Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 8 mai. Bilanțul deceselor confirmate în Italia a depășit 30.000

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 8 mai. La nivel mondial s-au înregistrat peste 3.900.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care aproximativ 270.000 au decedat.

Un bebeluș de 6 luni care a murit după ce a fost testat pozitiv a devenit una dintre ultimele victime ale pandemiei în Regatul Unit, unde numărul deceselor se apropie de 31.000.

Unii dintre martorii care poartă povara psihică pentru aceste pierderi de vieţi omeneşti sunt lucrătorii de la serviciile de pompe funebre.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 8 mai

 

UPDATE 20:40 - Numărul deceselor din Italia a depăşit 30.000

 

Autorităţile italiene au anunţat vineri încă 234 de decese după infecţii cu coronavirus. Italia a devenit astfel a treia ţară din lume în care bilanţul epidemiei de COVID-19 depăşeşte 30.000 de morţi, plasându-se în această statistică pe locul al treilea, după Statele Unite şi Regatul Unit, informează Reuters.

Agenţia observă că joi au murit ceva mai mulţi pacienţi (274), iar numărul de cazuri noi a scăzut de la 1401 joi la 1327 vineri; totalul actual este de 217.185 de cazuri, al treilea din lume după Statele Unite şi Spania.

Citește și
coronavirus
Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 8 mai. Bilanțul indică 77.000 de morţi şi 1,3 milioane de îmbolnăviri
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Numărul de cazuri active este de 87.961, mai mic decât cu o zi în urmă, când erau înregistrate 89.624. La terapie intensivă sunt internaţi 1168 de pacienţi, faţă de 1311 joi, menţinându-se tendinţa de scădere. Dintre cei infectaţi cu coronavirus, 99.023 au fost declaraţi vindecaţi; joi, acest bilanţ fusese de 96.276.

În Italia s-au efectuat până acum circa 1.609.000 de teste, la o populaţie de aproximativ 60 de milioane.

UPDATE 20:30 - Peste 31.000 de decese în Marea Britanie din cauza COVID-19

 

Peste 31.000 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în Marea Britanie, cea mai afectată ţară din Europa, a anunţat vineri guvernul de la Londra, relatează AFP.

Ministrul mediului, George Eustice, a anunţat 626 de noi decese în rândul persoanelor testate pozitiv pentru noul coronavirus, numărul total al deceselor ajungând la 31.241 în Marea Britanie, care a devenit astfel cea de-a doua ţară cu cele mai multe decese din lume după Statele Unite.

Un bebeluş de şase săptămâni a murit, a anunţat serviciul de sănătate publică din Anglia. Sugarul, care avea probleme de sănătate înainte de a contracta coronavirusul, este considerat cea mai tânără victimă cunoscută în urma infectării cu COVID-19 din ţară.

În aşteptarea unui discurs al premierului Boris Johnson duminică seara cu privire la o posibilă relaxare a măsurilor de restricţie în Anglia, care se anunţă foarte limitată, ministrul mediului le-a cerut britanicilor să "respecte restricţiile" de circulaţie şi să rămână acasă deşi se anunţă vreme bună în week-end.

UPDATE 19:30 - Mărturiile angajaților firmelor de pompe funebre din Marea Britanie

 

Conform datelor oficiale, în Europa, Marea Britanie plătește cel mai greu tribut. Însă, oricât de cumplite sunt cifrele seci din statistici nu dezvăluie realitatea tragică din această pandemie. Sunt forțe mulți oameni care trăiesc permanent în vecinătatea morții.

Cei care lucreză pentru serviciile de pompe funebre pot fi considerați, la rândul lor, personal esențial din linia întâi.

Tony Oxley, angajat pompe funebre: „S-a schimbat planul. Ne ducem acum să colectăm trupurile defuncților, din mai multe locuri.”

Tony Oxley acoperă o zona de pe coasta de sud a Angliei. Telefonul îi sună întruna, iar muncă lui a devenit o cursa permanentă între spitale, case particulare și azile de bătrâni.

Tony Oxley, angajat pompe funebre: „Am ridicat trupul unei bătrâne decedate, de la un azil. Acum mă îndrept către alt cămin de bătrâni, unde a mai murit cineva.”

Sunt atât de mulți britanici răpuși de Covid, încât în fișa postului s-a adăugat sarcina de a găsi locuri disponibile la casele mortuare. Deși lucrează în domeniu de 25 de ani, Issa Assam nu s-a mai confruntat niciodată cu provocările de acum.

O tânăra și bebelușul abia adus pe lume au murit din cauza cumplitei boli.

Mai târziu a urmat un ambulantier, la fel ucis de Covid. Mașina mortuară a trecut întâi pe la un spital londonez, unde cadrele medicale și-au onorat fostul coleg cu aplauze.

A urmat- o ceremonie funebră restrânsă, cu puțini participanți nevoiți să stea departe unul de altul.

