Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 8 mai. Bilanțul indică 77.000 de morţi şi 1,3 milioane de îmbolnăviri
Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 8 mai. A fost confirmat primul caz de coronavirus la Casa Albă. "Pacientul zero" este unul dintre valeţii personali ai preşedintelui Donald Trump.
20,5 milioane de americani au rămas fără slujbe în luna aprilie. Astfel, rata șomajului în Statele Unite a atins 14,7%, un nivel nemaîntâlnit de la Marea Depresiune din anii '30.
Nu este așadar de mirare că repornirea economiei este acum principala preocupare a autorităților. Asta, deşi numărul cazurilor de infectare este în creştere, iar cel al deceselor a trecut de 77.000.
Dacă la New York este în continuare cea mai gravă situație, statul Washington a reușit să prevină un val de contaminări.
Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 8 mai
UPDATE 19:20 - 66% dintre persoanele infectate cu coronavirus în New York au stat acasă în izolare
Date preliminare de la 100 de spitale din New York, referitoare la peste 1000 de pacienți, au dus la o constatare ... "șocantă", după cum a comentat guvernatorul Andrew Cuomo.
Andrew Cuomo, guvernator New York: „18% sunt pacienți care provin de la aziluri. Mai puţin de 1% - din penitenciare. 2% sunt persoane fără adăpost. Dar 66% sunt pacienţi care au stat acasă, în izolare, ceea ce este şocant pentru noi.”
UPDATE 19:10 - O cameră de urgență din Seattle, primul epicentru al pandemiei în Washington
O cameră de urgență de la marginea orașului Seattle a fost primul epicentru al pandemiei de coronavirus în statul Washington.
Două luni mai târziu, același spital este un simbol de reacție în lupta cu virusul și împotriva răspândirii acestuia. Statul Washington are mai puțin de 1000 de decese din cauza Covid-19, în timp ce New York a trecut de 25.000, iar bilanțul negru crește în continuare.
Importantă a fost descoperirea făcută de un medic și mai ales faptul că autoritățile l-au luat în serios. În februarie, el a testat positiv pentru coronavirus doi pacienți care nu aveau nicio legătură cu țările unde se manifestau deja infectarile.
Apoi, în statul Washington a fost înregistrat primul deces de Covid-19 din America. Guvernatorul Jay Inslee nu a stat pe gânduri. Nici primărița din Seattle. Au declarat stare de urgență
Sara Sidner, CNN: „La trei zile de la declararea stării de urgență se putea vedea că străzile sunt aproape goale. Asta și pentru că giganții tehnologiei care au sedii în statul Washington, Microsoft și Amazon, le-au cerut angajaților să lucreze de acasă, chiar înainte de a primi ordinul oficial.”
Jenny Durkan, primar Seattle: „I-am inclus în planurile noastre și am fost mereu în contact cu ei încă de la început.”
Guvernatorul a ordonat apoi măsurile de izolare... Dar nu dintr-o dată și pe nepusă masă.
UPDATE 19:00 - Numărul oficial de persoane infectate este o subestimare
Acum, însă, tot mai multe state federale s-au redeschis și oamenii au ieșit din izolare, au început să călătorească, iar distanțarea socială este tot mai problematică.
Dr. Peter Hotez, Baylor School of Tropical Medicine: „Numărul oficial de 1,2 milioane de persoane infectate este, fără îndoială, o subestimare. Problema este că nu știm dacă numărul real e de 10, ori de 20 de ori mai mare, iar testarea în masă pentru anticorpi ne-ar ajută să ne apropiem de răspunsul corect.”
Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor plănuiește să folosească testele pentru anticorpi ca să poată aprecia amploarea răspândirii noului coronavirus în Statele Unite.
Caroline Buckee, Harvard School of Public Health: „Sunt mai multe motive pentru care vrem să știm cine a avut virusul. În primul rând, că să aflăm unde ne situăm pe curbă epidemiologică. În al doilea rând, răspunsul are implicații pentru politicile economice, de pildă dacă poate fi reluată activitatea, ori dacă pot fi redeschise școlile.”
UPDATE 12:00 Bilanţul covid-19 în SUA creşte cu 2.448 de morţi şi 27.300 de contaminări
Statele Unite au înregistrat peste 2.400 de noi contaminări cu noul coronavirus, iar bilanţul epidemiei covid-19 a crescut la peste 75.500 de morţi, a anunţat Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP, citat de News.ro.
Aceste 2.448 de morţi au fost înregistrate în 24 de ore, până joi, la ora locală 20.30 (vineri, 3.30, ora României), precizează universitatea, care-şi actualizează bilanţul în continuu.
Statele Unite înregistrează de asemenea peste 1,25 milioane de contaminări cu noul coronavirus - după diagnosticarea a 27.300 de cazuri în ultimele 24 de ore.
