Criza din Zimbabwe. Robert Mugabe se află în custodia armatei, la domiciliu
Liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe, se află în custodia armatei, la domiciliu, care a preluat controlul televiziunii naționale ZBC, dar și asupra capitalei.
Epoca lui Robert Mugabe, liderul african aflat la putere în Zimbabwe din 1980, pare aproape de sfârşit.
Armata a preluat controlul, iar preşedintele în vârstă de 93 de ani este în arest la domiciliu. De dimineaţă, blindatele şi-au făcut apariţia pe străzile capitalei, şi au fost auzite tiruri de artilerie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Comandanţii armatei susţin că nu a fost o lovitură de stat, ci doar o acţiune care vizează "criminali din jurul preşedintelui". În orice caz, totul se întâmplă după ce Mugabe şi-a demis vicepreşedintele, acuzându-l, printre altele, de vrăjitorie.
Se pare că urmărea, prin această mişcare, să o lase pe soţia lui în fruntea ţării. Potrivit unor surse, Grace Mugabe s-ar fi refugiat în Namibia. În anii '80, Robert Mugabe era privit în Occident că un erou al independenţei, dar a ajuns un despot african, care şi-a dus ţara în faliment şi se agaţă cu orice preţ de putere.
Desfășurarea evenimentelor de miercuri LIVE UPDATE:
Update 13:20 Nick Mangwana, reprezentant al partidului Zanu-PF în Marea Britanie, a declarat pentru BBC că a primit informații potrivit cărora prima doamnă, Grace Mugabe, ar fi părăsit țara. Anterior, un politician de opoziție a declarat că a fugit în Namibia.
Update 12:55 Președintele Robert Mugabe este "bine", a declarat liderul Africii de Sud, Jacob Zuma. Acesta a mai precizat că omologul său în vârstă de 93 de ani, este "reținut la domiciliu", dar "bine", potrivit unei declarații oficiale eliberate de biroul președintelui sud-african.
Update 11:00 Liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe, și soția sa se află în custodia armatei, într-o "tranziție fără sânge" a puterii.
Fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, veteran al războaielor de eliberare din Zimbabwe în anii 1970, care a fost demis de Mugabe la începutul acestei luni, s-a întors din exil.
Mugabe, în vârstă de 93 de ani, și soția sa Grace se află în cusotodia armatei, care a dat asigurări că "securitatea lor este garantată".
Controlul asupra capitalei Harare a fost preluat de forțele armate, însă o presupusă lovitură de stat este exclusă. Reprezentanții armatei au spus că nu este vorba despre "o preluare militară a guvernului", iar președintele Robert Mugabe este în siguranță, însă nu se știe cu exactitate unde se află în acest moment.
Armata din Zimbabwe susține că a preluat puterea pentru a contracara “criminalii” din jurul președintelui Robert Mugabe, care au cauzat ”suferințe sociale și economice”, dar dă asigurari că liderul este “in siguranță”.
Reprezentantul Zimbabwe în Africa de Sud, Isaac Moyo, a respins acuzațiile privind o lovitură de stat, spunând că guvernul este "intact".
"Vrem să asigurăm națiunea că excelența sa, președintele și familia acestuia sunt în siguranță, iar securitatea lor este garantată. Acțiunile noastre vizează doar criminalii din jurul lui, care provoacă suferințe sociale și economice în țară. Imediat ce ne-am îndeplinit misiunea, așteptăm ca situația să revină la normalitate", a susținut la postul de radio ZBC Maj-Genul Sibusiso Moyo, un oficial al armatei, potrivit BBC.
Cu câteva ore înainte ca armata să preia controlul asupra televiziunii de stat, au fost auzite focuri de armă și explozii pe străzile din Harare. Focuri de armă au fost auzite și în apropierea reședinței prezidențiale din nordul orașului, susține The Guardian.
Declarația nu menționează numele celor vizați, dar o sursă guvernamentală citată de Reuters susține că ministrul de finanțe Ignatius Chombo se numără printre cei reținuți. Nu este clar cine conduce această acțiune militară.
Situația de criză a izbucnit după ce Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa, pentru a preda puterea soției sale.