Criza in Irak. Un jurnalist a fost ucis si altul ranit in timpul luptele dintre armata si insurgentii SIIL

×
Codul embed a fost copiat

Un jurnalist al unui post de televiziune irakian a fost ucis, iar colegul sau a fost ranit, in timp ce relatau despre luptele dintre armata irakiana si insurgentii SIIL, in apropierea orasului Baaquba.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Jurnalist ucis in luptele din armata si insurgenti

Un cameraman al unui post de televiziune irakian a fost ucis, iar colegul sau corespondent a fost ranit, la nord de Bagdad, in timp ce relatau despre confruntarile armate intre armata irakiana si insurgenti sunniti, informeaza AFP.

Cameramanul Khaled Ali, angajat al postului Al-Ahad TV, a fost omorat in zona Khales, in apropierea orasului Baaquba, capitala provinciei Diyala. Colegul sau, jurnalistul Moatez Jamil, a fost ranit in schimburile de focuri.

Citește și
drona
SUA analizeaza "toate optiunile posibile" in cazul Irakului. Americanii ar putea lansa atacuri cu drone impotriva SIIL
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Atac cu bomba in Bagdad

Cel putin sapte persoane au murit, iar alte zeci au fost ranite intr-un atentat cu masina-capcana produs in cartierul siit Sadr City din Bagdad, anunta surse medicale citate de AFP. Explozia a avut loc la ora locala 18.30 (18.30, ora Romaniei), provocand moartea a sapte persoane si ranirea altor 20.

Atentatul intervine in contextul in care membrii gruparii siite Stat Islamic in Irak si Levant (SIIL) incearca sa se apropie de Bagdad, dupa ce au ocupat provincii si orase din nordul Irakului.

Barack Obama trimite militari americani in Irak

Barack Obama a anuntat luni mobilizarea a 275 de militari americani in Irak cu scopul de a proteja Ambasada Statelor Unite de la Bagdad si pe cetatenii americani care se afla in incinta acesteia, relateaza AFP.

Departamentul de Stat a anuntat duminica, fara sa precizeze numarul, trimiterea unor trupe suplimentare in domeniul securitatii pentru a proteja aceasta ambasada in contextul "instabilitatii si violentei" din tara. Acesta a anuntat totodata transferarea anumitor angajati catre alte instalatii. Incepand de la 15 iunie, 275 de militari au inceput sa fie mobilizati in Irak cu scopul de a :consolida securitatea angajatilor americani si Ambasadei Statelor Unite", a anuntat Barack Obama intr-un mesaj transmis presedintilor Camerei Reprezentantilor si Senatului.

"Aceasta forta este mobilizata pentru a proteja cetateni americani si cladiri americane daca va fi necesar si este echipata de lupta", precizeaza presedintele, care adauga ca ea va ramane in Irak "pana cand situatia in domeniul securitatii nu-i va mai justifica prezenta".

Dupa o ofensiva fulgeratoare, saptamana trecuta, in cursul careia au preluat controlul asupra celui de-al doilea cel mai important oras din Irak, Mosul, jihadisti din cadrul gruparii sunnite teroriste Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) au preluat luni controlul asupra unui oras strategic din nord-vestul tarii.

Barack Obama urma sa participe luni seara la o sedinta a Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC), pentru a examina diferitele optiuni pe care le are - intre care si recurgerea la atacuri aeriene - intr-o incercare de a bloca avansarea jihadistilor.

Statele Unite au discutat cu Iranul pentru o posibila colaborare impotriva islamistilor extremisti SIIL

Statele Unite si Iranul au discutat luni despre criza din Irak, in cadrul negocierilor de la Viena asupra programului nuclear al Teheranului, a anuntat Departamentul de Stat american, citat de AFP.

"Astazi (luni) au avut loc scurte discutii cu grupul P5+1 (SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania), chiar foarte scurte conversatii", a declarat pentru postul de televiziune CNN purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Marie Harf. "Viitorul ne va arata daca vom continua sa discutam cu Iranul despre Irak" , a afirmat Harf.

Totusi, un alt diplomat american a declarat ca Washingtonul si Teheranul nu vor mai avea alte discutii cu privire la criza din Irak.

Harf a reamintit ca Statele Unite au un "interes comun" impotriva Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL), ai carui combatanti ultraradicali ameninta regimul siit de la Bagdad. Anterior, un oficial american a afirmat ca Guvernul sau este "deschis unui angajament cu iranienii, precum si cu alti actori regionali, in cazul amenintarii pe care o prezinta SIIL pentru Irak". El a adaugat ca subiectul a fost discutat "pe scurt cu Iranul astazi (luni), la Viena, in cursul negocierilor cu grupul P5+1".

