Creaturile marine găsite în largul coastelor Italiei. "Sunt animale enorme"
Trei orci au fost văzute, în premieră, în Strâmtoarea Messina.
Trei orci, mamifere marine ameninţate cu dispariţia, au fost văzute în Strâmtoarea Messina, eveniment considerat "o premieră" pentru acest braţ de mare aflat între Peninsula italiană şi Sicilia, potrivit asociaţiei Marecamp, care a făcut acest anunţ duminică pe Facebook, informează AFP.
Cele trei orci ar fi aceleaşi care au fost zărite şi în urmă cu câteva zile în largul portului Genova (oraş din nord-vestul Italiei) şi care ar fi parcurs astfel o distanţă de 800 de kilometri într-o săptămână, a declarat Clara Monaco, cercetătoare în biologie marină în cadrul asociaţiei Marecamp.
Ele au fost văzute vineri în sudul Italiei de Simone Vartuli, un pescar sportiv în vârstă de 25 de ani, care a putut să ajungă în proximitatea lor în timp ce naviga cu o barcă în Strâmtoarea Mesina.
"Mai întâi mi-a fost frică, pentru că sunt animale enorme, dar apoi am rămas aproximativ o oră alături de ele şi am ajuns să mă aflu chiar foarte aproape, la circa un metru", a dezvăluit el pentru AFP.
"Nu se ştie dacă orcile au coborât spre Sicilia pentru a găsi hrană sau pentru a se îndrepta spre Strâmtoarea Gibraltar şi apoi spre Oceanul Atlantic şi spre Islanda", a precizat Clara Monaco.
"Faptul că ele se află în strâmtoare reprezintă o problemă din cauza importantului trafic maritim din această zonă şi, deci, a riscului de coliziune cu bărci şi vapoare", a adăugat aceeaşi cercetătoare.
Ea a subliniat că este important ca oamenii să nu se apropie prea mult de aceste mamifere, "pentru că ele sunt foarte stresate".
"Dacă le vede cineva, trebuie să anunţe imediat Garda de Coastă, pentru că noi trebuie să colectăm informaţii ştiinţifice", a mai spus ea.
Orcile sunt mamifere care pot fi observate în toate oceanele şi mările terestre, dar care se concentrează în general în populaţii care trăiesc în regiunile mai reci.
În Marea Mediterană pot fi întâlnite 11 specii de cetacee, inclusiv orci, care sunt în pericol de dispariţie, dar şi rorquali comuni, caşaloţi şi delfini comuni Indo-Pacific, specii considerate la rândul lor vulnerabile.
Ameninţările pentru aceste specii sunt prinderea lor accidentală în plase de pescuit, presiunea turistică cauzată de dorinţa oamenilor de a le vedea, zgomotele provocate de forajele petroliere - care poate să le determine pe aceste vieţuitoare să eşueze în masă pe plaje - şi traficul maritim ce implică riscuri de coliziune.