Criza in Ucraina. Hollande si Merkel i-au cerut lui Putin sa "favorizeze reluarea negocierilor"
22 iunie 2014. Francois Hollande si Angela Merkel i-au cerut duminica lui Vladimir Putin sa "favorizeze reluarea negocierilor" in Ucraina si au indemnat toate partile sa inceteze ostilitatile, se arata intr-un comunicat de la Palatul Elysé.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Dupa trei zile de la ultima convorbire telefonica, presedintele francez si cancelarul german "au luat nota de declaratia presedintelui rus, in urma anuntarii unei incetari a focului de catre presedintele ucrainean", si i-au cerut liderului de la Kremlin sa "favorizeze reluarea negocierilor" intre Kiev si separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Discutii au avut loc in mai multe randuri intre Kiev si reprezentanti regionali din estul Ucrainei, dar niciun reprezentant al insurgentilor separatisti nu a participat la ele.
Hollande si Merkel, care au "indemnat toate partile din conflict sa inceteze ostilitatile", au insistat in convorbirea cu Putin si asupra "importantei asigurarii depline a controlului frontierei ruse-ucrainene, cu scopul evitarii unor infiltrari de materiale si persoane inarmate", a mai anuntat presedintia franceza.
Putin indeamna la un "dialog substantial" intre partile care se infrunta in Ucraina
Presedintele rus Vladimir Putin a indemnat duminica presedintia ucraineana si rebelii prorusi sa se angajeze intr-un dialog "substantial" si a cerut Kievului sa puna capat operatiunilor militare.
"Este necesara declansarea unui dialog aprofundat si substantial", a declarat Putin pentru televiziuni, adaugand "conteaza ca acest dialog intre partiile care se infrunta in Ucraina sa se bazeze pe planul de pace" al presedintelui ucrainean Petro Porosenko. "Rusia va sustine cu siguranta aceste intentii", a continuat el, referindu-se la planul de pace.
"Dar cel mai important este sa se ajunga la o solutie politica. Conteaza ca acest dialog intre partile care se infrunta in Ucraina sa se bazeze pe acest plan de pace", a insistat Putin. Insa, pentru ca planul sa functioneze, rusofonii din estul separatist este necesar sa poata sa se considere o "parte inalienabila" a Ucrainei si sa fie siguri ca drepturile lor sunt garantate de catre Constitutie, a declarat Putin la televiziune. Presedintele rus s-a adresat jurnalistilor dupa ce a depus o jerba de flori la Mormantul Soldatului Necunoscut, cu ocazia comemorarii inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941, in Uniunea Sovietica, cand Rusia si Ucraina au luptat impreuna impotriva Germaniei naziste.
Presedintele ucrainean a anuntat vineri o incetare unilaterala a focului, timp de o saptamana, dar Moscova a apreciat ca pacea nu va ajunge prea departe deoarece acesta nu le-a adresat separatistilor o invitatie oficiala sa participe la negocieri. Putin a subliniat duminica asupra faptului ca luptele continua, in pofida declararii incetarii focului, referindu-se la tiruri de artilerie din noaptea precedenta. "Operatiunile militare n-au incetat", a spus el. "Nu pot sa spun cine este responsabil - armata sau unitati armate ale fortelor de dreapta - dar asa s-a intamplat", a adaugat el.
Seful de la Kremlin a transmis sambata mai multe mesaje contradictorii catre autoritatile ucrainene, plasand mai intai trupele armatelor din centrul Rusiei in stare de alerta, iar apoi sustinand intr-o oarecare masura planul de pace al lui Porosenko.
Luptele dintre armata si insurgentii prorusi continua, in pofida armistitiului
Luptele dintre armata si insurgentii prorusi au continuat sambata in Ucraina, in pofida intrarii in vigoare a unei incetari a focului.Respingerea conditiilor de pace pentru incetarea insurectiei in estul Ucrainei, unde luptele dintre insurgenti si armata s-au soldat cu cel putin 375 de morti, intervine in contextul in care Statele Unite au acuzat Rusia ca inarmeaza rebeliunea si au avertizat in privinta oricarei tentative de a trimite trupe in acesasta fosta republica sovietica. Vladimir Putin pare ca vrea sa continue alimentarea tensiunilor in cea mai grava criza dintre Est si Vest de la incheierea Razboiului Rece anuntand, sambata, ca a plasat trupele din Districtul Militar Central "in stare de alerta". Rusia a confirmat mai devreme ca a sporit prezenta trupelor sale la frontiera cu Ucraina.
