Criza din Ucraina. Separatistii din Donetk si Lugansk si-au proclamat indepedenta si cer alipirea la Rusia. SUA: "E ilegal"

×
Codul embed a fost copiat

12 mai 2014. Ucrainenii din Donetk si Lugansk au votat in proportie de aproape 90 la suta in favoarea independentei, cel putin dupa numaratoarea lor, pentru ca nu a existat una independenta. Donetk a cerut deja integrarea in Federatia Rusa.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

Rusia va negocia cu Ucraina o reducere de pret la gaze doar dupa plata datoriilor

Comunitatea internationala respinge referendumurile din Estul Ucrainei

Citește și
ucraina
Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Presa rusa sustine ca magnatul Rinat Ahmetov i-a finantat pe separatisti

Separatistii rusi din Donetk au proclamat regiunea stat suveran si au cerut alipirea la Rusia

Blackwater neaga ca ar fi trimis mercenari in Ucraina

Gazprom ameninta ca va opri livrarile de gaze pentru Ucraina incepand din 3 iunie


CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:


Update, ora 20:30 Scrutinul nu este recunoscut de Occident, iar guvernul de la Kiev, l-a numit "o farsa". Membrii unei militii pro-Kiev numita Garda nationala au deschis focul asupra multimii adunate langa primaria din Krasno-armeisk, oras situat la 30 de kilometri vest de Donetk. Cel putin doi oameni au fost ucisi. Mai devreme, Garda nationala inconjurase primaria unde se afla singura sectie de votare din acest oras. Etnicii rusi s-au infuriat ca nu li se permitea sa voteze.

Dincolo de aceste incidente, referendumurile pentru independenta republicilor autoproclamate la Donetk si Lugansk s-au desfasurat, in general, pasnic. Au fost insa multe nereguli: in unele locuri lipseau listele electorale, buletine de vot erau gata stampilate si au fost cazuri de vot multiplu. Iata o femeie care strecoara cate un buletin in fiecare urna. Alta arunca in aceeasi urna un manunchi de foi. Kievul contesta pana si prezenta la vot.


Oleksandr Turcinov
, presedintele ucrainean in exercitiu: "Numai 24% dintre locuitorii cu drept de vot din Lugansk si putin peste 32% din Donetk au participat la aceasta farsa".

"Intelegem perfect ca acest referendum nu va fi recunoscut de restul lumii. Organizatiile europene si guvernele occidentale nu-l vor recunoaste, dar ceea ce vrem noi e sa fim ascultati, sa facem auzita vocea poporului", a declarat Roman Liagin, "presedintele" Comisiei Electorale Centrale din Donetk.

Si, cel putin la Moscova, vocea le-a fost auzita, chiar daca Rusia n-a recunoscut referendumurile."Respectam expresia vointei populatiei din regiunile Donetk si Lugansk", a spus Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.

Update, ora 20:20 - Rusia va negocia cu Ucraina o reducere de pret la gaze doar dupa plata datoriilor

Rusia va discuta cu Ucraina despre un compromis privind pretul gazelor naturale doar dupa ce tara vecina isi va plati datoriile pentru livrarile efectuate, a declarat luni Anatoli Ianovski, secretar de stat in Ministerul rus al Energiei, transmite Bloomberg.

Ucraina nu s-a folosit de fondurile primite in cadrul programului international de finantare in valoare de 27 de miliarde de dolari pentru a plati datoriile pentru gazele primite, a spus Ianovski la Moscova. Statul ucrainean a primit saptamana trecuta prima transa de ajutor international, de 3,2 miliarde de dolari.
Grupul rus Gazprom cere Ucrainei 3,51 de miliarde de dolari pentru gazele livrate in 2013 si in primele patru luni ale acestui an.

Europa importa 30% din necesarul de gaze din Rusia, iar jumatate din cantitate traverseaza Ucraina, securitatea energetica a UE depinzand din acest motiv de stabilitatea tarii de tranzit. Ucraina importa din Rusia pentru jumatate din consumul de gaze si a incercat sa renegocieze un contract din 2009 inca dinainte de izbucnirea protestelor populare la Kiev, in noiembrie anul trecut.

