Coronavirusul face ravagii în Brazilia. Cadavrele au ajuns să fie aruncate în gropi comune

28-05-2020 20:46


Brazilia a depăşit pragul de 25.000 de morţi din cauza coronavirusului. Considerată noul epicentru al pandemiei, țara cu o populație de 210 de milioane de suflete cunoaşte în prezent o accelerare netă a îmbolnăvirilor.

Oficial, sunt 412.000 cazuri confirmate, dar experții cred că cifrele reale sunt mult mai mari. Cu toate acestea, preşedintele de extremă-dreaptă, îndeamnă la reluarea activităţii economice.

Nick Paton Walsh, Rio de Janeiro: "E frapant să vezi plaja Copacabana aşa de pustie. Dar pe faleza încă este circulaţie. Unii nu poartă măşti, deşi Rio de Janeiro şi alte oraşe braziliene abia acum se pregătesc să dea piept cu vârful pandemiei, cam peste o săptămână. Problema în această ţară federală este că îndrumarea venită de la nivelul preşedinţiei este extrem de firavă. Preşedintele Jair Bolsonaro a descris de mai multe ori boala drept o banală gripă, a minimalizat gravitatea pandemiei, punând accentul mai degrabă pe impactul economic al măsurilor de carantină. Ba chiar i-a insultat pe guvernatori la o şedinţă, imaginile fiind făcute publice în urma unei decizii a Curţii Supreme ca parte a unei investigaţii".

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: "Ce vor ăștia este să ne gâtuie libertatea. Rahatul ăla de guvernator din Sao Paolo, gunoiul ala de guvernator din Rio de Janeiro exact asta vor, să profite de bazaconia cu virusul, sau primarul din Manaus, care a facut gropi comune, o porcarie".

Dar ce alternativă avea primarul din Manaus când cadavrele se strâng în mormane, câte o sută în fiecare zi? Manaus chiar este cel mai afectat oraş brazilian. Asta şi pentru că aici sunt aduşi bolnavi şi de la sute de kilometri depărtare, din jungla amazoniană.

Nick Paton Walsh: "Cifrele oficiale nu spun întreaga poveste, pentru că nu se fac suficiente teste. Puteţi vedea şi aici lucrul ăsta. Acestea sunt mormintele celor morţi şi testaţi pozitiv pentru coronavirus. Dincoace sunt mormintele celor care sunt doar suspectaţi că au avut coronavirus".

Pe de altă parte, pandemia riscă să creeze o situaţie catastrofală în favelele din Sao Paolo. De parcă localnicii n-ar fi deja năpăstuiţi de sărăcie şi violente.

Cămin pentru milioane de oameni, favelele sunt supraaglomerate, iar condiţiile de igienă sunt ca şi inexistente. Externata de 2 săptămâni, această femeie încă tuşeşte şi nu ştie dacă a scăpat de virus. Pe strada ei au murit deja 22 de oameni din cauza SARS COV2.

Declaraţiile preşedintelui Bolsonaro nu fac decât să înrăutăţească lucrurile.

Vanderlei Rodrigues, lider al Cidade Tiradentes cartel gang: "Deocamadata, virusul nu e la poarta acestor familii, aşa că oamenii nu înţeleg pericolul decât atunci când le moare cineva apropiat. Încerc să aduc informaţia la oameni, să combat ştirile false, să înlătur aspectele politice ale chestiunii".

Când vor fi lovite în plin de COVID-19, aceste comunităţi n-au niciun fel de protecţie, nici vorbă de policlinici pe aici. Oamenii trăiesc pur şi simplu în cartoane.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57