Criză în porturile din SUA: “Este fără precedent. Sunt mai multe nave decât locuri de parcare”

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de vapoare încărcate cu containere pline de mărfuri sunt blocate în cele mai mari porturi din Statele Unite.

O criză uriaşă, cauzată în special de lipsa de personal, spun autorităţile, dar și de contextul pandemiei, creează înțârzieri în lanț, în procesul de livrare. În plus, specialiștii estimează o creştere progresivă a preţurilor.

În mod normal în aceste porturi nicio navă nu aşteaptă. Descarcă marfă şi pleacă mai departe. Acum, în cel mai mare port din sudul Californiei sunt cel puţin 55 de cargouri blocate şi alte câteva zeci sunt pe drum şi vor ajunge în zilele următoare.

Stephen Bor, comandant garda de coastă SUA: “E record de record. Este fără precedent. Sunt mai multe nave decât locuri de parcare. Operăm ‚o parcare cu plată’ în Oceanul Pacific.”

Toate aceste nave aglomerate în porturi ticsite de mărfuri, majoritatea fabricate în China. Şi în timp ce vasele încărcate zac în porturi, americanii aşteaptă cu săptămânile să le fie livrate comenzile.

Stephen Bor, comandant garda de coasta SUA: "Vedem de fapt aici toate produsele electronice, produse pentru casă. Ceea ce vedem de fapt aici sunt produsele pe care oamenii aşteaptă să le achiziţioneze de sărbători."

Această criză este încă un efect al pandemiei, spun oficialii.
După ce în luna august, principalele porturi pentru containere din China s-au supraaglomerat din cauza focarelor de covid, întreg fluxul de transport a fost dat peste cap.

Companiile care încearcă acum să livreze marfă în Statele Unite se confruntă și cu o lipsa acută de personal, în contextul noilor condiţîi de muncă impuse tot de pandemie.

Mario Cordero, director Portul din Long Beach: "Toate acestea sunt un semnal de alarmă pentru cei din industrie, pentru a ne da seama că nu mai putem funcţiona după modelul de ieri".

Afectaţi de criză din porturi sunt şi şoferii de camioane, epuizaţi de volumul de muncă şi de orele de aşteptare înaintea preluării mărfurilor.

"-În fiecare zi, 5-6 ore, în port.
-Trebuie să aştepţi 6 ore?

-Sau chiar 8.
-Sunt aici de 9 ore".

Asta înseamnă că fac mai puţini bani pentru că fac mai puţine ture.

Ca într-un lanț al slăbiciunilor- fiecare verigă a industriei, până la consumatorul din punctul final, resimte serios această problemă.

Cho Kwan, director depozit: "Am circa opt containere venite din China şi Vietnam, care aşteaptă undeva în port."

În timp ce marfa acestui comerciant stă în port, rafturile depozitelor sunt aproape goale. Iar clienții sunt nevoiți să aștepte, dar și să plătească, la final, mai mult pentru fiecare produs.

Stephen Bor/US Coast Guard: "Chiar nu pot să vă zic cât vor mai sta aici (navele - n.re.). Cred că nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem ce se va întâmplă."

Citește și...
Joe Biden spune că administraţia sa se va
Joe Biden spune că administraţia sa se va "ocupa" de balonul suspect chinezesc care traversează SUA

Preşedintele Joe Biden a declarat, sâmbătă, că administraţia sa se va "ocupa" de balonul suspect chinezesc care traversează SUA, relatează CNN, conform News.ro. 

Atac sângeros într-o biserică ortodoxă. Doi tineri au murit și alte patru persoane au fost grav rănite. VIDEO
Atac sângeros într-o biserică ortodoxă. Doi tineri au murit și alte patru persoane au fost grav rănite. VIDEO

Doi tineri creştini ortodocşi au fost ucişi sâmbătă într-un atac comis într-o biserică din sudul Etiopiei, a anunţat o sursă media, relatează AFP.

De ce ar fi lansat China balonul care survolează teritoriul SUA. Explicația unui fost analist CIA
De ce ar fi lansat China balonul care survolează teritoriul SUA. Explicația unui fost analist CIA

Balonul gigant chinezesc, despre care americanii susțin că este de spionaj, survolează teritoriul Statelor Unite, spre coasta de est. Și a declanșat un conflict diplomatic, sporind tensiunile deja existente.

Recomandări
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului

E-Distribuţie Banat anunţă, sâmbătă seara, că echipele sale intervin pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani
Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani

Tragedie înfiorătoare petrecută în județul Caraș-Severin. Un copil a murit și trei adulți au ajuns și ei la spital, după ce un copac a căzut peste o mașină aflată în trafic, la intrarea în Reșița.

România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade
România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade

Se întorc ninsorile cu ger puternic în mai multe regiuni ale țării. Meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol și vânt puternic la munte, dar și în zona litoralului, până duminică seară la ora 20.00.