Coșmarul trăit de doi voluntari ai Crucii Roșii după ce au fost capturați de ruși: "Au turnat apă pe mine și m-au bătut"
Volodimir Khropun și Iulia Ivannikova-Katsemon sunt doi voluntari ai Crucii Roșii care îi ajutau pe oameni să fugă din satele aflate pe linia frontului din nordul Ucrainei și care au fost capturați de ruși.
Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Khropun, un inginer electrician, și Ivannikova-Katsemon, dispecer al serviciilor de urgență, au fost eliberați împreună cu alți 24 de oameni într-un schimb de prizonieri pe 9 aprilie. Cei doi au povestit ororile trăite, după ce au fost capturați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Voluntarii au spus că au fost ținuți alături de alți 40 de prizonieri pe podeaua de beton a unei fabrici, având mâinile legate. După o săptămână, ei au fost transferați cu camion militar în Belarus și apoi centrele de detenție din Rusia, notează Reuters.
"M-au arestat, mi-au acoperit ochii, mi-au tras o pălărie peste ochi și au legat-o cu scotch și apoi mi-au legat mâinile cu bandă, ca unui terorist. Apoi am fost transferat aici", a spus Khropun, în vârstă de 44 de ani. “A fost ca și cum un coșmar ar fi devenit realitate”, a continuat el.
A urmat tortura din Belarus
În Belarus, cei doi au spus că au fost interogați de armata rusă. Fiecare a primit câte un document care includea fotografia lor, data nașterii, înălțimea, culoarea părului și alte detalii de identificare fiind desemnați drept persoane „care au manifestat opoziție față de operațiunea militară specială”, adică termenul folosit de Rusia pentru războiul din Ucraina.
"Prima etapă a fost dezbrăcatul, fotografiatul, observarea cicatricilor, am câteva. Apoi au turnat apă pe mine și m-au bătut", a spus Ivannikova-Katsemon.
După ce au ajuns în Rusia, femeii i s-a spus că va fi trimisă în Siberia unde urma să lucreze la tăiat de lemne.
Cum au ajuns să fie eliberați
Cei doi au spus că pe 8 aprilie li s-au restituit hainele pe care le purtau când au fost capturați, haine încă murdare din zilele petrecute pe podeaua fabricii.
Apoi, aceștia au fost duși cu avionul în Crimeea de unde au fost conduși cu un camion către teritoriul controlat de Ucraina pe 9 aprilie. Cei doi fuseseră selectați pentru un schimb de prizonieri.
După trei săptămâni de captivitate au ajuns, din nou, acasă. Ei doi au fost singurii dintre prizonierii prinși în Dîmer și trimiși în Rusia care au fost selectați pentru a fi eliberați.