Criza in Ucraina. Rusia a lansat o investigatie vizand "acte de genocid" contra comunitatilor rusofone

Ucraina

Autoritatile judiciare ruse au lansat o ancheta penala pentru "acte de genocid" comise impotriva comunitatilor rusofone din estul Ucrainei, relateaza Mediafax.

"Comitetul de ancheta a lansat o procedura penala pentru acte de genocid impotriva populatiilor rusofone din republicile populare Lugansk si Donetk", a comunicat purtatorul de cuvant al institutiei, Vladimir Markin.

"Persoane ramase neidentificate din conducerea politica si militara a Ucrainei, fortele armate ucrainene, Garda Nationala si formatiunea paramilitara Sectorul Dreapta au dat ordine pentru distrugerea totala a cetatenilor rusofoni", adauga oficialul rus.

Potrivit lui Vladimir Markin, bilantul conflictului din Ucraina este de cel putin 2.500 de morti, iar 500 de cladiri rezidentiale au fost distruse.

Conform estimarilor Natiunilor Unite, confruntarile armate din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, care dureaza de peste cinci luni, s-au soldat cu peste 3.200 de morti. Circa 600.000 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele

Citește și
Vladimir Putin si Petro Porosenko
Bloomberg: Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cel putin 12 morti, intre care 9 soldati, in confruntarile din estul tarii

Cel putin 12 persoane, intre care noua soldati ucraineni, au fost ucise in confruntarile cu separatistii prorusi in ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai grav bilant din estul Ucrainei de la instaurarea unui armistitiu la inceputul lui septembrie.

"Noua soldati au fost ucisi si 27 raniti, in ultimele 24 de ore", a declarat purtatorul de cuvant al armatei, Andrei Lisenko, intr-o conferinta de presa la Kiev, luni la pranz.

"Ieri (duminica-n.r.), rebelii au incercat inca o data sa ia cu asalt aeroportul din Donetk", a adaugat Lisenko.

"Unul dintre vehiculele noastre blindate de transport a fost atins, parasutistii nostri au suferit pierderi", a afirmat el, fara a preciza numarul militarilor ucisi in acest atac.

Anterior, Primarira din Donetk anuntase moartea a trei civili duminica, in acest fief al rebelilor prorusi, in pofida armistitiului decretat de militarii ucraineni si separatisti. Cinci civili au fost de asemenea raniti.

Trei civili au fost ucisi la Donetk

Luni dimineata, la ora locala 10 (10.00, ora Romaniei), "situatia era foarte tensionata in oras, iar detonari ale unor tiruri cu armament greu si salve puteau fi auzite in mai multe cartiere", afirma primaria din Donetk intr-un comunicat.

Cele doua armate isi retrag trupele

La peste o saptamana de la semnarea memorandumului de la Minsk, pe 20 septembrie, intre Kiev, rebeli, Moscova si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in vederea incetarii luptelor, beligerantii au angajat sambata, la ora locala 18.00 (18.00, ora Romaniei), o numaratoare inversa de 24 de ore, in cursul careia urmeaza sa se impuna o "tacere" totala, scrie AFP, citata de Mediafax.

Insa un "zgomot de explozie" a izbucnit duminica dimineata in centrul Donetkului, principalul oras controlat de catre prorusi in estul Ucranei, a anuntat primaria, care a anuntat sambata ca un civil a fost omorat de un obuz.

Aceste confruntari nu pot fi comparate cu violenta care predomina in estul Ucrainei pana la armistitiul semnat pe 5 septembrie la Minsk.

Citeste si: Fost consilier la Kremlin: Rusia pregateste inca din 2003 un razboi global. "Putin se gandeste la al PATRULEA Razboi Mondial"

De atunci, cel putin 44 de civili si militari au fost ucisi, potrivit unui bilant AFP, scrie Mediafax, un numar totusi de comparat cu bilantul de 3.200 de morti prezentat de ONU pentru ansamblul confruntarilor armate, care au inceput in aprilie.

Memorandumul de la Minsk prevede retragerea armamentului greu - piese cu un calibru mai mare de 100 de milimetri - la cel putin 15 kilometri de linia frontului, in vederea crearii unei zne-tampon cu o latime de 30 de kilometri.

Armistitiul este negociat cu militari rusi, in localitatea Soledar, la nord de Donetk, intr-o zona aflata sub control ucrainean. Armata rusa i-a convins pe rebeli sa respecte armistitiul, potrivit postului privat de televiziune Ukraina. - Elementele necontrolate Recunoscand influenta pe care o are asupra separatistilor, armata rusa a promis sa actioneze pentru a-i convinge sa respecte armistitiul.

"Ii vom convinge. Este cel mai important lucru", a promis, la televiziune, generalul rus Aleksandr Lentov, seful negociatorilor de la Moscova.

Insa un purtator de cuvant al armatei ucrainene, Andrii Lisenko, a evocat existenta unor "grupari care nu se supun vreunei autoritati, actionand cum vor si care tocmai ne-au bombardat pozitiile", a declarat el, citat de cotidianul Ukrainska Pravda.

Acalmia se confirma pe plan militar, in schimb solutionarea politica a conflictului bate pasul pe loc, separatistii - care ocupa o zona de aproximativ 230 de kilometri pe 160 de kilometri de-a lungul frontierei ruse - respingand oferta Kievului cu privire la un "statut special".

In opinia unor analisti, aceasta zona reprezinta aproximativ 3% din teritoriul Ucrainei si 9% din populatia tarii.

"Procesul este angajat. De-acum va fi necesar sa se vorbeasca despre aspectele politice ale situatiei si despre o solutie politica", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov intr-un interviu pentru postul Rossia.

Contactat de postul Kanal 5, seful diplomatiei ruse a dat asigurari ca tara sa "nu vrea deloc continuarea razboiului sanctiunilor si schimburilor de lovituri" cu occidentalii pe tema Ucrainei.

"Asa cum a spus presedintele rus Vladimir Putin, ar trebui sa ne gandim la protejarea intereselor noastre economice si altele", a spus Lavrov, dand asigurari ca "nu exista o lipsa de vointa de partea" rusa.

Cu toate acestea, Lavrov a luat o pozitie foarte dura, sambata, la tribuna ONU, declarand ca Ucraina este "victima" "politicii arogante" a Statelor Unite care, impreuna cu europenii, au sustinut "lovitura de stat" care a condus in februarie la indepartarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere.

Intre timp, Moscova a anexat Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei, in urma unui referendum nerecunoscut de catre comunitatea internationala.

In plus, Moscova a intrerupt in iunie alimentarea cu gaze naturale a Ucrainei. O propunere de solutionare a diferendului pe aceasta tema dintre cele doua tari a fost prezentata vineri de catre UE, dar Kievul a subliniat sambata ca nu s-a stabilit nimic.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Avertismentul Rusiei: Extinderea NATO ar fi o
Avertismentul Rusiei: Extinderea NATO ar fi o "mare greseala, care va submina" sistemul de securitate al Europei

Ministrul rus de Externe a apreciat vineri ca extinderea NATO ar constitui o "mare greseala, care va submina intregul sistem de securitate al Europei"

Bloomberg: Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor
Bloomberg: Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor

Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capat disputei care risca sa perturbe livrarile catre Europa in timpul iernii care se apropie, transmite.

Moscova ameninta UE cu intreruperea livrarilor in cazul revanzarii gazului rusesc catre Ucraina
Moscova ameninta UE cu intreruperea livrarilor in cazul revanzarii gazului rusesc catre Ucraina

Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a avertizat Europa impotriva oricarei revanzari a gazului rusesc catre Ucraina, intr-un interviu publicat vineri in presa germana.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.