Peste 8,1 milioane de teste au fost efectuate în ţară, precizează universitatea.
Bilanţurile zilnice nu au scăzut sub pragul de 1.000 de morţi de la 1 aprilie.
După ce au înregistrat un vârf de 3.100 de morţi într-o singură zi la mijlocul lui aprilie, Statele Unite se află în prezent într-o perioadă de ”platou”, din care nu reuşesc să coboare.
---
Liderul american a spus că nu a fost infectat. Dar că, în urma acestui episod, va fi testat zilnic pentru COVID-19 şi nu săptămânal, cum se întâmpla până acum.
Pe de altă parte, în timp ce Trump continuă să acuze China pentru răspândirea virusului, guvernatorul statului New York susţine că s-a ajuns la un număr atât de mare de bolnavi după ce milioane de oameni din Europa au mers peste Ocean.
În Statele Unite, cel mai recent bilanţ indică aproape 77.000 de morţi şi 1 milion 300 de mii de îmbolnăviri.
A fost agitație mare la Casa Albă după ce s-a aflat că un membru al Marinei americane, detașat pentru a avea grijă de șeful statului, a fost depistat cu noul virus. Potrivit CNN, Donald Trump a fost tulburat de veste. Valetul său, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită, a început să prezinte simptome miercuri și a fost testat imediat. Dar șeful statului a cerut că bărbatul să fie investigat din nou, de această dată chiar de medicul Casei Albe, care a dat același verdict. Liderul american și vicepreședintele Mike Pence au fost la rândul lor verificați pentru COVID-19.
Trump: "Şi eu tocmai am fost testat, de fapt am fost testat atât ieri, cât şi azi, iar rezultatul a ieşit negativ. Mike Pence a fost şi el testat, iar rezultatul a fost tot negativ. Am avut un contact destul de redus cu acest domn. Ştiu cine e. E un om bun, dar nu prea am avut contact cu el. La fel şi Mike Pence".
Până acum, Trump și alți oficiali de rang înalt de la Casa Albă erau testați pentru coronavirus în fiecare săptămână. Între timp, președintele american continuă să viziteze locuri publice fără să poarte o mască de protecție, așa cum l-au sfătuit epidemiologii.
Nadia Romero, corespondent CNN: "Președintele vrea să redeschidă economia. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a publicat un document de 17 pagini care descrie cum e cel mai bine să se procedeze pentru acest lucru. Conține recomandări pentru biserici, școli, întreprinderi și alte organizații. Dar un oficial ne-a mărturisit că administrația de la Casa Albă nu va implementa aceste recomandări".
Ned Lamont, senator: "Aș vrea să știu ce are C.D.C (Centrul pentru Prevenirtea și Controlul Bolilor, n.r.) de spus în legătură cu acest lucru. Vreau să aud ce are de spus și doctorul Fauci sau Dr. Birx. Să îi ascultăm pe experți. Cred că vom putea lua decizii mult mai bune în consecință. Nu politizați acest fapt".
Laurie Garrett, autor "The Coming Plague”: "De ce ai ține departe de restul lumii unul dintre cele mai bune sfaturi ale C.D.C ? De ce n-ai fi ținut conferințe de presă zilnice în camera unde e celulă de criză de la C.D.C., la sediul din Atlanta? Ei bine, răspunsul trebuie să fie că orice ar încerca C.D.C. să spună poporului american, nu coincide cu mesajele pe care Casa Albă vrea să le auzim".
Trump dă vina în continuare pe China
Șeful de la Casă Albă arată în continuare cu degetul spre China pentru răspândirea virusului căruia i-a atribuit proporții uriașe.
Trump: "E mai rău decât atacul de la Pearl Harbor. E mai rău decât atacul asupra Turnurilor Gemene. N-am mai trecut niciodată prin așa ceva și n-ar fi trebuit să se ajungă aici. Ar fi putut fi oprit la sursă. Ar fi trebuit oprit în China. Și n-a fost!"
Guvernatorul statului New York are o altă părere.
Andrew Cuomo, guvernator New York: "Toată lumea încă vorbește despre China. Noi am impus interdicția de călătorie din China, i-am analizat pe toţi oamenii care veneau din China, dar, între timp, a ajuns în Statele Unite prin Europa. Milioane de oameni au venit din Europa și nu aveam habar, nu aveam idee. De aceea, numărul de cazuri din New York este atât de mare".
Deși curbă ratei îmbolnăvirilor în Statele Unite a ajuns la așa-numitul "platou", există temeri că ar putea să apară un al doilea val de contaminări, odată cu ridicarea măsurilor de izolare.
Însa, cu excepția a șapte state federale, toate celelalte vor fi de astăzi redeschise - într-o măsură mai mare sau mai mică.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, pandemie, donald trump, live update, China, decese, bilant, coronavirus SUA, imbolnavire,
Dată publicare:
08-05-2020 08:13