Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor

Joe Biden

Autoritatile de la Kiev "incalca grav" acordul de la Geneva, care prevede in special dezarmarea gruparilor armate ilegale si evacuarea cladirilor ocupate in orasele ucrainene, a apreciat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

 SUMARUL EVENIMENTELOR DIN 21 APRILIE 2014

Ianukovici cere evitarea unor conflicte sangeroase

Vicepresedintele SUA Joe Biden se afla in vizita la Kiev

Citește și
Ucraina
Criza in Ucraina. Kievul cere "Pacea de Paste" in Estul Europei. Conditiile in care ar putea fi reluate actiunile militare
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

►Ucraina acuza militiile proruse de moartea a 5 oameni duminica in Slaviansk

►Rusia acuzata de Kiev de subminarea stabilitatii internationale

►Separatistii pro-rusi au cerut Rusiei arme si au amenintat ca-l impusca pe ministrul ucrainean de Interne

ORA 18:09 Presedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici le-a cerut noilor autoritati de la Kiev sa " isi retraga imediat toate fortele armate" din regiunile din estul Ucrainei pentru a evita o "baie de sange", intr-un mesaj citat luni de agenti RIA Novosti, relateaza AFP.

"Data fiind agravarea brusca a situatiei din estul Ucrainei, cer ca toate fortele armate ucrainene sa se intoarca la bazele lor (...) si sa fie lansat imediat un dialog de pace cu liderii alesi de populatia regiunilor din est", a declarat Ianukovici.

"Sunteti la doi pasi de o baie de sange (...) Opriti-va!", a continuat el. "Nu depasiti limitele! Nu executati ordine criminale!", a declarat el, adresandu-se "militarilor si membrilor fortelor speciale".

ORA 17:22 Vicepresedintele american Joe Biden a ajuns luni la Kiev, unde urmeaza sa aduca sprijinul Statelor Unite autoritatilor de tranzitie prooccidentale confruntate cu o insurgenta separatista in estul tarii, relateaza AFP.

Biden, care s-a implicat puternic in criza politica din Ucraina de la izbucnirea ei in noiembrie, se va intalni marti cu presedintele interimar Oleksandr Turcinov si cu premierul Arseni Iateniuk.

El este primul oficial american de rang inalt care merge in Ucraina de la vizita secretarului de Stat John Kerry la 4 martie.

Serghei Lavrov: Autoritatile de la Kiev incalca grav acordul de la Geneva

"Nu numai ca acordul de la Geneva nu este respectat, ci sunt luate masuri, in special de catre cei care au preluat puterea la Kiev, care il incalca grav", a declarat Serghei Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa. Autoritatile de la Kiev "declara deschis ca acordul de la Geneva nu se aplica in cazul Maidan pentru ca administratia orasului Kiev a decis ca acest loc poate fi pastrat si ca este legitim. Este pur si simplu inacceptabil", a explicat el.

Lavrov a facut referire la o piata centrala din capitala ucraineana, centrul miscarii de contestare care l-a inlaturat de la putere, in februarie, pe presedintele prorus Viktor Ianukovici si unde manifestantii campeaza in continuare in jurul baricadelor. Rusia si Statele Unite se acuza reciproc de ingerinta si absenta vointei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.

Statele Unite, care apreciaza ca Moscova se afla in spatele tulburarilor din Ucraina, au cerut Rusiei sa faca presiuni asupra insurgentilor prorusi, care pastreaza in continuare controlul administratiei regionale din Donetk, dar si a numeroase primarii din regiune, pentru ca acestea sa respecte acordul, amenintand cu noi sanctiuni.

"Tentativele de a izola Rusia sunt zadarnice, deoarece izolarea Rusiei de restul lumii este imposibila", a replicat Lavrov."Mai intai pentru ca noi suntem o mare putere, independenta si care stie ce vrea. Si in al doilea rand pentru ca o majoritate zdrobitoare de tari nu vrea sa izoleze Rusia", a adaugat el.

Iateniuk acuza Rusia ca submineaza stabilitatea internationala

Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat Rusia ca "submineaza stabilitatea internationala" si a solicitat ajutorul economic al aliatilor occidentali ai tarii pentru modernizarea armatei ucrainene, intr-un interviu difuzat duminica in Statele Unite, relateaza AFP.

"Lumea are motive sa fie ingrijorata fata de intentiile lui Putin", a declarat Iateniuk pentru NBC, intr-un interviu inregistrat sambata si difuzat duminica. "Federatia rusa a subminat stabilitatea internationala", a adaugat el.

