiona problema ucraineana".

"Incursiunea rusa care are loc la ora actuala in Ucraina nu poate duce decat la sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei", a adaugat presedintele american. De asemenea, in cursul unei convorbiri telefonice, Obama si cancelarul german Angela Merkel au convenit ca actiunile Rusiei in Ucraina "nu pot ramane fara consecinte", a anuntat Berlinul.

Presedintele american si cancelarul german au "avertizat ca un astfel de comportament (al Rusiei) nu poate ramane fara consecinte", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului german.

In acest context, Obama a declarat ca il va primi pe Porosenko luna viitoare, la Casa Alba.Ambasadorul Statelor Unite la Natiunile Unite, Samantha Power, a declarat joi ca Rusia trebuie sa inceteze "minciunile" si operatiunile de alimentare a conflictului din Ucraina.

La randul sau, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite ca trimit in Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraieana "bombardeaza civili".Administratia prooccidentala de la Kiev a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk. Kievul a denuntat, de la inceputul crizei, prezenta unor mercenari si militari rusi pe teritoriul ucrainean.

Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Donetk", a confirmat ca aproximativ 4.000 de mercenari rusi, inclusiv multi militari activi aflati in concediu, au participat in ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. Insa Ministerul rus al Apararii a dat asigurari ca in estul Ucrainei nu sunt militari rusi.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Efectele acuzatiilor ca Rusia a
Efectele acuzatiilor ca Rusia a "invadat" Ucraina. Rubla, la cel mai redus nivel al ultimelor sase luni fata de dolar

Rubla s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimele sase luni fata de dolar, iar actiunile sunt in scadere cu 1,9% la bursa din Moscova.

Reactia Romaniei dupa ce Porosenko a anuntat invazia Rusiei. Corlatean:
Reactia Romaniei dupa ce Porosenko a anuntat invazia Rusiei. Corlatean: "Suntem extrem de ingrijorati"

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT in contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat ca acesta este atributul presedintelui.

Porosenko s-a razgandit:
Porosenko s-a razgandit: "Situatia este dificila, dar sub control". SUA trimit forte armate in Europa de Est. LIVE UPDATE

28 august 2014. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a afirmat, joi, ca Rusia a invadat Ucraina, in timp ce premierul Arseni Iateniuk l-a acuzat pe Vladimir Putin de provocarea intentionata a unui razboi in Europa.

Recomandări
PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni
PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni

PSD și PNL se pregătesc să colaboreze din nou în viitorul Guvern, alături de UDMR, sub conducerea unui premier social-democrat. Anunțul a fost făcut de președintele liberal Ilie Bolojan, după o ședință a conducerii PNL.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent