Titus Corlatean, la "Dupa 20 de ani", despre singura sansa a Romaniei de a se uni cu Moldova. Ce pericole avem la granita

×
Codul embed a fost copiat

Criza de la granita Romaniei a fost tema dezbatuta de ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, impreuna cu Cristian Leonte si jurnalistii Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc la “Dupa 20 de ani”.

Sinteza declaratiilor

- Romania nu este in pericol direct, fiind membra NATO. Pentru noi, ca pentru orice alt aliat, se aplica principiul solidaritatii. Securitatea Romaniei este garantata.

- Ce se intampla in Crimeea se intampla foarte aproape de Sulina.

- Situatia de tip Crimeea s-a manifestat, Transnistria este intr-o zona de conflict prelungit, aparent inghetat.

Citește și
Titus Colatean, la Sky News
Corlatean, la SkyNews: Sprijinim calea europeana a Ucrainei si a Republicii Moldova. Sinteza declaratiilor ministrului roman
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

- Ceea ce s-a intamplat, in dreptul international, e definit ca agresiune. Condamnarea actiunilor Rusiei face referire la agresiune.

Sanctiunile UE, prea usoare?

- UE a adoptat un ritm progresiv al sanctiunilor. Reactia a fost la doar cateva zile si a fost anuntata condamnarea actiunilor.

Claudiu Pandaru: O gluma a vorbitorilor de engleza: UE s-a intalnit si a luat o decizie drastica de a sanctiona Rusia. Copiii oligarhilor care invata in Marea Britanie vor avea notele scazute la purtare.

Titus Corlatean: "Fiecare e liber sa glumeasca"

Kosovo vs Crimeea

- Dincolo de dorinta rusilor de a invoca precedentul, in Kosova a fost un conflict sangeros. Inclusiv la nivelul Curtii Internationale de Justitie s-a vorbit despre incalcarea fundamentala a Drepturilor Omului. In Crimeea nu au existat asemenea cazuri.

- Romania nu si-a schimbat pozitia‚ insa in cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, sa nu tinem cont de evolutiile importante in dialogul dintre Belgrad si Pristina, faptul ca aceste evolutii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul ca aceste evolutii au deschis calea viitoarei aderari la UE pentru amandoua, si pentru Serbia si pentru Kosovo, si faptul ca Serbia a acceptat (...) in acel acord-cadru de negociere cu UE ca inainte de a finaliza negocierile de aderare sa incheie un acord cu valoare juridica obligatorie de normalizare deplina a relatiei cu Kosovo (...) sunt evolutii de care si Romania si alte state trebuie sa tina cont"

Unirea cu Republica Moldova

- Le dorim comunistilor din Moldova sa ramana in opozitie. Ne dorim un partener pro-european la Chisinau.

- Presedintele Putin nu a mentionat si alte nume dupa Crimeea in discursul sau, ba chiar a spus ca Rusia nu isi doreste sa mearga mai departe. Proiectul european legat de Republica Moldova, si aici poate a fost o scapare a UE, trebuia mai bine comunicat, nu e o actiune impotriva Rusiei.

- Realist vorbind, singura solutie este calea integrarii europene pentru Moldova.

- Propunerea lui Traian Basescu de unire cu Moldova este "neinspirata. Fiecare a avut poate un unchi in armata regala, undeva in Basarabia dupa 28 iunie, cand datorita ultimatumului sovietic au trebuit sa se retraga si i-am lasat pe ceilalti romani in partea cealalta. Fiecare avem istoria noastra in familie si simtim. Si fiecare isi doreste sa traim impreuna intr-o Europa unita.

- "Cetatenii R. Moldova in mod suveran pot decide ceea ce doresc sa decida". El a tinut insa sa precizeze ca in Crimeea, in prezenta trupelor ruse, "n-a fost o decizie nici suverana si nici constitutionala potrivit Constitutiei ucrainene si nici potrivit Dreptului international".

Sanctiunile ce vor urma

- In perioada urmatoare va fi aplicata o "paleta" de sanctiuni economice. Consecintele pot fi foarte serioase pentru Federatia Rusa, e drept si cu pierderi europene.

- Trebuie sa vedem care vor fi consecintele asupra afacerile rusilor in Romania

Cristian Hostiuc: Principalul transportator pentru Dacia este o companie franceza, detinuta acum de Caile Ferate Ruse, hotelul Marriott este detinut de o companie austrica, al carui principal actionar este un oligarh rus. 

Titus Corlatean:  Sa nu speculam, vom vedea.

Ambasadorul SUA la Bucuresti si vizele pentru America

"Cred ca in spatiul public s-a spus, prin vocea americana, foarte clar, ca e o chestiune de lentoare a procesului de numire a mult mai multor ambasadori la Washington. Nu e o chestiune care sa vizeze in mod special Romania. Da, ne dorim un ambasador cat mai rapid", a precizat Corlatean.

Intrebat daca a avut discutii pe aceasta tema cu partea americana, ministrul de Externe a raspuns afirmativ: "Sigur, si am primit anumite elemente, nu le voi comenta public".

Intrebat daca doreste ca viitorul ambasador SUA sa fie politician, diplomat sau contributor la campania electorala a lui Barack Obama, ministrul a apreciat ca "ar fi extrem de util pentru operativitatea si intensitatea legaturii intre Bucuresti si Washington un ambasador, in mod firesc, cu acces la presedintele SUA".

In ceea ce priveste problema vizelor, Titus Corlatean a subliniat ca s-a avansat si "s-ar putea sa nu mai ia atat de mult". "Ne apropiem efectiv anul acesta, cred ca vom intra in criteriile care sunt prevazute de proiectul legislativ care asteapta aprobarea celei de-a doua camere a Congresului. Odata ce legislatia asta va trece, noi vom fi in aceste criterii, pentru ca inclusiv pe rata de respingere a cererilor vom fi sub 10%", a declarat seful diplomatiei.

El a mai precizat ca decizia la nivelul UE privind mecanismul de reciprocitate a vizelor este "un element suplimentar care a aparut si care ajuta, va asigur".

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ministrul roman de Externe a semnat cu Ucraina un acord pentru cresterea masurilor de incredere si de securitate
Ministrul roman de Externe a semnat cu Ucraina un acord pentru cresterea masurilor de incredere si de securitate

Titus Corlatean este printre primii oficiali europeni care viziteaza Kievul, dupa schimbarea puterii politice in Ucraina.

Corlatean, la SkyNews: Sprijinim calea europeana a Ucrainei si a Republicii Moldova. Sinteza declaratiilor ministrului roman
Corlatean, la SkyNews: Sprijinim calea europeana a Ucrainei si a Republicii Moldova. Sinteza declaratiilor ministrului roman

Titus Corlatean, ministrul roman de externe, a acordat un interviu postului Sky News, pe tema evenimentelor care au loc in Ucraina.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.