Criza din Ucraina. Ciocniri la Sevastopol intre sustinatorii Moscovei si cei ai Kievului

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite au avertizat Rusia ca, anexand Crimeea, va inchide definitiv usa diplomatiei.

SUMARUL EVENIMENTELOR

• Ciocniri intre sustinatorii Moscovei si cei ai Kievului la Sevastopol

•Serghei Lavrov si John Kerry au purtat vineri o conversatie la telefon pe tema situatiei din Ucraina

•Liderul extremei drepte ucrainene a anuntat ca va candida la alegerile prezidentiale

Citește și
Imagini din timpul protestelor din Kiev, din 20 februarie 2014 - 1
Misterul lunetistilor care au pus Kievul sub teroare. Cine s-a aflat in spatele baii de sange din EuroMaidan
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

•Ucraina, tinta a unui virus cibernetic extrem de puternic.

•Rusia cere ca OSCE sa deschida o ancheta in legatura cu lunetistii din Kiev

Ora 13:00 Ciocniri au izbucnit, duminica, la Sevastopol intre sustinatorii Moscovei si cei ai Kievului in acest oras din Crimeea, la incheierea unei reuniuni a ucrainofonilor, care au sarbatorit aniversarea poetului ucrainean Taras Sevcenko, relateaza AFP.

Circa 100 de persoane inarmate cu bastoane au atacat fortele de ordine care protejau o reuniune organizata la sarbatorirea a 200 de ani de la nasterea lui Taras Sevcenko. Doua sute de persoane au participat la aceasta reuniune, rara in peninsula separatista Crimeea, ocupata de la sfarsitul lui februarie de fortele ruse.

Ora 12:46 Ucraina nu va ceda nici un "centimetru din teritoriul sau" Rusiei, ale carei forte ocupa de la sfarsitul lui februarie peninsula ucraineana Crimeea, a declarat duminica premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

"Este pamantul nostru, nu vom ceda nici un centimetru. Rusia si presedintele ei sa stie acest lucru", a declarat Iateniuk in cursul unei reuniuni.

Tabloidul britanic Daily Mail sustine ca 300 de mercenari ai companiei americane Blackwater au ajuns in Ucraina. Mai multe inregistrari video au fost postate pe youtube, in care presupusii mercenari sunt pe strazile din Donetsk.

Un diplomat rus de la KIev a declarat agentiei ruse de stiri Interfax ca 300 de mercenari au ajuns in orasul Donetsk.

"Majoritatea acestor soldati vine din Statele Unite", a declarat diplomatul.

Dr Nafeez Ahmed, un expert in probleme de securitate, a spus ca persoanele din inregistrari par a fi mercenari americani, nu rusi, dar ia in calcul si posibilitatea unei propagande ruse.

Ora12:00 Corespondentul publicatiei The Independent la Simferopol a scris:

"Guvernul separatist din Crimeea a declarat, dupa ce a votat sa se supuna Rusiei, ca singura forta militara legitima din peninsula este armata rusa iar trupele ucrainene vor trebui sa se alature unei noi armate a regiunii Crimeea, sub comanda Rusiei, sau "sa se intoarca in tara lor, Ucraina'".

Ora 08:15 A mai ramas o saptamana pana la referendumul pentru anexarea Crimeii la Rusia, iar Washingtonul isi inaspreste discursul. Totusi, un semnal pozitiv este ca a avut loc un prim contact intre conducerea interimara de la Kiev si oficialii de la Moscova.

Cu steagul Ucrainei drept fundal, cativa soldati de la o baza militara din Kerci, in Crimeea, cu cantat cu patos. Si-au varsta astfel naduful dupa zile intregi in care au fost inchisi in propria cazarma, sub amenintarea a trupelor pro-ruse.

Nesiguranta si teama razbat si dinspre comunitatea de tatari din Crimeea, cea mai importanta minoritate din peninsula. Prezenta trupelor rusesti le-a amintit batranilor de surghiunul impus de Stalin.