"Planul de pace al domnului Porosenko nu trebuie sa aiba un caracter de ultimatum pentru insurgenti", a declarat, sambata, Putin. "Planul propus, daca nu este urmat de eforturi concrete in vederea deschiderii unui dialog, nu va fi nici viabil si nici realist", a adaugat el, spunand, totusi, ca sustine principiul incetarii focului. Acest ordin unilateral, intrat in vigoare vineri, la ora locala 22.00 (22.00, ora Romaniei), trebuie sa le permita rebelilor sa depuna armele si sa pregateasca un plan de pace ambitios, care ar prevedea, in special, crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina si Rusia. Armistitiul urmeaza sa expire la 27 iunie. In aceeasi zi, Ucraina va semna ultimul capitol al Acordului de asociere cu Uniunea Europena.
Ucraina a denuntat, sambata, un atac al fortelor separatiste impotriva unor graniceri in regiunea Donetk, un bastion al rebelilor, si a adaugat ca militarii sai au raspuns unui al doilea atac care a avut loc cateva minute mai tarziu in apropierea unui alt post de frontiera. Potrivit Serviciilor de Graniceri, noua persoane au fost ranite. Un purtator de cuvant al operatiunilor militare ucrainene a confirmat faptul ca un al doilea atac a avut loc in apropiere de Slaviansk. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al republicii autoproclamate Donetk a afirmat la randul sau ca Slavianskul a fost vizat de un atac al trupelor ucrainene.
In apropiere de Slaviansk, locuitorii unui sat auzeau in continuare, sambata, schimburi de foc intre insurgenti si fortele guvernamentale. "S-a tras aseara, dupa care in aceasta dimineata incepand de la ora 04.00 (04.00, ora Romaniei) si continua si acum. Nu exista niciun armistitiu", a afirmat pentru AFP Lila Ivanovna, o locuitoare a satului Andriivka, in apropiere de Slaviansk. Noul presedinte Petro Porosenko a afirmat, vineri, ca incetarea focului nu inseamna ca fortele ucrainene nu vor raspunde in cazul unor agresiuni. "In cazul in care conditiile de pace vor fi incalcate, armata ucraineana va raspunde in mod adecvat", a declarat Porosenko, sambata, in cursul unei vizite facute unor militari raniti internati intr-un spital din Kiev.
In paralel, seful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a precizat ca peste 65.000 de militari, peste 180 de avioane, aproximativ 60 de elicoptere si aproximativ 5.500 de unitati de echipament militar vor participa la exercitii militare ordonate de Vladimir Putin. In acest context, Kievul si aliatii sai din Occident au denuntat noua mobilizare a fortelor ruse de-a lungul frontierei. "Astfel de activitati militare nu contribuie la normalizarea situatiei din Ucraina si ii disuadeaza pe liderii nostri sa-si puna in aplicare initiativele de pace", a anuntat, intr-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe.
Purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene, Ievghen Perebinis, a afirmat pentru AFP ca manevrele militare din centrul Rusiei "nu pot decat sa genereze ingrijorare". In schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denuntat, sambata, "intensificarea" operatiunilor ucrainene. "Faptul ca asa-zisa operatiune antiterorista (din Ucraina) cunoaste o intensificare in paralel cu avansarea planului de pace este foarte alarmant si ingrijorator", a apreciat el.
Rusia a acuzat Ucraina ca a efectuat un tir cu mortier inspre un post de frontiera rus, ranind un vames. Moscova a cerut "o explicatie si scuze", dar ministrul ucrainean al Apararii a negat ca fortele sale au recurs la artilerie in acea zona de frontiera.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, Kiev, soldati,
Dată publicare:
22-06-2014 18:53