Criza in Ucraina. Rusia a anuntat ca este pregatita sa ia "toate masurile necesare" pentru apararea teritoriului sau

militanti prorusi ucraina

12 iulie 2014. Moscova a anuntat ca isi rezerva dreptul de a lua toate masurile "necesare pentru a-si apara teritoriul, dupa tiruri asupra unor puncte vamale ruse in apropiere de frontiera cu Ucraina".

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

La randul sau, Kievul a denuntat o "provocare" din partea Moscovei, acuzand rusii ca au lansat obuze impotriva unui punct vamal ucrainean.

O masina care transporta vamesi rusi, in apropiere de satul Kuibisevsk (sudul Rusiei), situat la frontiera cu Ucraina, a fost vizata de tiruri de arme automate sambata dimineata, a anuntat Ministerul rus de Externe, potrivit unui comunicat.

"Există dovezi convingatoare ca aceste tiruri au fost efectuate atat de pe teritoriul ucrainean, cat si de pe cel rus de catre atacatori proveniti din Ucraina", a adaugat diplomatia rusa, precizand ca atacul nu s-a soldat cu victime.

Citește și
armata ucraina
Criza in Ucraina. Cel putin 23 de militari ucraineni au fost ucisi, iar 93 au fost raniti in estul Ucrainei
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Daca aceste provocari se vor repeta, Moscova isi rezerva dreptul de a lua toate masurile necesare, conform legislatiei ruse, pentru a-si apara teritoriul si a asigura securitatea cetatenilor sai", subliniază ministerul.

Trupele de la Kiev au avansat in aceasta saptamana pentru a lua pozitie la circa 20 de kilometri de oras. Dar oficialii ucraineni, inclusiv presedintele Petro Porosenko, au parut sa excluda un atac frontal impotriva Donetk si a celuilalt oras rebel, Lugansk, care ar produce in mod inevitabil numeroase victime in randul populatiei civile.

Totusi, numerosi locuitori din Donetk au ales sa nu isi asume riscul si sa paraseasca orasul cat mai este timp si cat trenurile inca functioneaza. Potrivit "premierului" republicii populare Donetk, autoproclamate, Aleksandr Borodai, peste 70.000 dintre cei 900.000 de locuitori au plecat deja, relateaza AFP.

Vineri, trenurile circulau normal, ceea ce nu este totusi o situatie exceptionala, a precizat un angajat al cailor ferate. Plecarile se fac intr-o atmosfera de calm, fara enervare sau scene de exod, dar cu cozi de asteptare lungi la casele de bilete. Pe teren, confruntarile dintre cele doua parti continua, inclusiv pe aeroportul din Donetk, controlat de fortele guvernamentale si atacat de rebeli. Dar acestea raman relativ limitate, fara sa poata fi excluse pierderi importante, precum cei 19 militari ucraineni ucisi vineri dimineata intr-un atac cu rachete Grad lansat de rebeli in regiunea Lugansk.

Cu alte patru persoane ucise in zona de conflict joi si vineri si alte sapte anuntate sambata, bilantul victimelor s-a ridicat la 30 de morti in 48 de ore, fiind unul dintre cele mai grave de la inceputul conflictului, in urma cu aproape trei luni, dupa cel de 49 de morti la bordul unui avion doborat de rebeli la 14 iunie.

Presedintele Petro Porosenko alterneaza declaratiile razboinice, precum promisiunea de vineri dupa atacul cu rachete Grad de a razbuna fiecare soldat mort prin "zeci si sute" de rebeli ucisi, si afirmatiile care le dau asigurari locuitorilor din zonele controlate de rebeli.  Vineri, el l-a primit la Kiev pe primarul din Donetk, Oleksandr Lukiancenko si a "analizat (impreuna cu el) masurile ce vor permite evitarea varsarii de sange si recursul la aviatie si artilerie grea in oras, pentru a nu exista victime si distrugeri ale infrastructurii vitale", potrivit municipalitatii.

Ramane insa intrebarea cum anume vor putea fortele de la Kiev sa preia controlul orasului Donetk fara sa recurga la aviatie si blindate, in timp ce insurgentii, desi mai putin numerosi, sunt hotarati sa lupte si dispun de un arsenal abundent, inclusiv arme antitanc si lansatoare de rachete Grad.

Diplomatia stagneaza, in pofida multiplicarii contactelor intre ucraineni, occidentali si rusi. De fapt, Kievul rezista in fata presiunilor europene si ruse si refuza sa vorbeasca despre o incetare a focului atat timp cat rebelii nu accepta conditiile sale, respectiv controlul frontierelor cu Rusia si eliberarea tuturor "ostaticilor". La ONU, Moscova a propus Consiliului de Securitate "elemente" ale unei viitoare rezolutii care sa ceara Kievului si insurgentilor prorusi o incetare a focului si ar oferi un rol mai important insurgentilor prorusi in est, a precizat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

Dar aceasta idee pare dificil de acceptat pentru Ucraina, care se teme de instaurarea permanenta a unui ministat client al Rusiei, dupa modelul Abhaziei in Georgia sau al Transnistriei in R.Moldova. Cu atat mai mult cu cat liderii "Republicii populare Donetk" au cerut deja recunoasterea "statului" lor.

Sapte membri ai fortelor guvernamentale au fost ucisi in ultimele 24 de ore in Ucraina

Fortele guvernamentale ucrainene, care lupta impotriva rebelilor prorusi din estul tarii au pierdut sapte membri in ultimele 24 de ore, a anuntat un purtator de cuvant militar, citat de AFP.  "Sapte membri ai fortelor noastre - cinci militari, un granicer si un politist - au fost ucisi si 33 de militari raniti" in diferite zone vizate de tiruri ale insurgentilor, a declarat Oleksii Dmitraskivski, purtator de cuvant al operatiunii militare conduse de Kiev.

Fortele loiale regimului vor sa incercuiasca cele doua bastioane ale rebelilor, Donetk (oras cu aproape un milion de locuitori) si Lugansk (500.000 de locuitori). Separatistii prorusi isi afirma hotararea de a le apara.  Acestia din urma dispun in special de lansatoare de rachete multiple Grad. Un astfel de tir a provocat 19 morti in randul militarilor ucraineni, vineri dimineata, in regiunea Lugansk.

Sursa foto: Mediafax foto/ AFP

 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Insurgentii prorusi sfideaza autoritatile de la Kiev. Prima casatorie dupa legile autoproclamatei Republici a Donetkului
Insurgentii prorusi sfideaza autoritatile de la Kiev. Prima casatorie dupa legile autoproclamatei Republici a Donetkului

Trupele Kievului, care lupta cu rebelii prorusi in estul Ucrainei, au pierdut, intr-o singura zi, 23 de oameni. Pentru armata ucraineana, ziua de vineri a fost una dintre cele mai sangeroase zile de la inceputul conflictului.

Criza in Ucraina. Cel putin 23 de militari ucraineni au fost ucisi, iar 93 au fost raniti in estul Ucrainei
Criza in Ucraina. Cel putin 23 de militari ucraineni au fost ucisi, iar 93 au fost raniti in estul Ucrainei

Serviciile de securitate ucrainene au pierdut 23 de militari, in ultimele 24 de ore, in confruntarile cu insurgenti separatisti prorusi, anunta un purtator de cuvant militar, citat de AFP.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.