Criza in Ucraina. Insurgentii prorusi din estul tarii au decis sa accepte un armistitiu temporar
23 iunie 2014. Insurgentii prorusi din estul Ucrainei au decis sa accepte un armistitiu temporar, in cadrul planului de pace propus de Administratia Petro Porosenko, anunta un lider separatist, citat de AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Insurgentii prorusi din estul Ucrainei au decis sa accepte armistitiul."Ca reactie la armistitiul decretat de Kiev, ne angajam sa avem propria incetare a focului", a declarat Oleksandr Borodai, liderul autoproclamatei "Republici Donetk". "Armistitiul nostru va dura pana pe 27 iunie", a spus liderul separatist. Serviciile de securitate ucrainene au implementat, incepand de vineri seara, o incetare unilaterala a focului. "Incetarea unilaterala a focului va dura pana pe 27 iunie", a declarat vineri presedintele Petro Porosenko, in cursul unei vizite in regiunea Donetk, un bastion al insurgentilor separatisti prorusi.
Planul de pace prezentat vineri de Porosenko va incepe sa fie aplicat odata cu armistitiul. Planul de pace contine puncte referitoare la "dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor rusi si ucraineni", precum si "descentralizarea puterii si protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constitutie", potrivit site-ului televiziunii private Inter TV.
Presedintele Petro Porosenko o roaga pe Angela Merkel sa-l ajute sa faca pace
Presedintele ucrainean Petro Porosenko a indemnat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sa-l ajute sa "solutioneze conflictul" din estul tarii, o zona devastata de o insurectie separatista prorusa.
"Implicarea Angelei Merkel si altor lideri mondiali este cruciala pentru o solutionare a conflictului in estul Ucrainei", a declarat noul lider prooccidental ucrainean, citat intr-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german.
De altfel, François Hollande si Angela Merkel i-au cerut duminica lui Vladimir Putin sa "favorizeze reluarea negocierilor" in Ucraina si au indemnat toate partile sa inceteze ostilitatile, se arata intr-un comunicat de la Palatul Elysée difuzat dupa o noua convorbire telefonica intre cei trei, relateaza AFP. Dupa trei zile de la ultima convorbire telefonica, presedintele francez si cancelarul german "au luat nota de declaratia presedintelui rus, in urma anuntarii unei incetari a focului de catre presedintele ucrainean", si i-au cerut liderului de la Kremlin sa "favorizeze reluarea negocierilor" intre Kiev si separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Discutii au avut loc in mai multe randuri intre Kiev si reprezentanti regionali din estul Ucrainei, dar niciun reprezentant al insurgentilor separatisti nu a participat la ele. Putin a indemnat duminica presedintia ucraineana si rebelii sa angajeze un dialog "substantial", a cerut Kievului s-si inceteze operatiunile militare si sa garanteze drepturile rusofonilor in estul separatist. "Cel mai important este sa se ajunga la o solutie politica" si "conteaza ca acest dialog intre partile care se infrunta in Ucraina sa se bazeze pe planul de pace" propus de catre Porosenko, a insistat Putin intr-o declaratie pentru televiziuni.
Hollande si Merkel, care au "indemnat toate partile din conflict sa inceteze ostilitatile", au insistat in convorbirea cu Putin si asupra "importantei asigurarii depline a controlului frontierei ruso-ucrainene, cu scopul evitarii unor infiltrari de materiale si persoane inarmate", a mai anuntat presedintia franceza.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, angela merkel, petro porosenko,
Dată publicare:
23-06-2014 10:18