Criza in Ucraina. Asalt rus asupra ultimei nave ucrainene in Crimeea. Declaratiile lui Obama despre atitudinea Rusiei
Fortele ruse au atacat, marti, ultima nava sub pavilion ucrainean in Crimeea, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii, Vladislav Seleznev, citat de AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sinteza ultimelor evenimente:
-►Asalt rus asupra ultimei nave ucrainene in Crimeea
-► Barack Obama sustine ca atitudinea Rusiei fata de vecini este un semn de slabiciune
-►Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turchynov, a ordonat retragerea fortelor armate din Crimeea.
-► Reprezentantul presedintelui ucrainean in Crimeea si-a anuntat demisia.
-► Summit-ul G8 va fi organizat la Bruxelles, in loc de Soci, dupa ce Rusia a fost avertizata cu sanctiuni economice si mai grave.
-► Ucraina si Rusia au convenit sa evite escaladarea conflictului in Crimeea, afirma ministrul ucrainean de Externe.
-►Kievul a decis sa-si transfere trupele din Crimeea in Ucraina.
-► Forte ruse au luat cu asalt o baza militara ucraineana la Feodosia, in Crimeea.
-► Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat la telefon despre Ucraina. Amandoi s-au declarat multumiti despre faptul ca OSCE a trimis o misiune in Ucraina.
-► Comandantii navelor militare ucrainene stationate in porturi din Crimeea primisera ordinul de a deschide focul spre fortele ruse, dar nu l-au respectat, a admis Ministerul ucrainean al Apararii.
-► Riscul unui conflict militar intre Ucraina si Rusia a crescut, avertizeaza ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, in contextul in care armata rusa a mobilizat trupe de-a lungul frontierei ucrainene, informeaza AFP.
Cronologia evenimentelor, marti, 25 martie 2014:
ora 20:32 Asalt rus asupra ultimei nave ucrainene in Crimeea
Atacatorii au urcat la bordul navei Cerkasi, pe lacul Donuzlav, in timp ce echipajul s-a baricadat in interiorul navei, a declarat el pe pagina sa de Facebook.
ora 20:00 Obama, despre atitudinea Rusiei
Atitudinea Rusiei fata de tarile vecine in timpul crizei ucrainene si a alipirii Crimeei nu este un semn de "forta", ci de "slabiciune", a apreciat marti presedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de AFP.
"Rusia este o putere regionala care isi pune in dificultate vecinii nu din cauza fortei, ci a slabiciunii sale", a declarat Obama, in cadrul unei conferinte de presa la Haga.
"Avem o influenta considerabila asupra vecinilor nostri dar in general nu trebuie sa ii invadam pentru a avea cu ei o relatie de cooperare puternica", a continuat Obama.
"Faptul ca Rusia a simtit nevoia de a recurge la armata si de a incalca dreptul international este dovada unei influente mai mici, nu a unei influente in crestere", a adaugat el.
ora 19:45 Barack Obama respinge analogia intre Kosovo si Crimeea
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a respins, marti, analogia intre Kosovo si Crimeea invocata de Moscova pentru a justifica un referendum privind alipirea peninsulei la Rusia, apreciind ca aceasta nu are "niciun sens", relateaza AFP.
"Cand aud o analogie cu Kosovo, unde mii de persoane au fost masacrate de guvernul lor, este o comparatie care nu are absolut niciun sens", a afirmat Obama intr-o conferinta de presa la incheierea summitului privind securitatea nucleara de la Haga.
ora 11:45 Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turchynov, a ordonat retragerea fortelor armate din Crimeea. Acesta a precizat ca a luat decizia din cauza amenintarilor primite din partea Rusiei, anunta CNN.
Turchynov a tinut sa precizeze ca militarii ucrainieni si familiile acestora au primit amenintari cu moartea din parte armatei ruse, care a ocupat tote bazele militare din Crimeea.
ora 07.00 Reprezentantul presedintelui ucrainean in Crimeea, Serghei Kunitin, a anuntat luni seara ca-si va prezenta demisia, deoarece este nemultumit de pasivitatea autoritatilor de la Kiev in legatura cu situatia din Crimeea, relateaza agentia UNIAN. "In fiecare zi, militarii nostri sunt injositi, iar noi ne intrunim in niste sedinte", a afirmat Kunitin. El a criticat lipsa de actiuni din partea conducerii, afirmand ca Ucraina totusi are posibilitati pentru a reactiona "intr-un mod corespunzator". "Imi dau demisia din functia de reprezentant al presedintelui ucrainean (in Crimeea). Mi-e rusine ca sunt implicat in aceasta situatie", a declarat Kunitin.