"Noi am fost prima natiune din Crimeea. Hanatul nostru a fost aici. Rusia ne-a rapit drepturile. Vrem sa ramanem in Ucraina."

Tatarii se tem pentru viitorul lor intr-o Crimee alipita Rusiei. Asa ca multe familii s-au mutat deja in vestul pro-european al Ucrainei.

Intr-un prim semn ca este pregatita pentru negocieri, Rusia a anuntat ca ministrul adjunct de externe a purtat discutii cu ambasadorul ucrainean la Moscova.

"Suntem pregatiti sa continuam dialogul, insa acesta trebuie sa fie sincer si fara incercari de a ne reprezenta pe noi ca actori in acest conflict. Nu noi suntem cei care su creat aceasta criza", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

Rusia sustine si ca vrea sa afle cine sunt vinovatii pentru moartea zecilor de protestatari pro-europeni in timpul manifestatiilor din Piata Independentei.

"Multi aici (la Kiev) l-au acuzat pe Lavrov de ipocrizei. El le-a cerut inspectorilor OSCE sa vina la Kiev pentru a afla cine i-a impuscat pe manifestanti, in timp ce fortele pro-ruse ii impiedica pe aceiasi inspectori sa intre in Crimeea", relateaza Michelle Cliford, corespondent Sky News.

Mai grav, ieri, inspectorii OSCE, printre care si doi romani, au fost intampinati cu focuri de avertisment cand au incercat pentru a treia oara de la debutul misiunii sa intre in peninsula.

Au pus paie pe foc si recentele dezvaluiri ca, anul trecut, un virus informatic foarte puternic a afectat calculatoarele in Ucraina. Potrivit Financial Times, virusul s-a infiltrat in sistemele informatice ale Guvernului de la Kiev si in cele ale unor importante organizatii ucrainene.

Ora 08:00 Dmitro Iaros, liderul miscarii paramilitare ucrainene de extrema dreapta care s-a facut remarcat pe baricadele miscarii de contestare din Kiev, a declarat sambata ca va candida la alegerile prezidentiale anticipate din 25 mai, relateaza AFP.

Ora 07:30 Observatorii militari ai OSCE, care au incercat, sambata, pentru a treia oara in trei zile sa intre in Crimeea, s-au intors din drum, a declarat o sursa din cadrul acestei misiuni a organizatiei, relateaza AFP.

Ora 07:00 Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a sosit la Berlin, capitala Germaniei, unde va primi ingrijiri medicale la spitalul Charite. Aceasta sufera de hernie de disc.

Ora 06:00 Franta si Statele Unite intentioneaza sa adopte, "in lipsa de progrese" pentru iesirea din criza a Ucrainei, "noi masuri" impotriva Rusiei, a anuntat sambata presedintia franceza in cadrul unei convorbiri telefonice intre François Hollande si Barack Obama.

Cititi si:

Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea

• Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ucraina, principala tinta a unui virus cibernetic extrem de puternic. De ce e
Ucraina, principala tinta a unui virus cibernetic extrem de puternic. De ce e "Snake" una dintre cele mai mari amenintari

Un virus informatic foarte puternic a infiltrat calculatoarele in Ucraina, unde au fost inregistrate 22 de cazuri din 2013, anul in care a inceput criza politica din aceasta tara, potrivit unui raport al organismului BAE Systems.

Misterul lunetistilor care au pus Kievul sub teroare. Cine s-a aflat in spatele baii de sange din EuroMaidan
Misterul lunetistilor care au pus Kievul sub teroare. Cine s-a aflat in spatele baii de sange din EuroMaidan

Unul dintre cele mai mari mistere ale protestelor care au dus la demiterea presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici este legat de cine s-a aflat in spatele lunetistilor care au ucis peste 40 de persoane pe strazile Kiev-ului.

Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz
Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz

Criza din Crimeea ar putea aduce de fapt vesti bune pentru Romania. Aceasta e concluzia suprinzatoare a unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.