UPDATE 19:20 - Italia pare să depășească epidemia de coronavirus, dar se teme de o criză economică

 

S-au scurs săptămâni teribile și pentru locuitorii din Bergamo. Numai în acest oraș lombard au murit din cauza noului virus cel puțin 7.000 de oameni. Un preot de acolo spune că nu-și poate șterge din minte imaginea bisericii sale, care, la apogeul crizei, era plină cu sicrie.

Preot: „Am văzut moartea... Să vezi 70 de sicrie îngrămădite într-o biserică. Jurnaliştii ieşeau afară plângând. Am avut totul şi într-un moment am pierdut totul."

Acum Bergamo - la fel că restul Italiei - se redeschide, dar ambulanțele încă străbat străzile. Mulți bolnavi, care au simptome ușoare sau moderate, sunt tratați acasă, fiind o măsură de precauție pentru a limita riscul de contaminare și de răspândire a coronavirusului.

Asistentă: „E mult mai bine acum în comparaţie cu ce a fost. Cred că acum sunt mai mulţi oameni bolnavi acasă decât la terapie intensivă.”

Dar locuitorii se tem mai nou de o criză economică.

Ben Wedeman, CNN Roma: „Italia e dornică să-și repornească turismul, dar va fi un proces len și gradual. Deocamdată autoritățile se gândesc să primească în Italia vizitatori din nordul Europei, dar asta s-ar putea întâmpla abia peste câteva luni. Mai laes industria turismului a fost greu lovită de pandemie. De exemplu, în aprilie, numărul cazărilor turiștilor străini în hoteluirile italiene a scăzut cu 99%.”

UPDATE 19:10 - Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Moscova ar putea ajunge la 300.000

 

De aproape o săptămnă, Rusia raportează între 10 și 11.000 de infecții zilnic. Situația cea mai gravă este în capitală, iar previziunile sunt sumbre.

Sergei Sobyanin, primarul Moscovei: Conform studiilor de screening, în Moscova vor fi între 250.000 și 300.000 de persoane infectate cu COVID-19.”

UPDATE 19:00 - Bătrân coborât de la ultimul etaj al unui bloc cu o platformă hidraulică

 

Pompierii din Malaga Spania au folosit o platforma hidraulică pentru a coborî un pacient cu simptome de Covid. Respectivul, un bătrân de 91 de ani, locuiește la ultimul etaj al unui bloc și nu a putut fi trasportat cu liftul sau pe scări.

Pe de altă parte, șeful serviciului de sănătate publică din Spania, Yolanda Fuentes a demisionat din post în semn de protest pentru că măsurile de izolare din capitală urmează să fie ridicate progresiv incepând de luni.

Madridul a înregistrat mai multe decese din cauza Covid-19 decât oricare altă parte a Spaniei. Ratainfectării a început să scadă.

UPDATE 12:08 Rusia înregistrează peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus a şasea zi consecutiv

 

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut cu 10.699 în 24 de ore în Rusia, iar bilanţul îmbolnăvirilor a crescut la 187.859 de la începutul epidemiei covid-19, a anunţat vineri Centrul rus de gestionarea crizelor, relatează Reuters.

Este vorba despre a şase zi consecutivă de creştere a numărului îmbolnăvirilor, însă numărul raportat vineri este mai mic decât cel de joi - 11.231.

Rusia a înregistrat de asemenea 98 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, iar bilanţul deceselor a crescut la 1.723 de la începutul epidemiei în ţară.
 

UPDATE 12:05 Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu 147 de morţi şi 1.209 de contaminări

 

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la 167.300 în Germania, iar al morţilor la 7.266, a anunţat vineri Institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI), relatează Reuters, conform News.ro. 

Germania a înregistrat 1.209 de contaminări şi 147 de decese în 24 de ore, precizează RKI.
 

Franța se redeschide progresiv 

 

 

Franţa se redeschide progresiv începând de luni. Totuşi, rămân aşa-numitele departamente "roşii", unde virusul se răspândeşte în continuare. Aşa că, acolo, ar putea fi menţinute unele restricţii.

Pe de altă parte, în Italia continuă să scadă numărul de cazuri active. Dar, cu toate că acum pot ieşi din casă, oamenii sunt încă bântuiţi de coşmarul acestei pandemii.

S-au scurs săptămâni teribile pentru locuitorii din Bergamo. Numai în acest oraş au murit din cauza noului virus cel puţin 7.000 de oameni. Un preot de acolo spune că nu-şi poate şterge din minte imaginea bisericii sale, care, la apogeul crizei, era plină cu sicrie.

Bergamo, ca şi restul Italiei, se redeschide, dar ambulanțele încă străbat străzile. Mulţi bolnavi, care au simptome uşoare sau moderate, sunt trataţi acasă, fiind o măsură pentru a limita riscul de contaminare şi răspândire a coronavirusului.