ora 06.00 Ministrul ucrainean de Externe a declarat luni, dupa o intalnire cu omologul sau rus Serghei Lavrov, la Haga, ca Moscova si Kievul au convenit sa evite escaladarea conflictului in Crimeea, estul si sudul Ucrainei, potrivit agentiei oficiale Ukrinform. "Am convenit sa evitam o noua escaladare a conflictului in Crimeea, estul si sudul Ucrainei, fapt ce ar fi putut duce la victime", a afirmat Descita. Potrivit ministruluui ucrainean, Lavrov a dat asigurari ca Rusia nu intentioneaza sa utilizeze forte armate in regiunile din estul si sudul Ucrainei. El a mentionat, de asemenea, ca ambele parti au fost de acord privind necesitatea de a organiza intalniri bilaterale la nivelul ministerelor de Externe si de Aparare, daca situatia se va agrava. Descita a subliniat ca, in cursul intalnirii sale cu Lavrov, el si-a exprimat dezacordul in legatura cu decizia Rusiei de anexa Crimeea si a declarat ca Ucraina va trata aceasta regiune ca fiind parte componenta a teritoriului sau.
SINTEZA evenimentelor de luni, 24 martie 2014:
Summitul in format G8, care ar fi trebuit sa aiba loc la Soci, in iunie, a fost inlocuit cu unul G7, la Bruxelles. Mai-marii planetei i-au pus in vedere Rusiei ca risca noi sanctiuni, in cazul deteriorarii situatiei din Ucraina.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Cat timp nu exista un mediu prielnic pentru un summit in format G8, cum este cazul acum, G8 nu mai exista, nici ca tip de reuniune la nivel inalt, nici ca format de discutii."
David Cameron, premierul Marii Britanii: "Treuie sa fim clari: nu va avea loc un summit G8, anul acesta, in Rusia."
Anuntul este materializarea unor amenintari repetate ale Occidentului, iar ministrul rus de Externe a declarat ca pentru Rusia, decizia nu ar fi o "mare tragedie".
Pe de alta parte, reuniunea de la Haga a adus si semne bune. Ministrul rus de Externe a acceptat sa se intalneasca cu omologul sau ucrainean. Oficialul de la Kiev a anuntat ca cele doua tari au convenit sa evite escaladarea conflictului in Crimeea, estul si sudul Ucrainei.
Andri Deshtia, ministrul ucrainean de Externe: "Rusia si Ucraina pot trai in pace, insa nu vom renunta niciodata la Crimeea."
Cei doi oficiali s-au reunit pe marginea summitului pentru securitate nucleara, gazduit de Olanda. Printre cei 53 de lideri de stat invitati s-a aflat si presedintele Traian Basescu. Discutiile au fost umbrite de criza din Ucraina. La finalul reuniunii, oficialii au participat la un dineu organizat de regele Willem-Alexander si de regina Maxima.
Cronologia evenimentelor de luni, 24 martie 2014:
ora 23:04 Statele din cadrul G7 au avertizat Rusia ca sunt pregatite sa inaspreasca sanctiunile impotriva ei, in cazul unei escaladari in Ucraina, potrivit unui comunicat comun al statelor G7 publicat la sfarsitul unei reuniuni extraordinare de la Haga, relateaza AFP.
Confirmand decizia lor de a nu participa la summitul G8 programat in iunie, in statiunea rusa Soci, in Rusia, aceste state au anuntat ca pot fi adoptate "sanctiuni sectoriale coordonate care vor avea consecinte si mai grave asupra economiei ruse, daca Rusia va continua continua aceasta escaladare".
ora 21:55 Summitul G8 programat in iunie in statiunea rusa Soci a fost anulat, reuniunea urmand sa se desfasoare la Bruxelles, au decis liderii statelor puternic industrializate, reuniti la Haga, anunta presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
Liderii G7 au luat aceasta decizie in cursul reuniunii de la Haga, masura fiind o reactie la hotararea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca excluderea Rusiei din grupul tarilor puternic industrializate - G8 - "nu ar fi o mare tragedie".
"Daca partenerii nostri occidentali cred ca acest format este depasit, asta este", a afirmat Lavrov intr-o conferinta de presa organizata la Haga. "Noi nu ne agatam de acest format si nu ar fi o mare tragedie daca nu ar mai exista G8", a spus Lavrov.
ora 21:27 Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, s-a intalnit, la Haga, cu omologul sau ucrainean, Andrei Descita.
Intalnirea a fost organizata la solicitarea Kievului. "Este o intrevedere bilaterala", a confirmat Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.
