Misterul lunetistilor care au pus Kievul sub teroare. Cine s-a aflat in spatele baii de sange din EuroMaidan
Unul dintre cele mai mari mistere ale protestelor care au dus la demiterea presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici este legat de cine s-a aflat in spatele lunetistilor care au ucis peste 40 de persoane pe strazile Kiev-ului.
Autoritatile ucrainene investigheaza baia de sange din 18-20 februarie, din zona EuroMaidan din Kiev si iau in calcul ipoteza ca Moscova a dorit inducerea panicii pe strazi, pentru a justifica o interventie militara in Ucraina, informeaza AP.
Pe de alta parte, Rusia sustine ca lunetistii au fost organizati de liderii opozitiei, care incercau sau construiasca o imagine negativa a guvernului lui Ianukovici, in presa internationala.
Kremlinul s-a folosit de o inregistrare telefonica a unei discutii dintre Ministrul estonian de Externe, Urmas Paet, si Comisarul European pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. In convorbirea confirmata de Paet, acesta povestea ca a auzit de la protestatari, in timpul unei vizite facute in Kiev, ca opozitia este in spatele lunetistilor.
Noul ministru al sanatatii de la Kiev, un doctor care a ajutat la tratarea ranitilor in timpul protestelor, a declarat agentiei de stiri Associated Press ca ranile suferite de protestatari si de politisti sunt asemanatoare, ceea ce indica faptul ca lunetistii au incercat sa induca tensiuni intre cele doua tabere, pentru a amplifica violentele.
"Nu cred ca doar fostul regim a pus la care aceste provocari, au fost si opera serviciilor speciale ruse, care impartasesc ideologia fostului regim", a declarat ministrul Oleh Musiy.
In cele trei zile de violente, lunetisti cu arme de mare putere, aflati pe acoperisuri sau la ferestrele din centrul Kievului, au impuscat mortal protestatari, politisti sau martori civili, care nu erau implicati in proteste. O mare parte dintre cele 100 de victime care au murit au fost impuscate de lunetisti, iar alte cateva sute au fost ranite.
Musiy, care a petrecut peste 2 luni printre protestatari, organizand echipele medicale din Maidan, a declarat ca aproximativ 40 de persoane, civili si protestatari, au fost aduse la spitalul improvizat cu rani letale, rezultate in urma impuscaturilor. De asemenea, 3 politisti morti aveau aceleasi rani.
Comandantii unitatilor de lunetisti aflati in subordinea Ministerului de Interne au negat ca au dat ordine ca soldatii lor sa impuste pe cineva.
Unul dintre fostii sefi ai agentiei ucrainene de informatii, SBU, a amplificat confuzia din jurul lunetistilor. Hennady Moskal, fostul adjunct al sefului SBU, a declarat ca lunetistii DBU si ai Ministerului de Interne sunt responsabili pentru crime, nu agentii straini.
"Lunetistii au primit ordine sa impuste atat protestatari cat si politisti, pentru a inteti conflictul. In acest fel, se justifica o interventie in forta a Politiei, pentru a elibera Maidanul", a declarat el.
Alexander Tonskikh, de 57 de ani, unul dintre protestatarii raniti de lunetisti, a povestit cum politia s-a retras subit din fata protestatarilor si, dupa cateva momente, lunetistii au inceput sa traga, din cel putin doua directii diferite, de pe cladirile guvernamentale din zona.
"Zeci de oameni au fost secerati ca firele de iarba. Imediat, cel putin 10 persoane au murit, iar multi altii au fost raniti", a marturisit Tonskikh.