Încă o zi neagră în Rusia

 

Moscova şi alte regiuni din Rusia sunt în a şasea săptămână de izolare. Joi a fost iarăşi o zi neagră. S-a înregistrat un nou record de infecţii cu coronavirus: peste 11.000 de cazuri. Situaţia cea mai gravă este în capitală, iar previziunile sunt sumbre.

Sergei Sobyanin, primarul Moscovei: "Conform studiilor de screening, în Moscova vor fi între 250.000 și 300.000 de persoane infectate cu COVID-19".

Franța, pași spre normalitate

 

Franţa, în schimb, face un pas spre revenirea la o oarecare normalitate.

Premierul a anunţat cum se vor relaxa restricţiile în Hexagon, începând de luni. Harta ţării a fost împărţită în trei regiuni - verzi, portocalii şi roşii. Şi restricţiile vor fi ridicate în mod diferit. Pentru a stabili aceste clasificări, Guvernul a luat în considerare două elemente - circulaţia activă a virusului şi numărul de pacienţi în stare critică la terapie intensivă, în fiecare departament.

Olivier Veran, ministrul francez al Sănătăţii: "Situația din Ile-de-France necesită o vigilență cât mai mare. Solicităm companiilor să le ceară angajaților să lucreze cât mai mult posibil de acasă. Le solicităm, de asemenea, celor care locuiesc în Ile-de-France să îşi limiteze deplasările."

La rândul său, ministrul de Interne a anunţat că frontierele Franţei rămân închise până pe 15 iunie, cel puţin. În schimb, se deschid porţile instituţiilor de învăţământ.

Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educaţiei: "80 - 85% din cele 50.500 de școli din Franța au anunțat că se vor deschide săptămâna viitoare. Așadar, o mare parte din școli vor fi deschise săptămâna viitoare. Nu înseamnă că toți elevii se vor întoarce în acelaşi timp la clase. După cum am spus, totul se va face progresiv."

Centrele comerciale vor putea primi din nou cumpărători, dar restaurantele şi barurile vor rămâne deocamdată cu lacătul pe uşă.

Germania redeschide toate magazinele

 

În schimb, aproape toate magazinele se pot redeschide în Germania. Numai că oamenii nu prea au chef de cumpărături zilele acestea.

Nemţii nu se grăbesc să scoată bani din buzunar. Un studiu arata că îşi fac griji în privinţa crizei economice pe care o considera inevitabila după cea sanitara.

Soundbite Ştefan Genth, Retailer Association Germany: "Ameninţarea şomajului joacă aici un rol important. Este un sentiment de nesiguranţă în rândul consumatorilor şi de aceea sunt precauţi. Nu doar că nu cheltuie pentru bunuri de lux. Deocamdată oamenii ezită să dea bani pentru un tricou, sau alte articole textile, pe care le-ar fi cumpărat în mod normal."

Chiar dacă Spania se redeschide treptat, noua realitate în viaţa de zi cu zi înseamnă prudentă şi păstrarea distanţei.

În Ibiza, faimoasele petreceri vor rămâne doar amintirea verilor trecute.

Până atunci, cluburile de acolo explorează realitatea virtuală. Unele organizează petreceri cu DJ faimoşi care mixează pentru cei aflaţi în sufragerie, în casele lor.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 8 mai. Alte 25 de decese anunțate, bilanțul a crescut la 923
Coronavirus România, LIVE UPDATE 8 mai. Alte 25 de decese anunțate, bilanțul a crescut la 923

Coronavirus România, 8 mai 2020  Bilanţul deceselor cauzate de coronavirus a urcat, vineri seară, la 923, după ce au fost raportate încă 25 de decese.

Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 8 mai. Bilanțul indică 77.000 de morţi şi 1,3 milioane de îmbolnăviri
Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 8 mai. Bilanțul indică 77.000 de morţi şi 1,3 milioane de îmbolnăviri

Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 8 mai. A fost confirmat primul caz de coronavirus la Casa Albă. "Pacientul zero" este unul dintre valeţii personali ai preşedintelui Donald Trump.

Autoritățile au ridicat carantina parţială din localitatea Cuza Vodă
Autoritățile au ridicat carantina parţială din localitatea Cuza Vodă

Autorităţile au ridicat carantina parţială, începând de vineri dimineaţă, în localitatea Cuza Vodă, măsură luată pe 21 aprilie, după ce în comună au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, informează Prefectura Constanţa.

Mesajul lui Kim Jong-un pentru președintele Chinei, pe tema pandemiei de COVID-19
Mesajul lui Kim Jong-un pentru președintele Chinei, pe tema pandemiei de COVID-19

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, i-a adresat un "mesaj verbal" pe tema pandemiei de coronavirus preşedintelui chinez, Xi Jinping, a anunţat vineri agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.