Imaginile executiilor in masa ale jihadistilor suniti in Irak. Cine este liderul SIIL, cel mai temut om al momentului in SUA

×
Codul embed a fost copiat

Jihadistii suniti din Irak se lauda cu masacrarea soldatilor siiti. Au facut publice o serie de imagini in care sunt prezentate executiile a zeci de militari irakieni capturati. Va avertizam ca urmeaza imagini cu impact emotional!

Imagini cu executiile a zeci de militari irakieni

Drept dovada, insurgenti au postat pe o retea de socializare instantanee cu victimele lor. In fotografii vedem siruri de soldati in haine civile, ce sunt urcati in camioane, alaturi de explicatia "Acestea sunt oi persane gata sa fie sacrificate."

Alte instantanee par sa arate militari rapusi de gloante, in timp ce alte victime sunt aduse in fata plutonului de executie. Veridicitatea fotografiilor nu a fost verificata independent. Stim totusi ca militantii au luat ostatici soldatii unei garnizoane din orasul Tikrit, pe care l-au cucerit fara dificultate saptamana trecuta.

Citește și
Irak
Irakienii se pregatesc sa apere Bagdadul de insurgenti. SUA iau in calcul declansarea unor raiduri aeriene
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Jihadistii din SIIL- Statul Islamic in Irak si Levant - au acum drept tinta capitala Bagdad. Armata irakiana spune ca a reusit deocamdata sa ii opreasca din drum si ca pregateste o contraofensiva.

Executiile au avut loc la periferia orasului Tikrit, dupa ce insurgentii sunniti au ocupat provincia irakiana Salahedin. In imagini sunt prezentate si zeci de vehicule de teren de tip Humvee, Ford si Chevy care apartineau militarilor capturati si care sunt abandonate in unitati militare si pe campuri.

Cine este Abu Bakr al-Baghdadi, liderul SIIL si "mostenitorul" lui Osama Bin Laden

Spre deosebire de lideri ai Al-Qaida ca Osama Bin Laden sau Ayman al-Zawahiri, Abu Bakr al-Baghdadi nu apare in mesaje video. Exista doar doua poze autentificate in care se spune ca apare temutul lider SIIL. Potrivit BBC multi dintre luptatorii lui nu l-au vazut niciodata la fata. Se adreseaza comandatilor sai purtand o masca, fapt pentru care a ajuns cunoscut ca "seicul invizibil".

Potrivit expertilor BBC in securitate, Baghdadi este un nume de razboi, nicidecum unul real. In ciuda misterului din jurul sau acesta a reusit sa construiasca o grupare organizata. Baghdadi s-ar fi nascut in 1971 in Samarra, nordul Bagdadului. Potrivit unor informatii, in timpul invaziei americane din 2003, ar fi fost cleric intr-o moschee. Se crede ca Baghdadi era un militant jihadist inca de pe vremea conducerii lui Saddam Hussein, insa o alta teorie sustine ca Baghdadi a fost "radicalizat" in cei patru ani cat a fost prizonier la Camp Bucca, o baza americana, in sudul Irakului, unde au fost inchisi membri Al-Qaida.

S-a facut cunoscut ca liderul Al-Qaida in Irak, una dintre gruparile care au fuzionat pentru a devenit Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL). In aprilie 2013, Bagdadi anunta alinta cu Frontul al-Nusra, gruparea jihadista prezenta in Siria. Dar Al-Nusra refuza sa adere la aceasta noua entitate si cele doua grupari incep sa opereze separat, inainte ca un razboi generalizat sa le opuna incepand din ianuarie 2014.

SIIL a contestat in mod deschis autoritatea liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, si a respins solicitarea acestuia de a se concentra pe Irak si de a lasa Siria Frontului Al-Nusra. Washington Post il considera "adevaratul mostenitor al lui Osama bin Laden" si mult mai "antiamerican" decat temutul lider Al-Qaida. Abu Bakr al-Baghdadi este considerat un tactician nemilos,  dar si un bun organizator. Analistii americani spun ca a facut din SIIL o organizatie atractiva pentru tinerii jihadisti si il considera mai periculos decat bin Laden.

In 2011, Statele Unite l-au numit pe Abu Bakr al-Baghdadi "un terorist periculos" si au pus o recompensa de 7 milioane de euro pentru informatii care duc la uciderea sau capturarea sa.