Update, ora 20:10 - Comunitatea internationala respinge referendumurile din Estul Ucrainei

Statele Unite si Uniunea Europeana considera ilegale referendumurile separatiste organizate in estul Ucrainei de catre miscari separatiste proruse, astfel ca nu vor recunoaste rezultatele, informeaza AFP.

Statele Unite au denuntat un "referendum ilegal" care favorizeaza "diviziunile si anarhia". "Nu recunoastem referendumul ilegal organizat pe 11 mai" in regiunile Donetk si Lugansk, a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american.

Uniunea Europeana nu recunoaste referendumul "nelegitim" organizat in estul Ucrainei, a afirmat, la randul sau, Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European.

Update, ora 18:50 - Presa rusa sustine ca magnatul Rinat Ahmetov i-a finantat pe separatisti

Autoproclamatul "Guvernator al Poporului" din Donetk, Pavel Gubarev, a declarat pentru publicatia rusa Rossiiskaya Gazeta ca cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Ahmetov a finantat separatismul din estul Ucrainei. Declaratia lui Gubarev a venit la doar doua zile, dupa ce compania lui Ahmetov a anuntat ca va infiinta o militie neinarmata in Mariupol, scena unor confruntari violente intre separatisti si fortele guvernamentale ucrainene.

Denis Pushilin
Denis Pushilin, autoproclamatul sef al guvernului din Donetk, a negat ca Ahmetov ii finanteaza pe separatisti. "Nu ne finanteaza, dar, curand, va plati taxe catre bugetul nostru", a spus Pushilin, citat de Kiev Post.

Rinat Ahmetov a negat acuzatiile, declarand ca "Sustin un Donbass puternic intr-o Ucraina puternica. Le-am spus sa se uneasca in jurul cuvintelor 'fericirea Donbass-ului'. Asta inseamna o economie puternica, slujbe noi, salarii bune si o viata buna. Sunt convins ca regiunea Donbass poate fi fericita doar in Ucraina unita", scrie Kiev Post.

Update, ora 18:30  - Separatistii rusi din Donetk au proclamat regiunea stat suveran si au cerut alipirea la Rusia

Separatistii din estul Ucrainei au cerut ca "Republica Donetk" sa devina parte a Rusiei, dupa referendumul proindependenta considerat ilegal de catre Kiev si de Occident, informeaza AFP. "Noi, poporul Republicii Donetk, proclamam de acum inainte un stat suveran", a declarat liderul separatist Denis Pusilin. "Pentru restabilirea dreptatii istorice, cerem Rusiei sa analizeze posibilitatea anexarii Republicii Donetk", a continuat liderul separatist.

Declaratii similare au facut liderii separatisti din regiunea Lugansk.

Update ora 18:00 - Gazprom ameninta ca va opri livrarile de gaze pentru Ucraina incepand din 3 iunie

Gazprom va sista livrarile de gaze destinate Ucrainei incepand din 3 iunie, daca Administratia de la Kiev nu va efectua plati in avans pentru luna iunie, anunta presedintele companiei ruse, Aleksei Miller. "Daca Ucraina nu va plati anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa inainte de 3 iunie partea ucraineana in legatura cu gazele care vor fi livrate. Daca nu vor fi platite in avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze in iunie", a explicat Miller, citat de AFP.

Update, ora 16:30 - Alegerile prezidentiale ucrainene nu vor avea loc in Donetsk

Alegerile prezidentiale prevazute la 25 mai in Ucraina "nu vor avea loc in «republica populara Donetk»", a declarat luni liderul separatist Denis Pusilin, la o zi dupa referendumul privind independenta regiunii, nerecunoscut de catre comunitatea internationala, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Update, 16:05 - Ianukovici: "Dictatura de la Kiev a omorat 300 de cetateni pasnici"

Presedintele-demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, indeamna Administratia proeuropeana de la Kiev sa retraga "mercenarii" si trupele din Donetk, Lugansk si Odesa si sa inceteze actiunile violente impotriva propriului popor, informeaza agentia Itar-Tass, citata de Mediafax. "Dictatura criminala de la Kiev a omorat deja peste 300 de cetateni pasnici", a spus Ianukovici.

