Traian Basescu: "Romania cere Rusiei sistarea operatiunilor militare din Ucraina. Interventia este o agresiune a Moscovei"

02-03-2014 16:29


Vladimir Putin ar trebui sa respecte acordul cu Ucraina in care ii garanteaza suveranitatea si sa inceteze orice joc pe teritoriul Republicii Moldova, spune presedintele Traian Basescu.

Potrivit presedintelui Basescu, Romania nu este si nu va fi tinta unei eventuale agresiuni, pentru ca Rusia nu-si doreste un conflict cu un stat membru NATO. Totusi, daca situatia din Ucraina se va agrava, toata lumea va fi afectata, inclusiv Romania, din cauza insecuritatii si instabilitatii ce va domina intreaga regiune.

Traian Basescu: "Vladimir Putin isi apara interesele geostrategice. Am doua planuri in care i-as transmite un mesaj. Nu faceti niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova. Exista un risc major de contaminare. Si doi, limitati-va la acordul pe care il aveti cu Ucraina."

Traian Basescu se refera la acordul semnat in 1994, cand Ucraina a renuntat la arsenalul sau nuclear. Semnatarii de atunci ai acordului au fost Rusia, Marea Britanie si SUA, care s-au declarat garanti ai integritatii acestui stat.

Pe de alta parte, presedintele Romaniei a criticat atitudinea unor tari europene din timpul protestelor din Kiev.

Traian Basescu: "Sunt dezamagit de jocul de imagine facut de foarte multi lideri, ministri ai statelor UE. Discutii cu Ianucovici, mers in maidan, pupat in maidan. A dat impresia ca nu prea stim ce vrem. Europenii trebuie sa vina cu plan concret de salvare economica a Ucrainei."

Traian Basescu reproseaza si Poloniei ca a esuat in incercarea sa de a apropia Ucraina de Uniunea Europeana. Polonia si-a dorit sa joace cu rol similar cu cel al Romaniei in cazul Republicii Moldova.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "In Moldova, cu o Transnistrie cu provocari impotriva administratiei de la Chisinau, cu o Gagauzie care a facut referendum sa mearga in Uniunea Euroasiatica, cu un partid al comunistilor din Republica Moldova care incearca initierea unui conflict in nordul Moldovei, ne-am atins obiectivele. Republica Moldova a primit votul in Parlament pentru liberalizarea vizelor. Polonia s-a ocupat de Ucraina, a fost principalul lor obiectiv in parteneriatul Estic. A fost prost gestionata relatia cu Ucraina, imi pare rau."

VIDEO PROTVPLUS.RO