Coruptia in Bulgaria depaseste de doua sau trei ori media europeana. Unde se situeaza Romania
Coruptia in Bulgaria, cu 150.000 de mite pe luna, depaseste de doua sau trei ori media europeana si constituie "o problema endemica", a reclamat luni Centrul pentru studiul democratiei (CSD) de la Sofia, relateaza AFP.
In urma unei anchete in randul populatiei bulgare, reiese ca persoanele chestionate considera coruptia de doua ori mai des practicata, comparativ cu media europeana, in serviciile publice vamale, de justitie, politie, sanatate si educatie, potrivit unui raport al CSD.
Conform unui index de calcul european, coruptia in Bulgaria atinge 25 de puncte, in timp de media europeana se situeaza la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt Romania (31), Lituania (27) si Slovacia (27).
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Din cauza nepedepsirii coruptiei la nivelurile inalte ale puterii (...) Bulgaria este una dintre putinele - daca nu singura - tara din Europa fara coruptie politica dovedita de tribunale", arata CSD in acest studiu finantat de fundatia germana Friedrich Ebert.
"Contractele publice, inclusiv proiectele finantate de UE (...) constituie instrumentul cel mai puternic al coruptiei politice", constata CSD.
Criza a exacerbat concurenta intre companii pentru a obtine contracte de achizitii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici si administratiei sa obtina comisioane ilegale, adauga Centrul.
Centrul de studiu al democratiei evalueaza coruptia pe baza anchetelor privind participarea cetatenilor la acte de coruptie si presiunea pe care acestia o resimt sa dea mita.
Coruptia in administratie a crescut in 2011 in raport cu 2010, un individ din patru acordand bani sau un cadou pentru a obtine un serviciu administrativ, conform raportului.
Sporirea controlului asupra administratiei de la aderarea Bulgariei la UE a avut totusi un efect de descurajare a coruptiei, arata CSD.
Astfel, numarul persoanelor care au dat mita in urma unor presiuni a scazut - de la 70 la suta la 48 la suta - in cinci ani.
In acelasi timp, numarul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fara cerere explicita din partea unui angajat a crescut de la 4 la suta la 11 la suta, conform studiului.
Bulgaria ca si Romania este supusa unui mecanism de supraveghere de catre Comisia Europeana care critica cu regularitate ineficienta justitiei in fata coruptiei.