"In fapt, ea a pus capat tuturor programelor de neproliferare nucleara", a acuzat premierul ucrainean, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta din 1994, in virtutea caruia Ucraina a acceptat sa renunte la arsenalul nuclear in schimbul garantarii integritatii teritoriale.

"Este evident, in prezent, ca Rusia este o amenintare pentru glob, pentru Uniunea Europeana si Ucraina", a adaugat liderul ucrainean.

In contextul in care vicepresedintele american Joe Biden urmeaza sa efectueze o vizita in Ucraina luni, Iateniuk a facut apel, de asemenea, la un ajutor international. "Trebuie sa fim in forma pentru a opri Rusia, iar pentru aceasta avem nevoie de o sustinere reala din partea partenerilor nostri occidentali", a apreciat el.

"Avem nevoie de o sustinere economica si financiara, avem nevoie sa modernizam armata ucraineana si sa revizuim toate structurile apararii ucrainene", a subliniat premierul.

"Presedintele Putin viseaza sa restaureze Uniunea Sovietica, zilnic merge mai departe si numai Dumnezeu stie unde se va opri", a mai spus liderul ucrainean.

Intr-un interviu difuzat duminica de postul Fox News, ambasadorul rus in Statele Unite Serghei Kisliak a respins aceasta idee. "Orice declaratie care sugereaza ca visam sa reinfiintam Uniunea Sovietica este falsa chiar prin natura sa", a declarat diplomatul.

Separatistii prorusi din estul Ucrainei cer Rusiei sa le livreze arme

Separatistii prorusi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora in estul Ucrainei, au cerut duminica Rusiei sa le livreze armament si au amenintat ca-l vor impusca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anuntat ca viziteaza aceste regiuni, relateaza AFP.

"Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (...) ii cerem ajutorul. Daca nu ne puteti trimite forte de mentinerea pacii, livrati-ne arme", a declarat in fata presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oras incercuit de grupuri de "autoaparare".

Cu cateva ore mai inainte el i-a cerut presedintelui rus sa mobilizeze asemenea trupe cu scopul de a "apara populatia pasnica" de fortele ucrainene.

"Pentru moment Rusia nu a raspuns" acestui apel, a precizat el, ulterior. "Avem nevoie de arme, nu avem suficiente", deoarece "ei (militarii ucraineni) au aviatie si blindate", a declarat Ponomarev, adaugand ca nu are "niciun contact direct" cu Moscova.

Intrebat de AFP despre vizita in estul tarii a ministrului interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov, el a raspuns sec: "daca vine (la Slaviansk), voi trage eu-insumi asupra lui (...), nu voi da mana cu acest homosexual".

Avakov a anuntat duminica, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca efectueaza o vizita in regiunile din estul tarii, cu scopul de a inspecta unitatile Garzii Nationale mobilizate ca raspuns la insurectia separatista.

El nu a precizat daca aceasta vizita are legatura cu un atac armat soldat cu cinci morti, comis in noaptea de sambata spre duminica, intr-un post de control improvizat al prorusilor, situat la aproximativ 15 kilometri de Slaviansk.

In ceea ce priveste interdictia de a circula incepand de la miezul noptii si pana la ora 6.00, decretata la putin timp dupa incident, Ponomarev a declarat ca va ramane in vigoare "atat timp cat nu va disparea amenintarea unui atac" din partea fortelor ucrainene.

Membrii militiilor prezenti la numeroase baraje instalate atat pe strazile din Slaviansk, cat si in zona rurala invecinata, dadeau dovada de nervozitate, inspectand cu atentie majoritatea vehiculelor, spre deosebire de zilele anterioare.

Sursa foto: Mediafax/ AFP/ Sky News

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Criza din Ucraina. Kiev:
Criza din Ucraina. Kiev: "Putin vrea sa refaca URSS, ar fi cel mai mare dezastru din acest secol." Atac sangeros in Slaviansk

20 aprilie 2014.Separatistii prorusi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora in estul Ucrainei, au cerut duminica Rusiei sa le livreze armament si au amenintat ca-l vor impusca pe ministrul ucrainean de Interne.

Criza in Ucraina. Kievul cere
Criza in Ucraina. Kievul cere "Pacea de Paste" in Estul Europei. Conditiile in care ar putea fi reluate actiunile militare

19 aprilie 2014. Ministrul de Externe ucrainean a declarat pentru BBC ca operatiunile militare impotriva militantilor pro-rusi din estul tarii au fost suspendate pe perioada sarbatorilor pascale.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.