Coșmarul unei tinere care a fost răpită de Mișcarea Islamică din Kârgâzstan. Cum a reușit să scape din mâinile lor
O cunoscută alpinistă, Beth Rodden, în vârstă de 20 de ani pe atunci, a fost luată ostatică de Mișcarea Islamică din Uzbekistan, alături de iubitul ei, Tommy Caldwell, și alți doi alpiniști, în timpul unei expediții în Kârgâzstan, în 2000.
Calvarul a durat șase zile, grupul fiind forțat să bea apă din bălți și să supraviețuiască cu doar câteva batoane proteice, în timp ce se aflau pe munte, dormind sub bolovani, scrie CNN.
Unul dintre ostatici, un tânăr soldat kârgâz, a fost împușcat într-o zonă apropiată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rodden, singura femeie din grup, a îndurat și abuzuri sexuale.
În cele din urmă, după ce răpitorii s-au desparțit pentru reaprovizionare, grupul american a reușit să scape, Caldwell împingând singurul paznic rămas acolo de pe o stâncă. Acesta nu a fost ucis.
Rodden a povestit că, la întoarcerea în SUA, în loc să fie întrebați „cum ești?”, oamenii se bucurau pentru revenirea lor, cele mai multe povești asemănătoare cu ale lor având un sfârșit tragic.
Tânăra a început să aibă insomnii și coșmaruri și, deși a fost la câteva ședințe de terapie, a spus că nu a reușit să se deschidă.
„Sincer îmi era puțin rușine că nu mă pot ridica așa ușor. La acea vreme nu prea era loc de conversații despre frică. Era văzută ca o slăbiciune. Dacă spuneai că îți e teamă de înălțimi era văzută ca o slăbiciune. Nu știu dacă mi-a prins bine asta pentru că nu am lucrat niciodată la a înțelege frica mea. Mai mult am ascuns-o”, a povestit Rodden.
Pe măsură ce a înaintat în vârstă, această abordare nu a mai funcționat pentru ea.
„Am încercat să vorbesc despre aceste lucruri cu care mă confruntam și chiar am văzut îmbunătățiri după ce am făcut asta, mulți oameni îmi spuneau că și ei simt același lucru”, a mai spus femeia.