"Majoritatea absoluta a locuitorilor regiunii Donbas (estul Ucrainei) au mers la referendum pentru a se pronunta in favoarea oricarui tip de stat in afara celui care isi numeste propriii cetateni teroristi si incepe sa ii omoare ilegal; rabdarea poporului ucrainean s-a sfarsit deja", a adaugat Ianukovici.

Update, 16:00 - Blackwater neaga ca ar fi trimis mercenari in Ucraina

Firma privata de securitate Academi - Blackwater pana in 2009 - neaga implicarea luptatorilor sai de elita in operatiunile din estul Ucrainei, respingand informatii publicate de catre saptamanalul Bild am Sonntag, relateaza agentia ucraineana Ukrinform in pagina electronica de luni.

Vicepresedinta firmei, Suzanne Kelly, a declarat pentru ziarul german Zeit Online ca "Academi nu este implicata in nicio operatiune din Ucraina, iar acest lucru nu este planificat nici pe viitor". In schimb, serviciile secrete germane BND au refuzat sa comenteze informatiile publicate de saptamanal. Nici Guvernul german nu a facut vreun comentariu.

Aproximativ 400 de mercenari de la o firma americana opereaza in Ucraina alaturi de militarii si politia ucrainene, in operatiunile impotriva separatistilor prorusi, scria duminica ziarul german Bild am Sonntag.

Potrivit unor informatii, care au la baza comunicatii radio intre centre de comandament ale armatei ruse, interceptate de catre Agentia americana de supraveghere NSA si transmise serviciilor secrete germane BND, mercenarii americani coordoneaza si conduc operatiunile de gherila impotriva separatistilor prorusi in zona enclavei Slaviansk.

Update, 14:55 - Noi sanctiuni pentru Rusia

Uniunea Europeana (UE) a decis luni sa-si extinda lista cu sanctiuni tintite, in lipsa unei "dezescaladari" in Ucraina, a anuntat Consiliul, relateaza AFP.

Treisprezece nume ale unor personalitati ruse sau proruse au fost adaugate pe lista cu cele 48 de persoane deja vizate de interdictii de calatorie si blocarea averilor. Pe lista au fost introduse si numele a doua firme care au obtinut profit de pe urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, au precizat surse diplomatice.

Separatistii revendica o victorie masiva la referendum

Separatistii prorusi din bazinul Donbas (estul Ucrainei) au revendicat duminica o victorie masiva la referendum, fara sa astepte rezultatele complete, care vor fi anuntate luni, relateaza AFP. Primele rezultate ale scrutinului au fost anuntate duminica seara doar pentru regiunea Donetk, una dintre cele doua (alaturi de Lugansk) unde a avut loc referendumul.

Rezultatele din Lugansk sunt asteptate luni in jurul pranzului.

O proportie de "89,07 la suta au votat pentru si 10,19 la suta impotriva. Acesta poate fi considerat drept rezultatul definitiv", a declarat Romaj Liaghin, seful comisiei electorale infiintate de rebeli. Rata de participare a atins 74,87 la suta, potrivit lui. "A fost foarte usor sa numaram buletinele de vot, doarece numarul persoanelor care au votat impotriva a fost extrem de scazut", a subliniat el.

Insurgentii inarmati prorusi au convocat, duminica, populatia din bazinul Donbas (7,3 milioane de persoane), unde controleaza principalele orase, sa valideze proiectul lor de "independenta" a "republicilor populare" autoproclamate Donetk si Lugansk.

La Kiev, Ministerul de Externe a anuntat ca "referendumul (...) este nul din punct de vedere juridic si nu va avea nicio consecinta juridica pentru integritatea teritoriala a Ucrainei". Aceasta consultare nu este decat o "farsa criminala" finantata de Rusia, apreciaza el. Occidentalii au facut declaratii similare.

