Criza in Ucraina. Primele negocieri intre militari rusi si ucraineni au avut loc pe linia de front

Dată publicare: 27-09-2014 09:28
Dată actualizare: 30-09-2014 07:03


Ucraina, Rusia, criza

27 septembrie 2014. Militarii rusi si ucraineni s-au intalnit vineri pentru prima data in apropiere de linia de front, pentru a discuta despre aplicarea acordului de incetare a focului in estul Ucrainei.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Anuntul a fost facut de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Putem sa confirmam ca am acceptat o invitatie a partii ucrainene cu privire la monitorizarea negocierilor preliminare intre ofiteri rusi si ucraineni", a afirmat OSCE, intr-un comuncat.

Aceste discutii s-au derulat in localitatea Soledar, in regiunea Donetk, intr-o zona aflata sub controlul armatei ucrainene.

OSCE nu precizeaza daca rebelii prorusi au participat la discutii, insa prezenta lor a fost confirmata de o sursa diplomatica ucraineana si chiar de catre rebeli.

Armata ucraineana a precizat intr-un comunicat ca la intalnire au participat 76 de militari rusi. Kievul a adaugat ca negocierile au vizat aplicarea memorandumului semnat pe 20 septembrie la Minsk.

Totusi, Ministerul rus de Externe a dezmintit informatiile privind participarea directa a militarilor rusi la aceste negocieri, asigurand ca punerea in aplicare a acordului de incetare a focului a fost discutata doar de catre Ucraina si rebeli.

"Rolul partii ruse, in calitate de membru al Grupului de Contact, consta in furnizarea unei asistente necesare procesului de pace", a subliniat Moscova.

Memorandumul semnat pe 20 septembrie intre reprezentantii Kievului, Rusiei, Mihail Zurabov, OSCE si de liderii separatisti din Donetk si Lugansk are rolul de a consolida acordul de incetare a focului incheiat pe 5 septembrie.

Documentul prevede, in special, instituirea si respectarea unei zone demilitarizate intr-un perimetru de 30 de kilometri stabilit pe linia de front.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO