Criza in Ucraina. Uniunea Europeana someaza Kievul si Moscova sa evite amplificarea crizei

×
Codul embed a fost copiat

Uniunea Europeana someaza Kievul si Moscova sa evite escaladarea situatiei in regiunile din estul Ucrainei, unde se inregistreaza confruntari intre militii proruse si serviciile de securitate.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DUMINICA, 13 APRILIE:

ORA 16:35 UE someaza Ucraina si Rusia sa evite amplificarea crizei

Catherine Ashton, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, s-a declarat "foarte preocupata de actiunile unor indivizi inarmati si ale grupurilor separatiste in orase din estul Ucrainei".

Citește și
cover jocuri Ucraina
Jocurile Euromaidanului. Revolutia care s-a mutat in Google Play si App Store
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Cerem inca o data Rusiei sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei, sa retraga trupele stationate la frontiere si sa inceteze orice operatiune vizand destabilizarea Ucrainei", a subliniat Ashton.

Oficialul UE a indemnat si autoritatile ucrainene sa continue atitudinea de retinere in operatiunile pentru restabilirea ordinii.

Catherine Ashton a exprimat speranta ca reuniunea programata pe 17 aprilie, la Geneva, intre reprezentantii UE, SUA, Ucrainei si Rusiei va permite stabilizarea situatiei.

ORA 12:28 Interventia fortelor speciale ucrainene impotriva militantilor prorusi din estul Ucrainei s-a soldat cu morti si raniti de ambele parti, anunta ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, potrivit Mediafax.

"Operatiunea antiterorista lansata de fortele guvernamentale impotriva militantilor prorusi s-a soldat cu morti si raniti de ambele parti", a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook.

"Un agenti al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorat, iar alti cinci membri ai fortelor de ordine au fost raniti", a precizat Avakov, citat de AFP.

"In randul separatistilor, exista un numar necunoscut de victime", a adaugat ministrul.

ORA 09:58 Russia Today noteaza ca au loc lupte armate in Sloviansk, dupa operatiunea antitero desfasurata de guvernul ucrainean.

Ministrul de Interne Avakov le-a cerut civililor din Sloviansk "sa paraseasca centrul orasului, sa nu stea in apropierea ferestrelor si sa nu-si paraseasca apartamentele", potrivit CNN

ORA 09:40 Forte armate au fost trimise in estul tarii, in orasul Sloviansk, acolo unde o sectie de politie a fost capturata de militantii pro-rusi, potrivit BBC.

Anterior, Rusia a avertizat ca situatia ar putea escalada in cazul in are Ucraina va folosi forta in estul tarii, regiune cu o pronuntata simpatie pentru Moscova.

Sinteza evenimentelor, sambata, 12 aprilie 2014:

Tensiunea a atins cote alarmante, sambata seara, in Ucraina, dupa un schimb de focuri intre activisti pro-rusi si politie. Militantii au continuat astfel ofensiva coordonata asupra unor obiective simbolice din estul tarii, in orase precum Donetk.

In timp ce guvernul de la Kiev, reunit de urgenta, promite un raspuns ferm din partea fortelor speciale, Moscova avertizeaza ca orice dovada de forta impotriva protestatarilor este inadmisibila. Sediul politiei din orasul Kramatorsk - aflat la 150 de kilometri de granita cu Rusia - a fost luat cu asalt de un grup de militanti pro-rusi inarmati. Intre cele doua tabere a avut loc un schimb de focuri. Scena a amintit de evenimentele petrecute in timpul zilei in alte orase cheie din estul tarii.

Un comisariat de politie si sediul local al serviciilor de securitate ucrainene, din orasul Slaviansk, au fost ocupate de membrii ai militiei pro-ruse care lupta pentru asa numita "republica autonoma a Donetskului".

O persoana mascata: "Poporul nostru vrea un trai linistit si pasnic, fara "junta" care a luat puterea la Kiev. Noi nu vrem sa fim sclavii Americanilor si Occidentului. Vrem sa fim cu Rusia!"

Cele doua cladiri oficiale din Slaviansk au fost asediate, pe rand, de acelasi grup de indivizi, inarmati si mascati. Potrivit unor surse, ar fi venit din orasul Donetsk, capitala regiunii cu acelasi nume, unde militantii ocupa, de aproape o saptamana, sediul administratiei regionale. De asemenea, si sediul serviciilor de securitate ucrainene din Luhansk se afla sub controlul rebelilor.

Intr-o incercare de calmare a spiritelor, premierul Arseni Iatseniuk a propus la Donetsk o oferta pentru populatia rusofona: mai multa autonomie, dar in cadrul statului ucrainean. Nici Casa Alba nu a ramas indiferenta la conflictul din estul Ucrainei. Seful diplomatiei americane John Kerry a avut o conversatie telefonica cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pe care l-a avertizat ca noi sanctiuni vor fi impuse Rusiei, acuzata ca ar orchestra atacurile.

In plus, autoritatile americane au anuntat ca vicepresedintele Joe Biden va ajunge peste 10 zile in Ucraina, sa analizeze situatia.

