Parlamentul de la Londra decide joi cum va actiona Marea Britanie dupa atacul chimic din Siria
Conform BBC News, Parlamentul englez a fost convocat joi sa ia o decizie in privinta formularii unui raspuns al Marii Britanii in cazul atacului chimic care a avut loc recent in Siria.
Astfel, premierul David Cameron ii cheama din vacanta pe parlamentarii englezi, care erau in concediu pana in 2 septembrie.
David Cameron, care si-a scurtat vacanta si se afla marti la Downing Street, a discutat in ultimele zile cu mai multi lideri mondiali, intre care presedintele rus Vladimir Putin, cel american Barack Obama si cel francez François Hollande.
Marea Britanie pregateste planuri pentru o posibila actiune militara ca raspuns la folosirea armelor chimice in Siria, a anuntat marti un purtator de cuvant al premierului David Cameron, relateaza AFP.
Purtatorul de cuvant a adaugat ca seful Guvernul va decide marti daca va convoca sau nu Parlamentul britanic, aflat in prezent in vacanta, pentru a dezbate o eventuala interventie.
Britain drawing up contingency plans for military action over alleged chemical attack in Syria - Downing Street http://t.co/X4M6WVMoCH
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) August 27, 2013
Presa din SUA vorbeste de asemenea despre un atac, dar scurt si limitat
Presedintele american Barack Obama analizeaza posibilitatea unui atac scurt si limitat impotriva Siriei, sustine marti presa americana, in contextul in care occidentalii discuta o eventuala interventie, dupa presupusul atac chimic de la 21 august, in apropierea Damascului, relateaza AFP. Acest atac, ca reactie fata de folosirea "incontestabila" a armelor chimice, potrivit secretarului american de Stat John Kerry, nu ar dura mai mult de doua zile si ar permite Statelor Unite sa evite o implicare mai mare in razboiul civil care divizeaza Siria incepand din martie 2011, scrie cotidianul Washington Post, citind oficiali neidentificati din cadrul administratiei americane.
Ziarul american The New York Times considera ca Obama, care analizeaza o optiune de natura militara, va ordona inceperea unei operatiuni limitate. Ar putea fi vorba de atacuri cu rachete de croaziera, lansate dinspre nave americane din largul Marii Mediterane spre tinte militare siriene, afirma cotidianul, citand surse din cadrul administratiei americane.
Oficiali din cadrul serviciilor secrete americane urmeaza sa comunice in urmatoarele zile informatii referitoare la presupusul atac chimic, soldat cu sute de morti la 21 august in apropiere de Damasc si de comiterea caruia a fost acuzat regimul sirian.
Washingtonul negociaza cu marile capitale occidentale referitor la actiunile care urmeaza a fi intreprinse, dar exista putine sperante de a obtine unda verde din partea Consiliului de Securitate al ONU, din cauza opozitiei puternice a Rusiei, principalul aliat al Siriei. Moscova a avertizat luni impotriva unei interventii militare in Siria fara acordul Consiliului de Securitate, apreciind ca aceasta ar fi "periculoasa" si ar constitui "o incalcare grava a dreptului international", O interventie militara ar avea, de asemenea, "consecinte catastrofice", a insistat marti diplomatia rusa.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, siria, interventie militara,
Dată publicare:
27-08-2013 12:22