Criza in Ucraina. Doi senatori americani cer ca Statele Unite si NATO sa inarmeze Ucraina

31-08-2014 14:48

Putin cover

31 august 2014. Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Robert Menendez, a apreciat duminica faptul ca Statele Unite si NATO ar trebui sa furnizeze arme Ucrainei pentru a combate invazia rusa, relateaza AFP citata de Mediafax.

Doi senatori americani vor ca Statele Unite si NATO sa inarmeze Ucraina

Colegul lui Robert Menendez, republicanul John McCain, un membru influent atat in cadrul acestei comisii, cat si in cea pentru Aparare, a facut apel, de asemenea, la inarmarea ucrainenilor. "Dati-le arme, dati-le mijloace pentru a se bate", a declarat el pentru postul de televiziune CBS.

"Nu se mai pune problema unor rebeli separatisti care lupta in estul Ucrainei, ci este vorba de o interventie rusa directa (...), cu mii de militari, rachete si tancuri", a declarat pentru CNN, de la Kiev, senatorul Menendez.

"Cred ca aceasta optiune (de a furniza arme ucrainenilor) ar putea fi foarte bine luata in calcul chiar de acum" de administratia Obama, a adaugat el.

Pana in prezent, Statele Unite, Europa si NATO se limiteaza sa ofere Kievului un ajutor ce exclude armele.

Dar "se poate considera ca circumstantele s-au schimbat", a continuat senatorul Menendez. "Rusia a incalcat ordinea internationala stabilita (...) de la Razboiul Rece si ignora toate eforturile care vizeaza ca Moscova si alte natiuni sa nu-si rezolve diferendele invadand o alta tara", a spus el.

"Cred ca Uniunea Europeana, NATO, dar si Statele Unite trebuie sa considere ca situatia este radical diferita si ca trebuie sa le dam ucrainenilor posibilitatea de a lupta si de a se apara", a insistat senatorul, excluzand trimiterea de trupe americane sau NATO la fata locului.

In opinia lui John McCain, presedintele rus Vladimir "Putin este un fost colonel al KGB care incearca sa restaureze Imperiul Rus".

"El a ocupat Crimeea pentru a avea aceasta baza navala si acces la Mediterana", a spus el.

Putin evoca pentru prima data crearea unui stat in estul Ucrainei

Vladimir Putin a evocat pentru prima data un astfel de statut pentru regiunile unde se confrunta fortele ucrainene si rebelii prorusi, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Trebuie sa incepem imediat discutii substantiale (...) privind organizarea politica a societatii si crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care traiesc acolo", a declarat presedintele Putin, citat de presa rusa.

Pana in prezent, Rusia a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, sa beneficieze de mai multa autonomie, intr-un sistem federal mai putin centralizat.

Vladimir Putin, care s-a exprimat in cadrul unei emisiuni televizate inregistrate vineri, nu a evocat problema amenintarii cu sanctiuni formulate de occidentali, care acuza Rusia de implicare militara in Ucraina.

Liderii europeni au dat un Ultimatum Rusiei

Liderii europeni i-au dat Rusiei un ultimatum. Un pachet de sanctiuni mai aspre va fi pus la punct de Comisia Europeana, in urmatoarea saptamana.

Daca in acest timp Moscova nu isi retrage trupele si echipamentul militar din Ucraina si nu depune eforturi pentru gasirea unei soluti diplomatice, atunci - la finalul acestui ragaz - liderii europeni ar putea da unda verde sanctiunilor.

Herman van Rompuy, presedintele Consiliului: "Consiliul European este pregatit sa ia actiune in lumina deteriorarii situatiei din Ucraina. Toata lumea este constienta ca trebuie sa reactionam urgent."

Concluzia reuniunii de la Bruxelles este sub asteptarile liderilor europeni - ce-i drept, in minoritate - care au insistat pentru acordarea de asistenta armata Ucrainei.

Dalia Gribauskaite, presedinta Lituaniei: "Rusia este, practic, in razboi cu Europa. Trebuie sa trimitem ajutor militar Ucrainei."

Totusi, nici Angela Merkel nu ar fi pe deplin multumita de rezultat. Cancelarul Germaniei si-a dorit ca noile sanctiuni, care vor tinti domeniile energiei si finantelor, sa fie gata inainte de summitul NATO, de la mijlocul saptamanii viitoare. Au fost insa tari care s-au opus precipitarii lucrarilor. Discutiile s-au desfasurat sub avertismentul sumbru emis de presedintele Ucrainei.

Petro Poroshenko, presedintele Ucrainei: "Suntem foarte aproape sa ajungem intr-un punct fara intoarcere. Asta inseamna razboi in toata regula."

Rusia va avea, luni, o prima ocazie sa isi arate "bunavointa". Presedintele Ucrainei va merge in Belarus, unde isi va prezenta planul de pace si va purta discutii cu reprezentanti ai tarii gazda, ai Rusiei si ai OSCE.

Tot la Bruxelles s-a decis ca premierul polonez Donald Tusk ii va urma, din decembrie, lui Herman Van Rompuy la sefia Consiliului European - un post strategic, ocupat in premiera de un oficial est-european. Alegerea transmite un mesaj de fermitate Moscovei, intrucat Tusk este cunoscut ca fiind un critic acerb al acesteia. "Tonul" este imblanzit insa de alegerea tinerei Federica Mogherini, ministrul italian de externe, in functia de Inalt reprezentant pentru politica externa, in locul lui Catherina Ashton. Mogherini si-a atras recent critici ca ar fi prea "blanda" in fata actiunilor intreprinse de Rusia in Ucraina.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO