Bloomberg: Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor
Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capat disputei care risca sa perturbe livrarile catre Europa in timpul iernii care se apropie, transmite.
Ucraina va plati 3,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an, pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza in schimb cel putin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei in lunile urmatoare, a declarat vineri, la Bruxelles, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger, in urma discutiilor cu ministrii Energiei din cele doua tari, conform Mediafax, care citeaza Bloomberg.
Potrivit acordului, care trebuie sa fie aprobat de guvernele fiecarei tari, Ucraina va plati 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, in urmatoarele sase luni. Pretul prevazut in acord, este unul final, potrivit ofertei Gazprom, si se afla la nivelul superior al pretului considerat de UE ca ar trebui platit.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Uniunea Europeana, care depinde de gazele rusesti care tranziteaza Ucraina in proportie de 15% din necesar, a incercat din luna mai sa intermedieze un acord intre Rusia si Ucraina, pentru continuarea livrarilor. Dupa ce o ultima runda de discutii tripartite a esuat in luna iunie, Rusia a oprit livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplatite in valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat intre timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.
Criza gazelor s-a declansat dupa criza politica dintre Rusia si Ucraina, provocata de inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de pret de care benefica Ucraina. Presedintele Vladimir Putin a eliminat si o reducere a taxei de export acordata Ucrainei in schimbul inchirierii portului din Crimeea flotei rusesti de la Marea Neagra. Rusia a anexat Crimeea in luna martie.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, uniunea europeana, vladimir putin, Gazprom, criza gazelor,
Dată publicare:
26-09-2014 19:16