Criza din Ucraina. Armata ucraineana a efectuat un raid in estul tarii. S-au tras focuri de arma in Kramatorsk
15 aprilie 2014. Schimburi de focuri intense au avut loc, marti, in orasul ucrainean Kramatorsk, intre militanti prorusi si serviciile de securitate, presa ucraineana relatand ca se inregistreaza numeroase victime.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, 15 aprilie 2014
ORA 19:30 Potrivit BBC News online, intense schimburi de focuri au avut loc in Kramatorsk, unde serviciile de securitate ucrainene au preluat controlul asupra unui aerodrom. Conform presei ucrainene, in confruntari au murit cel putin patru insurgenti. Sky News vorbeste de 11 morti.
Armata ucraineana a trimis trupe suplimentare la Kramatorsk, la 15 kilometri sud de Slaviansk, pentru operatiunea impotriva militiilor proruse care ocupa institutii locale.
ORA 18:05 Ucraina se afla "in pragul razboiului civil", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev intr-o conferinta de presa.
ORA 18:00 Un avion de vanatoare ar fi fost doborat in apropierea orasului Kramatorsk din regiunea Donetk, scrie agentia de stiri rusa ITAR-TASS, care sustine ca avionul zbura la altitudine scazuta si ca s-a tras asupra sa din aeroportul local.
In zona aeroportului din Kramatorsk ar fi avut loc schimburi de focuri in ultimele ore, fiind luat cu asalt de fortele guvernului ucrainean, potrivit surselor citate de presa rusa. De asemenea, 4 avioane de vanatoare Suhoi-27 ar fi survolat localitatea, fara a se putea preciza daca e vorba de aeronave rusesti sau ucrainene. Pe YouTube au aparut deja clipuri in care se vad avioanele:
ORA 17:37 "Trebuie sa-i avertizam: daca nu depun armele ii vom lichida", a declarat generalul, comandant al Centrului antiterorist al SBU (serviciul special ucrainean). Acesta se gasese la o distanta de aproximativ 40 de kilometri nord de orasul Slaviansk, aflat de sambata sub controlul unor persoane armate neidentificate.
На востоке Украина началась дезинфекция колорадов. Славянск окружили, аэродром в Краматорске отбили pic.twitter.com/qLcwpnpzOn
— РБ головного мозга (@belamova) April 15, 2014
Generalul Krutov a apreciat ca aceste persoane neidentificate fac parte din "trupele speciale GRU (serviciul rus militar de informatii) care au mare experienta in conflicte". Este vorba despe "un inamic dificil", a adaugat el.
El a refuzat sa spuna despre cati membri ai acestor trupe este vorba, dar a dat asigurari ca, "numai ieri (luni), peste 300 au venit in regiune, majoritatea fiind mobilizati la Slaviansk".
O serie de insurectii proruse, in mai multe orase din estul tarii, fie ale unor manifestanti, fie ale unor grupari armate neidentificate, provoaca temeri cu privire la un conflict in Ucraina.
Rusia si-a avertizat vecinul sa nu recurga la forta contra insurgentilor.
#Украина: Украинские войска вошли в #Славянск http://t.co/24UkxzWkyX pic.twitter.com/D4R8SKbzlL
— Arkadiusz Zulker (@ArkadiuszZulker) April 15, 2014
ORA 15:52 O coloana de blindate si membri ai fortelor speciale ucrainene stationau la o distanta de aproximativ 40 de km de Slaviansk, o localitate situata in estul Ucrainei, care a trecut sambata sub controlul unor grupari armate proruse.
Un jurnalist AFP a vazut aproximativ zece blindate, zece tancuri si sapte vehicule care transportau "spetnaz", membri ai fortelor speciale, in apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk.
АТО розпочалася #Славянск #Краматорск #Украина #Україна #РФ #Россия pic.twitter.com/nEdUpWhqfI
— Євромайдан (@Dbnmjr) April 15, 2014
ORA 13:13 Un prim batalion din cadrul Garzii Nationale a Ucrainei a fost trimis "pe front" in estul tarii, a anuntat marti secretarul Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare Andreii Parubii, relateaza AFP.
Acest batalion este format din voluntari care au facut parte din unitati de autoaparare de la Maidan, centrul miscarii de contestare, la Kiev, care a indepartat in februarie de la putere regimul prorus al fostului presedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook.
"Militarii sunt foarte combativi si pregatiti sa apere Ucraina. Situatia nu este simpla", adauga Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirma ca a petrecut o saptamana. Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurectie armata prorusa.
Insurgenti detin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU). Insurgentii au trecut la ofensiva luni, in estul Ucrainei, cerand ajutor lui Vladimir Putin impotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.
Parlamentul ucrainean a aprobat in martie crearea unei Garzi Nationale, de pana la 60.000 de membri, in urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse in estul tarii. Garada este insarcinata cu securitatea interna, a frontierelor si lupta impotriva terorismului.
Ea se afla in subordinea Ministerului de Interne si va putea, astfel, sa dea o mana de ajutor fortelor armate ucrainene si celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcatuiesc, majoritatea recruti. Rusia dispune de o armata de 845.000 de militari.
