Criza in Ucraina. Cu cat erau platiti cei 33 de rusi care au murit pe aeroportul din Donetk luptand de partea rebelilor
1 iunie 2014. Sase rebeli din Donetk au fost ucisi in urma unor lupte in zona aeroportului, in timp ce insurgentii au recunoscut ca printre ei se afla si militanti veniti din Rusia, platiti cu 100 de dolari pe saptamana, pentru tigari.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sumarul evenimentelor
-► Sase rebeli au fost ucisi sambata in timpul unor noi lupte in Donetk
-►Separatistii au recunoscut in premiera ca printre ei se afla si militanti din Rusia
Noi lupte in Donetk - 6 rebeli au fost ucisi
Liderul separatist Denis Pushilin a declarat ca sase rebeli au fost ucisi duminica, in urma unor noi lupte care au avut loc in zona aeroportului din Donetk, in timp ce incercau sa recupereze trupurile camarazilor cazuti in luptele din zilele anterioare potrivit Reuters.
"Au murit incercand sa-i aduca pe baietii nostri inapoi", a spus Pushilin.
Militantii din Rusia veniti in Ucraina sunt platiti cu 100 de dolari pe saptamana
Lupte violente, rapiri si demersuri diplomatice. Intre aceste coordonate continua sa se zbata Ucraina, la o saptamna de la alegerile prezidentiale castigate de miliardarul Petro Poroshenko.
Acesta urmeaza sa se intalneasca miercuri cu presedintele american, semn clar ca Occidentul il sprijina. Pe de alta parte, in timp ce NATO confirma ca Moscova incepe sa-si retraga trupele de la granita cu Ucraina, separatistii din estul tarii recunosc ca printre ei se afla si multi cetateni rusi.
Casa Alba a anuntat ca Barack Obama il va intalni miercuri, in Polonia, pe Petro Poroshenko, noul presedinte al Ucrainei. Intrevederea va avea loc chiar inainte ca Poroshenko sa fie investit in functie. Obama va avea astfel prilejul sa-i transmita direct presedintelui ales angajamentul Statelor Unite fata de Ucraina.
Eforturile diplomatice intervin in contextul in care, de o saptamana, in estul acestei tari au loc confruntari teribile intre insurgentii prorusi si armata ucraineana. Lunea trecuta, luptele pentru controlul aeroportului din Donetk s-au soldat cu 70 de morti din randul rebelilor. In schimb, joi, separatistii au doborit un elicopter ucrainean, langa Slaviansk, ucigand 12 militari si un general.
Acum insa, insurgentii au recunoscut ceva - ce pana de curand negau cu indaratnicie. "Poate e un semn de disperare din partea separatistilor, dupa ce apelurile lor adresate Moscovei pentru asistenta militara au ramas fara raspuns. Faptul este ca au decis sa admita ca barbatii scosi in aceste sicrie sunt de fapt cetateni rusi, 33 la numar", a informat corespondentul CNN, Nick Paton Walsh.
"Au venit sa ajute la constituirea Republicii Populare din Donetk. Sunt voluntari, care primesc doar 100 de dolari pe saptamana pentru tigari. Vin din Cecenia, Moscova....", a spus un barbat.
Trupurile acestora vor fi trimise in Rusia. Unul dintre actele de represiune ale rebelilor este sa captureze occidentali. Joi seara, OSCE a pierdut legatura cu inca o misiune de observatori, langa Luhansk. O alta este retinuta de rebeli la Donetsk de pe 26 mai.
Ministerul de Externe de la Bucuresti a anuntat ca niciunul dintre cei 8 observatori OSCE retinuti de rebelii pro-rusi nu este cetatean roman.
Livrarile de arme spre Moscova au fost oprite
Ucraina a incetat sa livreze Rusiei echipamente militare si armament, desi Moscova a platit deja pentru o mare parte dintre acestea, a denuntat sambata viceministrul rus al Apararii, Iuri Borisov, citat de AFP.
Potrivit viceministrului rus, serviciile vamale ucrainene au blocat, incepand din martie, livrarile de armament si echipamente militare comandate de Rusia inainte de destituirea fostului presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
"La mijlocul lui martie, Ucraina a publicat o noua lege prin care prin care a interzis livrarea de echimamente militare catre Rusia", a declarat Borisov, la un post de radio rus. El a asigurat ca Moscova a platit deja pentru 80 la suta din aceste comenzi. Ucraina ar putea pierde cota sa pe piata rusa a echipamentelor militare, a avertizat viceministrul. El a anuntat ca Rusia ar dori sa incheie "contracte suplimentare pentru dotarea unor intreprinderi din Crimeea", o peninsula ucraineana, anexata de Rusia in martie.
Inainte de declansarea crizei dintre Moscova si Kiev, volumul anual de livrari de armament si echipamente militare era in valoare de 50 de miliarde de ruble (aproximativ un miliard de euro), a declarat Borisov.