Criza in Ucraina. Cu cat erau platiti cei 33 de rusi care au murit pe aeroportul din Donetk luptand de partea rebelilor

×
Codul embed a fost copiat

1 iunie 2014.  Sase rebeli din Donetk au fost ucisi in urma unor lupte in zona aeroportului, in timp ce insurgentii au recunoscut ca printre ei se afla si militanti veniti din Rusia, platiti cu 100 de dolari pe saptamana, pentru tigari.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor

-► Sase rebeli au fost ucisi sambata in timpul unor noi lupte in Donetk

-►Separatistii au recunoscut in premiera ca printre ei se afla si militanti din Rusia

Citește și
slaviansk, soldati ucraineni
CRIZA IN UCRAINA. Ianukovici: Alegerile au adus o baie de sange, nu pace. Rusia cere Vestului sa opreasca o "catastrofa"
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Noi lupte in Donetk - 6 rebeli au fost ucisi

Liderul separatist Denis Pushilin a declarat ca sase rebeli au fost ucisi duminica, in urma unor noi lupte care au avut loc in zona aeroportului din Donetk, in timp ce incercau sa recupereze trupurile camarazilor cazuti in luptele din zilele anterioare potrivit Reuters.

"Au murit incercand sa-i aduca pe baietii nostri inapoi", a spus Pushilin.

Militantii din Rusia veniti in Ucraina sunt platiti cu 100 de dolari pe saptamana

Lupte violente, rapiri si demersuri diplomatice. Intre aceste coordonate continua sa se zbata Ucraina, la o saptamna de la alegerile prezidentiale castigate de miliardarul Petro Poroshenko.

Acesta urmeaza sa se intalneasca miercuri cu presedintele american, semn clar ca Occidentul il sprijina. Pe de alta parte, in timp ce NATO confirma ca Moscova incepe sa-si retraga trupele de la granita cu Ucraina, separatistii din estul tarii recunosc ca printre ei se afla si multi cetateni rusi.

Casa Alba a anuntat ca Barack Obama il va intalni miercuri, in Polonia, pe Petro Poroshenko, noul presedinte al Ucrainei. Intrevederea va avea loc chiar inainte ca Poroshenko sa fie investit in functie. Obama va avea astfel prilejul sa-i transmita direct presedintelui ales angajamentul Statelor Unite fata de Ucraina.

Eforturile diplomatice intervin in contextul in care, de o saptamana, in estul acestei tari au loc confruntari teribile intre insurgentii prorusi si armata ucraineana. Lunea trecuta, luptele pentru controlul aeroportului din Donetk s-au soldat cu 70 de morti din randul rebelilor. In schimb, joi, separatistii au doborit un elicopter ucrainean, langa Slaviansk, ucigand 12 militari si un general.

Acum insa, insurgentii au recunoscut ceva - ce pana de curand negau cu indaratnicie. "Poate e un semn de disperare din partea separatistilor, dupa ce apelurile lor adresate Moscovei pentru asistenta militara au ramas fara raspuns. Faptul este ca au decis sa admita ca barbatii scosi in aceste sicrie sunt de fapt cetateni rusi, 33 la numar", a informat corespondentul CNN, Nick Paton Walsh.

"Au venit sa ajute la constituirea Republicii Populare din Donetk. Sunt voluntari, care primesc doar 100 de dolari pe saptamana pentru tigari. Vin din Cecenia, Moscova....", a spus un barbat.

Trupurile acestora vor fi trimise in Rusia. Unul dintre actele de represiune ale rebelilor este sa captureze occidentali. Joi seara, OSCE a pierdut legatura cu inca o misiune de observatori, langa Luhansk. O alta este retinuta de rebeli la Donetsk de pe 26 mai.

Ministerul de Externe de la Bucuresti a anuntat ca niciunul dintre cei 8 observatori OSCE retinuti de rebelii pro-rusi nu este cetatean roman.

Livrarile de arme spre Moscova au fost oprite

Ucraina a incetat sa livreze Rusiei echipamente militare si armament, desi Moscova a platit deja pentru o mare parte dintre acestea, a denuntat sambata viceministrul rus al Apararii, Iuri Borisov, citat de AFP.

Potrivit viceministrului rus, serviciile vamale ucrainene au blocat, incepand din martie, livrarile de armament si echipamente militare comandate de Rusia inainte de destituirea fostului presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

"La mijlocul lui martie, Ucraina a publicat o noua lege prin care prin care a interzis livrarea de echimamente militare catre Rusia", a declarat Borisov, la un post de radio rus. El a asigurat ca Moscova a platit deja pentru 80 la suta din aceste comenzi. Ucraina ar putea pierde cota sa pe piata rusa a echipamentelor militare, a avertizat viceministrul. El a anuntat ca Rusia ar dori sa incheie "contracte suplimentare pentru dotarea unor intreprinderi din Crimeea", o peninsula ucraineana, anexata de Rusia in martie.

Inainte de declansarea crizei dintre Moscova si Kiev, volumul anual de livrari de armament si echipamente militare era in valoare de 50 de miliarde de ruble (aproximativ un miliard de euro), a declarat Borisov.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
CRIZA IN UCRAINA. Rusia, acuzata ca a trimis un batalion de mercenari in Donetk. Kievul: NU acceptam majorarea gazelor
CRIZA IN UCRAINA. Rusia, acuzata ca a trimis un batalion de mercenari in Donetk. Kievul: NU acceptam majorarea gazelor

30 mai 2014. Rebelii ucraineni au recunoscut pentru prima data ca printre ei sunt luptatori rusi. 32 dintre cei 50 de rebeli ucisi zilele trecute in operatiunea de la aeroportul din Donetsk sunt ceceni, iar trupurile lor vor ajunge in Federatia Rusa.

CRIZA IN UCRAINA. Ianukovici: Alegerile au adus o baie de sange, nu pace. Rusia cere Vestului sa opreasca o
CRIZA IN UCRAINA. Ianukovici: Alegerile au adus o baie de sange, nu pace. Rusia cere Vestului sa opreasca o "catastrofa"

29 mai 2014. Slaviansk a devenit unul dintre centrele luptelor din estul tarii. Rusia indeamna tarile occidentale sa exercite presiuni asupra Administratiei de la Kiev pentru a opri escaladarea violentelor si a evita o "catastrofa nationala" in Ucraina.

Criza in Ucraina. Insurgenti prorusi au atacat o unitate militara din orasul ucrainean Lugansk
Criza in Ucraina. Insurgenti prorusi au atacat o unitate militara din orasul ucrainean Lugansk

28 mai 2014. Insurgenti prorusi au atacat, miercuri, o unitate militara ucraineana, in orasul Lugansk, confruntarile soldandu-se cu victime de ambele parti, anunta Ministerul de Interne de la Kiev.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice
Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice

Autorităţile monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii.

Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”
Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”

Diana Șoșoacă a avut, miercuri, un discurs antivaccinist în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri pe tema variolei maimuței (Mpox) și a măsurilor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le ia în fața acestei boli.