Basescu: Sunt un adversar al unor practici ale Moscovei. A creat un cerc de foc in jurul Marii Negre

Ultima actualizare: 16-04-2014 06:56
Basescu: Sunt un adversar al unor practici ale Mos...
Distrugatorul american USS Donald Cook...

Traian Basescu a declarat, luni, la Constanta, ca el nu este un adversar al Moscovei, dar este un adversar al unor practici ale Federatiei Ruse si nu poate sa nu observe ca Moscova "a creat un cerc de foc" in jurul Marii Negre.

Presedintele Traian Basescu a vizitat distrugatorul american "USS Donald Cook", la terminalul de pasageri - Poarta 1, din Portul Constanta, cu ocazia sosirii navei militare in Portul Constanta.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- Prin prezenta lor, navele americane, franceze, nu fac decat sa dea semnalul de stabilitate pentru regiune si arata ca statele sunt nsolidare intre ele cand exista riscuri. Nava am vizitat-o mai bine de o ora, este impresionanta din punctul de vedere al dotarilor.

- Este o nava simbol la bordul navei am vazut pe mesele echipajelor numele colonelului Donald Cook. Nava are o dotare exceptionala din punct de vedere militar, poate lovi tinte aeriene, tinte navale. De asemenea, poate lovi sub apa, daca este nevoie sau daca este atacata de submarine.

- Este o ocazie sa multumesc aliatilor nostri pentru participarea la exercitii comune. Va pot spune ca atunci cand isi va termina misiunea in Marea Neagra vom avea o fregata sa o inlocuiasca. In general, navele care vin in Marea Neagra sunt nave care fac parte din Flota a 6-a a Marinei americane.

- Decizia de aplicare a celei de a 3-a runda de nivel de snactiuni este legat de comprtamentul Federatiei Ruse. Daca Federatia Rusa va invada Ucraina, cu siguranta Romania va sustine aplicarea acestor sanctiuni.

"Daca Moscova pentru a nu se supara vrea sa nu i se supuna ca are responsabilitati in conflictul inghetat din Nagorno-Karabah, asta nu se poate. Daca pentru a nu se supara vrea sa nu i se spuna ca a ocupat Abhazia si Osetia de Sud, iarasi nu se poate. Daca pentru a nu se supara nu ii place sa auda ca o acuzam ca nu isi respecta angajamentele de la Istanbul si ocupa Transnitria in mod nelegitim, iarasi nu se poate. Daca nu vrea sa auda ca a anexat Crimeea, iarasi nu se poate, dar asta nu inseamna ca eu sunt un dusman al Federatiei Ruse", a declarat Basescu, la finalul vizitei facute, luni dupa-amiaza, la bordul distrugatorului american "USS Donald Cook".

El a mai spus ca nu poate sa nu observe elementele de instabilitate pe care le genereaza Federatia Rusa, "marea problema fiind ca pentru toate aceste conflicte inghetate butonul este la Moscova". "Moscova poate sa le rezolve pe toate foarte repede in spiritul dreptului international sau poate sa le faca sa explodeze in conflicte, functie de interesele ei: poate sa le faca sa explodeze in conflicte pe rand sau pe toate odata", a spus seful statului.

Basescu a explicat ca aceasta atitudine a Moscovei este un element care afecteaza securitatea nationala. "Chiar daca se supara Moscova, eu, care nu le sunt dusman, nu pot ca din prietenie sa nu le spun ce vad: ca in jurul Marii Negre s-a creat un cerc de foc: Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia de Sud, Transmistria si acum Crimeea. Sper ca geografie stim in mod egal - si noi, cei de la Bucuresti, si diplomatii de la Moscova", a adaugat presedintele.

 

Distrugatorul american se va afla in Portul Constanta pana joi, 17 aprilie 2014, timp in care marinarii militari romani si americani vor participa la activitati de instruire, in apele teritoriale ale tarii noastre, dar si in apele internationale ale Marii Negre.

Pe parcursul vizitei la Constanta, o delegatie condusa de comandantul navei americane, capitan-comandorul Scott A. Jones, va fi primita de comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, iar programul echipajului de pe USS Donald Cook va cuprinde si vizite la Arhiepiscopia Tomisului, in Portul Militar Constanta si la Muzeul Marinei. Potrivit unui comunicat al Statului Major al Fortelor Navale, vizita distrugatorului american la Constanta are loc "in conformitate cu Planul de activitati internationale al Fortelor Navale Romane pentru anul 2014".

Distrugatorul USS Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lôme se afla in Marea Neagra, in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene, informeaza ziarul turc Sabah. "Este vorba de o misiune pentru oferirea de garantii de securitate aliatilor din cadrul NATO si partenerilor de la Marea Neagra", a comunicat Departamentul american al Apararii.

"Prezenta navei USS Donald Cook demonstreaza angajamentul nostru pentru intensificarea securitatii, capacitatii de reactie si dispozitivelor logistice", a declarat colonelul american Steven Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului. Echipat cu sisteme antibalistice Aegis si cu zeci de rachete SM-3, distrugatorul Donald Cook era stationat de doua luni la baza spaniola Rota, in cadrul sistemului antiracheta al NATO.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO