Coronavirusul face ravagii în Brazilia. Imagini șocante în spitalele din Rio de Janeiro
Numărul de cazuri de infectare cu coronavirus depistate în toată lumea se apropie de 8 milioane, iar peste 430.000 de oameni au murit de Covid.
India a înregistrat, în doar 24 de ore, aproape 12.000 de teste pozitive, un record zilnic pentru această țară. Virusul se răspândește într-un ritm alarmant și în America Latină. Țări precum Chile, Argentina și Peru au raportat un număr record de infecții.
Iar Brazilia a devenit recent a doua ţară din lume, după Statele Unite cu un bilanţ tragic din cauza coronavirusului.
Dacă până de curând vedeam astfel de imagini în Italia, Spania sau Statele Unite, coșmarul celor aflați în prima linie s-a mutat în America latină. Între ture, personalul medical doarme pe holuri, iar la câțiva pași, în unele saloane de terapie intensivă sunt cei care au pierdut lupta cu noul virus.
În spitalele de stat din Rio de Janeiro mor cele mai multe cadre medicale decât în oricare altă parte a Braziliei. 30 de doctori și 40 de asistente au fost răpuși de COVID-19 de la începutul pandemiei.
Libia Bellusci, vicepreședintele sindicatului asistentelor din Rio: "Ultima dată când am vorbit cu ea, radia de fericire. Visul ei era să lucreze din nou la serviciul de ambulanță, iar visul ei era cât pe ce să devină realitate. Am stat la coadă patru ore pentru a aplica pentru aceste locuri de muncă. M-a îmbrățișat, deși în acel moment nu mai aveam voie să ne îmbrăţişăm (din cauza virusului, n.r)."
Brazilia are în prezent cele mai multe decese zilnice decât orice altă nație.
O situație disperată este în favelele de la marginea orașului Rio de Janeiro. Mulţi localnici sunt infectați, dar și mai mulți au rămas fără nicio sursă de venit. În acest loc, statul îşi face simţită prezenţa nu prin ambulanțe care îi preiau pe bolnavi, ci prin raidurile poliţiei îndreptate împotriva grupărilor care operează aici. Dar şi asta se întâmplă rar. Favela e controlată de carteluri de droguri, iar autorităţile nu prea se aventurează pe teritoriul acestora. Ultimul raid s-a soldat cu 7 morţi.
Pandemia înseamnă că traficanţii au impus reguli noi pentru a supravieţui. Distanţare pe cât posibil, interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, cel puţin în teorie. Cei nevoiaşi primesc totuși ajutoare alimentare. Oamenii din favele susţin ca grupările de aici îi ajuta mai mult decât statul.
Primarul orașului Sao Paulo a fost și el infectat cu COVID-19.
Bruno Covas, primar Sao Paulo: "După patru teste al căror rezultat a fost negativ, din păcate astăzi am fost depistat pozitiv cu COVID-19. Sfatul pe care l-am primit de la medicul meu, având în vedere că nu am niciun simptom, este să stau acasă, dar nu este nevoie să-mi iau liber de la îndatoririle de primar. Voi putea continua să îmi desfășor ședințele online, pe internet."
Sao Paulo este cel mai afectat de pandemie în Brazilia, cu peste 88.000 de cazuri confirmate și cel puțin 5.500 de decese cauzate de COVID-19.