Statele Unite au cerut luni Iranului sa nu actioneze in favoarea vreunei comunitati din Irak si au subliniat ca nu intentioneaza sa aiba consultari de ordin militar cu Teheranul pe tema unei eventuale interventii in Irak.

Haosul din Irak, de rau augur pentru Afganistan

Haosul din Irak, pe care Statele Unite l-au parasit la sfarsitul lui 2011, ar putea fi de rau augur pentru Afganistan, cu doi ani si jumatate inainte de retragerea militara completa a americanilor, avertizeaza unii experti, relateaza AFP. Exista limite in conturarea unor paralele intre Irak si Afganistan, subliniaza acesti specialisti, insa cele doua state au monopolizat aparatul militar al primei puteri mondiale timp de peste un deceniu si ambele sunt astazi amenintate de puternice insurectii islamiste armate.

Dupa luni de ezitare, presedintele american Barack Obama a stabilit la sfarsitul lui mai un calendar al retragerii militare din Afghanistan. Washingtonul va mentine in acest stat 9.800 de militari, dupa 2014, inainte de o retragere completa la sfarsitul lui 2016, spre sfarsitul presedintiei lui Obama, cu scopul de a "intoarce pagina" razboaielor dupa 11 septembrie in Irak si Afganistan. Pentru a pastra acest contingent, urmatorul presedinte afghan ar trebui totusi sa parafeze un tratat bilateral de securitate (BSA), pe care Kabulul il negociaza de mai multor luni cu Statele Unite.

Un text similar nu a putut fi semnat intre Bagdad si Washington, americanii retragandu-se militar complet din Irak la 31 decembrie 2011. Totusi, ei au continuat sa investeasca miliarde de dolari in echipamente si formarea fortelor armate irakiene, chiar daca acestea cedeaza in fata ofensivei fulgeratoare a ultrajihadistilor sunniti din cadrul Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL).

Multi observatori credeau ca "Al-Qaida in Irak, redenumita in prezent in SIIL, a fost decimata, decapitata, depasita prin trimiterea unor intariri" americane masive in 2007, reaminteste Bruce Riedel, de la Brookings Institution. Insa cresterea influentei SIIL in Irak "constituie un (précédent) de rau augur" pentru Afghanistan, considera expertul, luand in considerare ca fortele afgane raman singure in fata talimanilor.

Statele Unite dispun de 32.800 de militari, sustinuti de 17.700 de aliati si 340.600 de militari si politisti afgani. De la 9.800 de persoane in 2015, prezenta americana va fi redusa la "jumatate" spre sfarsitul acelui an si va fi concentrata, in special, la baza aeriana din Bagram si la Kabul, pana la retragerea completa in 2016, cu doar 200 de militari mentinuti la ambasada pentru cooperarea militara bilaterala.

"Cu cat se apropie mai mult retragerea si sunt mai multe resurse, cu atat se reduc interesul si cooperarea intre Guvernul american si actorii internationali pe teren", constata Christopher Chivvis, un politolog la centrul de cercetari Rand Corporation. "Ei nu mai colaboreaza in vederea unui obiectiv comun. Ei incearca sa paraseasca" Afganistanul, adauga expertul.

"Administratia Obama spera ca poate afganii considera decizia presedintelui drept un vot de incredere in institutiile lor", scrie Scott Smith, din cadrul fundatiei United States Institute for Peace. Insa "este mai probabil sa o interpreteze ca pe un semn de abandon", afirma Smith.

Totusi, tempereaza specialistii, daca BSA va fi semnat, va ramane timp pentru a ameliora formarea armatei afgane, care deja a inceput sa ia initiativa pe teren fata de talibani.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Congresmeni republicani americani: Un
Congresmeni republicani americani: Un "viitor 11 septembrie" se pregateste in Irak

Congresmeni republicani au avertizat duminica asupra riscurilor unei degringolade in Irak, exprimandu-si temerea ca aceasta tara poate sa devina "zona de pregatire a viitorului 11 septembrie", relateaza AFP.

SUA analizeaza
SUA analizeaza "toate optiunile posibile" in cazul Irakului. Americanii ar putea lansa atacuri cu drone impotriva SIIL

Statele Unite vor lua in considerare "toate optiunile disponibile" pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta atacurilor cu avioane fara pilot si cea a cooperarii cu Iranul, afirma secretarul de Stat american, John Kerry.

Imaginile executiilor in masa ale jihadistilor suniti in Irak. Cine este liderul SIIL, cel mai temut om al momentului in SUA
Imaginile executiilor in masa ale jihadistilor suniti in Irak. Cine este liderul SIIL, cel mai temut om al momentului in SUA

Jihadistii suniti din Irak se lauda cu masacrarea soldatilor siiti. Au facut publice o serie de imagini in care sunt prezentate executiile a zeci de militari irakieni capturati. Va avertizam ca urmeaza imagini cu impact emotional!

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.