Autoritatile ucrainene sunt hotarate sa duca la bun sfarsit scrutinul prezidential anticipat prevazut pentru 25 mai, acuzand Rusia ca vrea ca acesta sa nu aiba loc. Insurgentii nu vor aceste alegeri si ii numesc "fascisti" pe membrii Guvernului provizoriu aflat la putere de la inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici, la sfarsitul lui februarie. Alegatorii manifestau chiar un oarecare entuziasm in pofida asteptarii lungi din cauza numarului mic de sectii de votare si a absentei listelor electorale, pe care Kievul nu le-a furnizat. Buletinele de vot erau depuse in urne transparente si fara prezenta observatorilor internationali.

Nicio verificare independenta nu poate fi facuta, in absenta unor observatori neutri si a presei, a carei prezenta a fost interzisa de separatisti, precum si orice procedura de inregistrare oficiala.

Dupa aceasta zi de vot lunga, rezultatele au fost anuntate la mai putin de o ora de la inchiderea urnelor.

"Au fost ucisi oameni"

Este de asteptat ca un rezultat asemanator sa fie anuntat si pentru cel de al doilea referendum, cel pentru independenta republicii autoproclamate la Lugansk. Scrutinul s-a desfasurat, in general, intr-o atmosfera calma, cu exceptia unui oras unde a curs din nou sange. Membri ai Garzii nationale ucrainene au tras asupra multimii adunata langa primaria din Krasnoarmeisk, oras situat la 30 de kilometri vest de Donetk. "Au fost ucisi oameni" - sustin reprezentanti ai separatistilor, dar nu exista inca informatii despre numarul victimelor.

Anterior, membri ai Garzii Nationale au inconjurat primaria, unde se afla singura sectie de votare din acest oras. Pentru ca nu li s-a permis sa participe la referendum, etnicii rusi s-au infuriat si au devenit amenintatori. Seara, fortele loiale Kievului au primit intariri, ceea ce a infierbantat si mai mult multimea. Atunci au fost trase focuri de arma.

Dincolo de violentele de la Krasnoarmeisk, referendumurile pentru independenta asa numitelor republici autoproclamate la Donetsk si Lugansk s-au desfasurat, in general, pasnic. Totusi, corespondentii de presa au relatat despre o multime de nereguli, in special absenta listelor electorale sau buletine de vot gata stampilate.

Alexander Vaskovsky, "presedintele" unei sectii de votare: "In general, avem sentimentul ca Ucraina nu mai rezista in aceasta regiune. De acum ne vom reconstrui vietile".

Denis Pushilin, liderul "Republicii" populare Donetk: "Am fost unul dintre cei care au votat pentru independenta si am vazut reactia poporului. A fost mai mult decat pozitiva, pentru ca oamenii au inteles ca soarta regiunii este in mainile lor".

"Da" -ul masiv revendicat de insurgentii pro rusi, la referendumurile pentru independenta din Ucraina de est, ar putea duce la o noua dezmembrare a tarii, care a ramas deja, de la inceputul lui martie, fara Crimeea.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Criza in Ucraina. Referendum pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk. Portret de alegator
Criza in Ucraina. Referendum pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk. Portret de alegator

11 mai 2014. Locuitorii din estul Ucrainei au fost chemati la vot. In regiunile rebele Donetk si Luhansk, oamenii trebuie sa decida daca vor independenta de Ucraina, deschizand astfel calea unei viitoare alipiri la Rusia.

Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului
Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului

9 mai 2014. Insurgentii pro-rusi din estul Ucrainei i-au multumit lui Vladimir Putin ca "se preocupa de soarta lor". Dar au ignorat apelul presedintelui rus care ceruse amanarea referendumului pentru independenta.

Vladimir Putin, pentru prima data in Crimeea dupa anexare. Rusia invoca
Vladimir Putin, pentru prima data in Crimeea dupa anexare. Rusia invoca "adevarul istoric", Ucraina incalcarea suveranitatii

GALERIE FOTO. Rusia a facut o adevarata demonstratie de forta vineri, 9 mai, la sarbatorirea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.