Criza din Golf, provocată de organizarea Campionatului Mondial de Fotbal în Qatar
Şeful forţor de securitate din Dubai susţine că izolarea diplomatică a Qatarului nu are legătură cu terorismul, ci cu fotbalul.
Generalul Dhahi Khalfan, şeful forţelor de securitate din Dubai, a postat pe Twitter joi că „dacă Qatarul renunţă la Campionatul Mondial, criza va lua sfârşit, deoarece criza a fost creată special pentru asta”. Emiratele Arabe Unite ar fi în spatele crizei, potrivit Independent, provocată de dorinţa EAU de a organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul şi-au întrerupr relaţiile cu Doha pe 5 iunie. Ele şi-au închis frontierele maritime, aeriene sau terestre cu Qatarul, pe care-l acuză că ”susţine terorismul” şi întreţine relaţii prea strânse cu Iranul, marele rival al Riadului. Qatarul a respins aceste acuzaţii în bloc.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Serviciile americane suspectează încă din vară că atacurile informatice care au declanşat criza din Qatar ar fi fost iniţiate de agenţi ai Emiratelor. Atacurile au dus la publicarea pe site-ul agenţiei oficiale de ştiri a unor declaraţii false atribuite emirului de la Doha (foto sus), în care erau elogiate Hamas şi Iranul. S-a sugerat atunci că de fapt totul a pornit de la dorinţa EAU de a organiza Campionatul Mondial de Fotbal în locul Qatarului, ipoteză confirmată de postarea şefului securităţii din Dubai.
Săptămâna aceasta, ministrul de Externe al Emiratelor, Anwar Gargash, a declarat că nu ar trebui să i se permită Qatarului să organizeze competiţia dacă nu încetează să sprijine terorismul şi extremismul. Este prima dată când se face oficial legătura între acuzaţiile ţărilor care boicotează regimul de la Doha şi Campionatul din 2022.
Qatarul a replicat miercuri cu o declaraţie publică în care se vorbeşte de „gelozia măruntă” a vecinilor, care vor să îi ia dreptul de a organiza competiţia. „Campionatul Mondial, la fel ca suveranitatea noastră, nu e subiect de discuţii sau negocieri”.
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: arabia saudita, fotbal, criza, 2022, competitie, qatar, terorism, emiratele arabe unite, Doha, dubai, campionatul mondial, hamas, blocada,
Dată publicare:
12-10-2017 14:16