ORA 11:23 Rusia are "proiecte brutale" pentru destabilizarea sudului si estului Ucrainei, dincolo de bazinul minier al Donbas (est), devastat de o insurgenta prorusa, a denuntat marti presedintele interimar Oleksandr Turcinov, citat de AFP.
"Proiectele Rusiei au fost si raman brutale. Ei vor sa inflameze nu numai Donbas, ci tot estul si sudul Ucrainei din regiunea Harkov si pana in Odesa", a declarat Turcinov.
Franta si Statele Unite s-au exprimat ingrijorarea in privinta situatiei din estul Ucrainei
Presedintele Frantei, Francois Hollande, si omologul lui din Statele Unite, Barack Obama, au discutat despre situatia din Ucraina si impartasesc "aceeasi ingrijorare" privind criza din regiunile rusofone, anunta Presedintia Frantei, potrivit Mediafax.
"Presedintele Francois Hollande a exprimat speranta ca viitoarea reuniune a grupului de contact va putea stimula initierea dialogului intre Rusia si Ucraina", precizeaza Palatul Elysee.
"In cursul discutiilor, François Hollande a pledat pentru retinere si a subliniat ca provocarile trebuie evitate. Franta este determinata sa continue colaborarea cu partenerii europeni pentru o politica a sanctiunilor ferma si graduala", adauga Presedintia de la Paris.
Vladimir Putin si Barack Obama se contreaza pe tema interventiei Rusiei in Ucraina
Presedintele rus, Vladimir Putin, a calificat, in cursul unei conversatii telefonice cu presedintele american, Barack Obama, drept "speculatii bazate pe informatii nefondate" acuzatiile de ingerinta a Moscovei in estul Ucrainei, a anuntat Kremlinul.
"Raspunzand ingrijorarilor exprimate de presedintele american in legatura cu o asa-zisa ingerinta rusa in sud-estul Ucrainei, presedintele rus a semnalat ca astfel de speculatii sunt bazate pe informatii nefondate", a anuntat Kremlinul intr-un comunicat.
"Vladimir Putin l-a indemnat pe Barack Obama sa faca tot posibilul pentru a nu permite utilizarea fortei si o baie de sange", a precizat Kremlinul. De asemenea, el a facut apel din nou la lansarea unor negocieri cu participarea "tuturor principalelor forte politice si regiunilor", in scopul stabilirii unei structuri federale pentru Ucraina.
Potrivit Kremlinului, cei doi sefi de stat au cazut de acord asupra necesitatii "continuarii eforturilor" in vederea gasirii unei solutii diplomatice inainte de negocierile de joi, la Geneva. Atacuri vizibil coordonate au inceput inca de sambata in orase din estul rusofon al Ucrainei, in special in zona Donetkului.
Barbati in uniforma au fost vazuti la fata locului, iar occidentalii au afirmat ca este vorba despre o operatiune condusa de Moscova, care dezminte ca ar fi implicata in noile atacuri.
Autoritatile prooccidentale de la Kiev au anuntat lansarea unei "operatiuni antiteroriste" in estul tarii, insa nu au intervenit pana in prezent.
Citeste AICI detalii despre operatiunea antiterorista desfasurata de Kiev.
Barack Obama cere depunerea armelor de catre separatisti
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a spus omologului sau rus, Vladimir Putin, ca este "foarte ingrijorat" de actiunile Rusiei in Ucraina si le-a cerut militiilor separatiste proruse sa depuna armele, in cursul unei discutii telefonice purtate luni.
#BREAKING: US President Barack Obama calls for all pro-Russian insurgents to lay down arms in Ukraine
— Agence France-Presse (@AFP) April 15, 2014
Obama a subliniat necesitatea ca "toate fortele (armate) neregulate prezente in tara sa depuna armele" si l-a indemnat pe Putin sa "faca uz de influenta sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge sa paraseasca cladirile pe care le ocupa" in Ucraina, precizeaza Casa Alba intr-un comunicat.
Iulia Timosenko vrea infiintarea unei miscari populare de rezistenta
Liderul partidului Batkivscina, Iulia Timosenko, care va candida la alegerile prezidentiale din Ucraina, a anuntat luni seara ca initiaza infiintarea unei miscari populare de rezistenta, relateaza Interfax-Ukraine, in pagina electronica.
"M-am hotarat chiar in acest moment sa fac tot ce depinde mine pentru a sustine o miscare populara de rezistenta care trebuie creata in Ucraina de catre oameni doritori sa-si apere acum" tara, a anuntat Timosenko pentru postul de televiziune ICTV.
Ea a precizat ca aceasta miscare ar trebui formata din militari si fosti membri ai fortelor speciale. Potrivit Iuliei Timosenko, cartierul general al miscarii a inceput sa activeze chiar de luni.
Fostul premier ucrainean a anuntat ca va conduce marti dimineata reuniunea cartierului general, "care urmeaza sa planifice fiecare actiune" a poporului ucrainean. "Eu ii invit pe toti care sunt pregatiti sa apere Ucraina sa ne contacteze", a spus Timosenko.
Sursa: Mediafax
Etichete: Ucraina, vladimir putin, criza, barack obama, Iulia Timosenko,
Dată publicare:
15-04-2014 07:24