Este vorba de cele mai inalte contacte oficiale intre Ucraina si Rusia de la izbucnirea crizei din Crimeea. Inaintea intalnirii, Andrei Descita a exprimat speranta gasirii unei "solutii pasnice" la criza dintre cele doua tari.
ora 11:30 Kievul a decis luni sa-si transfere trupele din Peninsula Crimeea, anexata de Rusia, pe teritoriul Ucrainei, transmite AFP.
Forte ruse au luat cu asalt o baza militara ucraineana la Feodosia, in Crimeea
ora 08.40 Forte ruse au luat cu asalt o baza militara ucraineana la Feodosia, in Crimeea - a anuntat intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook Vladislav Seleznev, un purtator de cuvant al fortelor ucrainene in peninsula, relateaza AFP. Operatiunea a fost efectuata cu blindate usoare si elicoptere si au fost auzite focuri de arma, potrivit aceleiasi surse. Trei camioane care transportau militari ucraineni, cu mainile legate, a parasit baza doua ore mai tarziu, a adaugat purtatorul de cuvant.
Nicio informatie nu a fost oferita despre o eventuala rezistenta armata a unitatii de infanterie marina a fortelor ucrainene, atacata de forte ruse la Feodosia.
ora 07.00 Mai multe regiuni din Peninsula Crimeea au ramas fara curent electric duminica seara, din motive "necunoscute", au anuntat autoritatile locale proruse, relateaza AFP. Locuitorii districtelor Feodosia si Djankoi au declarat pentru AFP ca sate si districte din regiunea lor nu aveau curent electric. La Simferopol, principalul oras din Crimeea, strada Karl Marx din centrul orasului era in intuneric, dar si unul dintre principalele hoteluri din centru. Oamenii foloseau torte si telefoane mobile pentru a face lumina.
Premierul separatist prorus din Crimeea Serghii Aksionov a confirmat, intr-un mesaj postat pe contul de Twitter, ca exista probleme in alimentarea cu energie electrica. "Simferopol, Ialta, Kerci si Feodosia nu au, partial, electricitate. Motivul este necunoscut", a scris el.
Peninsula Crimeea este alimentata cu apa si electricitate de catre Ucraina. Aksionov a scris duminica, intr-un mesaj, ca regiunea creeaza centrale pentru a deveni autonoma in domeniul energiei electrice fata de Ucraina.
Sinteza evenimentelor de duminica, 23 martie 2014:
Ministrul ucrainean de Externe a avertizat ca riscul unui razboi cu Rusia a crescut, mai ales ca Moscova a mobilizat trupe la frontiera. In pericol nu este doar Ucraina, ci si Republica Moldova - avertizeaza senatorul american John McCain.
Rand pe rand, unitatile militare din Crimeea, navele, precum si singurul submarin ucrainean din peninsula au fost preluate de soldatii rusi. Pentru a evita varsarea de sange, militarii ucraineni au ales sa nu se opuna.
Oficialii de la Kiev avertizeaza tot mai raspicat in legatura cu riscul unui conflict militar intre Ucraina si Rusia. Conflict care ar putea cuprinde si Republica Moldova, avertizeaza senatorul republican John McCain: "Putin vrea sa refaca imperiul sovietic. De aceea sunt ingrijorat, mai ales pentru Republica Moldova, pentru ca nu este membru NATO, dar ma tem si de presiunea asupra tarilor baltice, care a inceput deja."
Comandatul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove vorbeste si el despre repozitionarea trupelor, pentru o interventie rapida in caz de conflict armat. Generalul a mai comentat ca atitudinea Rusiei este cea a unui adversar si nu a unui partener NATO.
Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", la PRO TV, ministrul de externe Titus Corlatean a vorbit despre situatia din peninsula: "Sa nu trecem asa, foarte usor, peste "operatiunea Crimeea". Faptul ca in secolul 21 se schimba frontiere in aceasta zona, care este o zona europeana pina la urma, incalcarea principiului inviolabilitatii granitelor prin actiune armata este o flagranta incalcare a dreptului international"
El a dat asigurari ca Romania nu este in pericol direct: "Sa nu uitam ca Romania este membru NATO, asa ca securitatea Romaniei este garantata."
O misiune de observatori ai Organizatiei pentru securitate si Cooperare in Europa va ajunge zilele acestea in Ucraina. Vladimir Putin si-a dat in cele din urma acordul, dupa o discutie telefonica avuta vineri cu cancelarul german Angela Merkel. A subliniat insa ca misiunea OSCE nu va avea acces si in Crimeea.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, soldati, crimeea, conflict,
Dată publicare:
24-03-2014 07:33