Cronologia evenimentelor, sambata 12 aprilie 2014:

UPDATE ORA 16:40 Aproximativ 200 de persoane au patruns cu forta in sediul central al politiei. In urma cu cateva ore, militanti prorusi au ocupat sediul serviciilor de securitate din orasul ucrainean Slaviansk (est), dupa ocuparea unui comisariat de politie din aceeasi zona.

"Reactia autoritatilor va fi foarte puternica", a avertizat Arsen Avakov, ministrul ucrainean de Interne.

"Aceasta este diferenta intre protestatari si teroristi", a continuat el. "Fortele speciale au fost trimise la Slaviansk", a adaugat ministrul. Militanti prorusi ocupa de o saptamana cladiri publice din orasele Donetk si Lugansk.

UPDATE ORA 11:50 Militanti prorusi inarmati au preluat, sambata dimineata, controlul asupra unui comisariat de politie din orasul Slaviansk, situat in estul rusofon al Ucrainei.

Anuntul a fost facut de ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de AFP: "Persoane inarmate au ocupat un comisariat din Slaviansk. Reactia va fi foarte puternica", a avertizat Avakov.

"Aceasta este diferenta intre protestatari si teroristi", a continuat el.

Slaviansk are aproximativ 100.000 de locuitori si este situat in provincia Donetk, in apropierea frontierei cu Rusia. "Fortele speciale au fost trimise la Slaviansk", a adaugat ministrul.

Militanti prorusi ocupa de o saptamana cladiri publice din orasele Donetk si Lugansk.

Atmosfera tensionata in estul RUSOFON al tarii. Oamenii stau in case, de frica lunetistilor

Seful guvernului ucrainean a mers, vineri, in estul rusofon, ca sa negocieze cu prorusii care vor referendum pentru independenta. Le-a promis celor care ocupa cladiri guvernamentale ca nu vor fi arestati daca le parasesc si renunta la arme. Le-a spus si ca estul va primi mai multa autonomie, dar in cadrul statului ucrainean. Oferta a venit dupa ce ministrul de Interne le daduse un ultimatum si amenintase cu folosirea fortei.

Sediul serviciilor de securitate ucrainene de la Luhansk este in continuare ocupat de separatistii prorusi. O echipa CNN care a fost primita inauntru a descoperit barbati inarmati la fiecare fereastra si pe fiecare coridor: ''Cand am auzit ca vor sa intre cu forta peste noi, le-am cerut femeilor sa plece. Au plans si au ramas. Am pus mine pe tot etajul si, daca s-ar intampla ceva, ar muri odata cu noi''.

Paton Walsh, corespondent CNN: ''Ne-au aratat o multime de medicamente aduse de acasa de localnicii din strada. Dar, cand te uiti pe fereastra, nu sunt prea multi oameni in strada''.

Le e frica de lunesti, este explicatia celor din cladire. La cantina, oamenii se revolta impotriva "juntei" de la Kiev si stau cu ochii pe posturile centrale, ca sa afle ce are de gand guvernul. Sunt convinsi ca vor fi atacati de fortele ucrainene de extrema-dreapta: ''Le transmit oficial ca, daca se cred luptatori mai buni decat noi, sa spuna unde si cand, ne intalnim si rezolvam problema''.

Liderul prorusilor de la Luhansk improvizeaza o conferinta de presa. Anunta ca vor o amnistie pentru cei care ocupa cladirea, dar nu se multumesc cu atat.

De la Donetsk, premierul Arseni Iatseniuk, a venit cu o contraoferta: mai multa autonomie, dar in cadrul statului ucrainean: ''Acest lucru se poate realiza prin reforme constitutionale, desfiintand administratia si structurile locale si predand prerogativele executive unor comitete alese de populatia locala''.

Inapoi la Luhansk, manifestantii sunt putini, dar foarte porniti impotriva Occidentului. Corespondentul CNN testeaza la prima mana masinaria de zvonuri si propaganda din piata. O doamna ii spune in fata ca e un criminal venit din Polonia. Altcineva spune ca se teme ca guvernul de la Kiev vrea sa accepte deseurile nucleare ale Europei si Americi si sa le depoziteze langa oras, pentru ca localnicii sa moara de cancer.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Depozitele de gaz ale Romaniei, o comoara de 500 de milioane de dolari. Efecte prin ricoseu ale razboiului energetic din Est
Depozitele de gaz ale Romaniei, o comoara de 500 de milioane de dolari. Efecte prin ricoseu ale razboiului energetic din Est

Razboiul energetic dintre Rusia si Ucraina forteaza autoritatile romane sa planifice scenarii pentru o eventuala criza a gazelor in toata Uniunea Europeana.

Jocurile Euromaidanului. Revolutia care s-a mutat in Google Play si App Store
Jocurile Euromaidanului. Revolutia care s-a mutat in Google Play si App Store

In epoca tehnologiei chiar si revolutiile se muta din ce in mai mult pe calculator. Dupa ce si-a luat numele de la un hashtag de pe Twitter, revolutia Euromaidan-ului din Ucraina a devenit si subiect de jocuri pe calculator.

Raspunsul Occidentului la situatia din Ucraina. O nava militara americana si una franceza se afla in Marea Neagra
Raspunsul Occidentului la situatia din Ucraina. O nava militara americana si una franceza se afla in Marea Neagra

Distrugatorul USS Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lome au ajuns in Marea Neagra, in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.