Marile puteri se pregatesc sa intervina militar in Siria. Armata SUA s-a pozitionat de atac
Situatia din Siria este tot mai tensionata, iar un razboi pare imposibil de evitat, putand sa izbucneasca in orice moment, mai ales in urma miscarilor trupelor americane.
Navele de razboi americane din Mediterana, dotate cu rachete de croaziera, s-au apropiat amenintator de Siria si ar putea reprezenta primul semn ca SUA planifica prima interventie in Siria, la doi ani si jumatate de la debutul razboiului civil.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
De altfel, Turcia s-a aratat dispusa sa atace Siria de una singura, in urma atacului chimic din data de 21 august, din apropiere de Damasc, care, insa, nu a fost verificat independent.
William Hague, seful diplomatiei britanice, a explicat ca, cel mai probabil, toate probele privind existenta unui atac chimic au fost distruse in urma luptelor ce au urmat. "De fapt, majoritatea acestor probe au fost, probabil, distruse in bombardamentele de artilerie. Alte dovezi au fost probabil degradate in cursul ultimelor zile, sau au fost inlaturate", a spus Hague.
Cititi si: Secretarul de stat al SUA, John Kerry: "Armele chimice au fost folosite in Siria, e de necontestat"
Interventia SUA in Siria pare inevitabila, tinand cont ca presedintele Barack Obama a cerut Departamentului apararii sa pregateasca toate optiunile militare.
Contre pe axa Moscova – Washington
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat, prin vocea ministrului sau de Externe, dupa ce interventia in Siria a devenit tot mai probabila, ca orice actiune luata impotriva regimului de la Damasc, in afara Consiliului de Securitate al ONU, va fi ineficienta si extrem de periculoasa."Sunt îngrijorat de unele declaraţii ale Parisului şi Londrei potrivit cărora NATO poate interveni fără autorizarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a distruge arme chimice în Siria. Este un teren alunecos şi periculos", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Dupa aflarea pozitiei rusilor, Statele Unite au afirmat ca-si vor intensifica actiunile in afara acestui organism al Natiunilor Unite.
Rusia si China au fost singurele tari din Consiliul de Securitate al ONU care l-au sustinut pe Bashar al-Assad si care s-au impotrivit unei interventii militare in Siria.
Atacul chimic din 21 august, inceputul mobilizarii trupelor
Situatia din Siria a devenit extrem de tensionata in urma evenimentelor din 21 august, cand opozitia a informat ca 1.300 de persoane au murit in urma unui atac chimic lansat de fortele lui Bashar al-Assad.
Atacul, lansat asupra zonelor din jurul capitalei Damasc, a atras numeroase critici din partea Europei si a Statelor Unite.In prima faza, informatiile privind atacul chimic nu au putut fi verificate, desi numeroase scene cu persoane moarte si avand rani specifice unui atac chimic au fost date publicitatii.
Mai mult, rebelii au publicat si un clip in care o mama isi strange la piept cei doi copii morti in timpul atacului.
Vezi AICI imaginile cu mama care isi strange cei doi fii morti in brate.
Dupa acest atac sangeros comis in apropierea capitalei, in care, afirma opozitia siriana, in pofida numeroaselor dezmintiri ale Damascului, regimul a folosit arme chimice pentru a omori sute de civili, ONU a trimis experti care au inceput luni sa ancheteze la fata locului.
Expertii insarcinati de ONU sa ancheteze o eventuala folosire de arme chimice in Siria au fost tinta unor lunetisti ascunsi neidentificati, luni, ceea ce i-a obligat sa isi suspende misiunea langa Damasc, a anuntat un purtator de cuvant al ONU.
Desi misiunea a fost suspendata, Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a afirmat ca expertii organizatiei au reusit sa stranga marturii despre atacul chimic de pe 21 august.
Pozitia MAE roman: Condamnam orice utilizare a armelor chimice
MAE informeaza ca a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime in randul civililor, si condamna ferm orice posibila utilizare de arme chimice."Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile care au avut loc recent in zona metropolitana a Damascului, si care s-au soldat cu sute de victime, inclusiv copii, in randurile populatiei civile. Autoritatile romane condamna ferm orice atac asupra populatiei civile in cadrul conflictului sirian. In conformitate cu legislatia si cutumele internationale, bombardamentele nediscriminatorii asupra non-combatantilor trebuie evitate", subliniaza MAE roman, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.
De asemenea, "MAE condamna ferm orice posibila utilizare de arme chimice, de catre oricare dintre partile la conflictul din Siria".
"Combatantii trebuie sa coopereze pe deplin cu misiunea de experti ONU, aflata la acest moment in Damasc, inclusiv prin asigurarea cadrului necesar pentru ca aceasta sa poata investiga, in deplina siguranta, toate incidentele in care exista suspiciunea utilizarii de arme chimice. In acest sens, MAE isi exprima profunda dezaprobare fata de atacul la care a fost supusa, in aceasta dimineata, misiunea ONU aflata in exercitiul functiunii, in baza acordului autoritatilor siriene", mentioneaza comunicatul MAE.
Totodata, ministerul roman arata ca va continua sa urmareasca cu atentie evolutiile din Siria, in special din perspectiva acordarii de sprijin si protectie consulara cetatenilor romani aflati in aceasta tara.
Doi ani si jumate de razboi civil in Siria
Razboiul civil din Siria a debutat pe 15 martie 2011, cand rebelii s-au ridicat impotriva regimului lui Bashar al-Assad, totul pe fondul “Primaverii arabe”, care a dus la finalul dictaturilor din tari precum Tunisia, Egipt sau Libia.Peste 100.000 de persoane au fost ucise, potrivit unui raport din iunie 2013, in cursul violentelor din Siria.
Liga Araba, Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat violentele pe intreaga durata a conflictului, insa nu au intervenit in problemele interne ale Siriei.
Singura actiune a fost luata de Liga Araba, care a suspendat statutul Siriei de membru al acestei organizatii.