Un "viitor 11 septembrie" se pregateste in Irak, avertizeaza congresmeni republicani americani

Congresmeni republicani au avertizat duminica asupra riscurilor unei degringolade in Irak, exprimandu-si temerea ca aceasta tara poate sa devina "zona de pregatire a viitorului 11 septembrie", relateaza AFP.Congresmeni si fosti militari au dezbatut, la posturi americane de televiziune, diverse optiuni ale Administratiei Obama in vederea impiedicarii avansarii jihadistilor in Irak.

Senatorul Lindsey Graham, care este sutinatorul unui atac aerian, a indemnat Washingtonul sa actioneze "deoarece Irakul si Siria impreuna vor deveni zona de pregatire a viitorului 11 septembrie, daca nu facem nimic"."Oamenii care detin controlul pe teren in Irak sunt aceiasi care ocupa teren in Siria. Instabilitatea economica de pe urma unei degringolade in Irak va afecta preturile benzinei si reconstructia noastra economica", a adaugat el, pentru CNN.

Graham a indemnat totodata la demisia premierului irakian Nuri al-Maliki si la angajarea directa a Washingtonului, impreuna cu Iranul, pentru oprirea jihadistilor din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL). Acestia au preluat in doar trei zile controlul asupra oraselor Mosul si Tikrit si asupra unor sectoare din provinciile Diyala si Kirkuk.

Generalul in retragere Peter Chiarelli, un fost comandant in Irak, a apreciat ca luptatorii SIIL "aveau o nisa acolo, au profitat de aceasta nisa si cred ca trebuie sa fim foarte, foarte ingrijorati"."Am citit undeva ieri (sambata) ca au devenit organizatia terorista cea mai bogata din lume, acum, ca au pus mana pe Mosul, si sunt ingrijorat. Cred ca toti americanii ar trebui sa fie ingrijorati", a declarat el pentru ABC.

Presedintele american Barack Obama a anuntat vineri ca studiaza "o serie de optiuni in vederea sustinerii fortelor irakiene de securitate", fara sa anunte eventuale atacuri aeriene, cerute de numerosi congresmeni republicani.

Secretarul Apararii Chuck Hagel a dat sambata ordinul sa fie mobilizat portavionul USS George H.W. Bush in Golful Persic.Opunandu-se oricarei actiuni militare, alt republican, Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru Securitate din cadrul Camerei Reprezentantilor, a indemnat la o ofensiva diplomatica impreuna cu aliatii Statelor Unite in vederea gasirii unei solutii politice care sa-i implice pe sunniti, siiti si kurzii din Irak.

"Fara cooperarea lor impotriva extermistilor, nu se va intampla nimic. Nu vor face nimic singuri. Au nevoie sa-i ghidam", a declarat el pentru ABC. Insurgentii SIIL sunt "cei mai rai dintre cei rai", a apreciat el. "Daca revin in Statele Unite si Europa, consider acest lucru cea mai mare amenintare din prezent", a subliniat McCaul.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Vezi AICI reactia SUA privind situatia din Irak.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
279 de
279 de "teroristi", ucisi in ultimele 24 de ore. Serviciile de securitate irakiene au lansat o contraofensiva

Serviciile de securitate irakiene au omorat 279 de "teroristi" in ultimele 24 de ore, in cadrul operatiunilor pentru a opri avansarea spre Bagdad a insurgentilor sunniti, anunta surse oficiale citate de AFP.

Irakienii se pregatesc sa apere Bagdadul de insurgenti. SUA iau in calcul declansarea unor raiduri aeriene
Irakienii se pregatesc sa apere Bagdadul de insurgenti. SUA iau in calcul declansarea unor raiduri aeriene

Guvernul irakian a pus in aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, in fata avansului rapid al insurgentilor islamisti catre capitala, dupa ocuparea mai multor teritorii din nordul tarii, a anuntat Ministerul de Interne.

Stare de urgenta in Irak. Barack Obama: Statele Unite au in vedere
Stare de urgenta in Irak. Barack Obama: Statele Unite au in vedere "toate optiunile" pentru stabilizarea Irakului

Statele Unite au in vedere "toate optiunile" pentru stabilizarea Irakului, afirma presedintele american, Barack Obama, in contextul intensificarii atacurilor insurgente in aceasta tara.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.