Coronavirus în lume, 25 mai. Plajele din Barcelona și Palermo au fost pline la finalul săptămânii

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 mai. Peste 5,4 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel mondial, iar cel puțin 345.000 de persoane au murit.

Europa a trecut de pragul de 2 milioane de cazuri confirmate de coronavirus, dar epidemia pare să fie sub control în mai toate ţările de pe continent.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 mai

 

UPDATE 22:00 Grecia a redeschis cafenelele şi restaurantele

 

Grecia a redeschis luni cafenelele şi restaurantele, pe măsură ce se pregăteşte de sezonul de turism, potrivit Associated Press.

Grecia a înregistrat 2.900 de cazuri de infectare cu Covid-19 şi 171 de decese. Italia a raportat aproape 33.000 de decese, Spania până în 29.000 de morţi şi Turcia - 4.340, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

Reguli de distanţare socială şi limite pentru pasageri au fost impuse pe feriboturi şi în restaurante pentru a evita noi infecţii.

Citește și
Două localități, plasate în carantină. Zeci de persoane au fost infectate de purtători sănătoși ai virusului
Două localități, plasate în carantină. Zeci de persoane au fost infectate de purtători sănătoși ai virusului

Măsuri de combatere a coronavirusului au fost extinse în insule, prin înfiinţarea de unităţi de terapie intensivă în cinci insule: Lesbos, Samos, Rodos, Zakynthos şi Corfu, alături de cele existente în Creta.

UPDATE 21:30 Spania a revizuit în scădere bilanţul morţilor cu aproape 2.000

 

Guvernul spaniol a revizuit luni în scădere bilanţul pandemiei într-una din ţările cele mai grav afectate din lume, reducându-l la 26.834 de morţi, cu 1.918 mai puţini decât în urmă cu 24 de ore, relatează AFP.

Un nou sistem de urmărire "permite înlăturarea dublurilor şi confirmarea datelor legate de coronavirus, precum şi eliminarea deceselor care i-au fost atribuite în mod eronat", a explicat directorul Centrului de alertă sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon.

Duminică, Spania a dat publicităţii un bilanţ al pandemiei de 28.752 de morţi.

UPDATE 20:00 Italia a raportat doar 300 de noi cazuri şi 92 de decese în ultimele 24 de ore

 

 

 

Doar 300 de noi cazuri de Covid-19 au fost depistate în Italia în ultimele 24 de ore, cel mai mic număr de la începutul epidemiei, scrie La Repubblica. Datele transmise de Protecţia Civilă arată că numărul total al persoanelor care au contractat virusul de la începutul epidemiei este de 230.158.

La Terapie intensivă, se aflau luni 541 de persoane, cu 12 mai puţine faţă de duminică. Sunt încă internate, cu simptome, 8.185 de persoane, cu 428 mai puţine în comparaţie cu ziua precedentă.

În izolare, la domiciliu, se află 46.574 de persoane (mai puţin cu 854 faţă de ieri).

În ultimele 24 de ore au murit 92 de persoane (duminică au fost 50 de victime), totalul deceselor ajungând la 32.877.

Sunt vindecate 141.981 de persoane, o creştere în 24 de ore cu 1.502 (duminică au fost declarate vindecate 1.639 de persoane).

Noile cazuri depistat în ultimele 24 de ore sunt 300, faţă de duminică - 531. Luni au fost efectuate 35.241 de teste (ieri 55.824).

UPDATE 19:12 Regiunea Lombardia din Italia n-a mai raportat niciun deces cauzat de COVID-19

 


Pentru prima dată după 22 februarie, regiunea Lombardia din Italia n-a mai raportat niciun deces cauzat de COVID-19. Vestea bună vine în timp ce tot mai multe ţări se eliberează de restricţiile care au paralizat lumea de două luni încoace.

Opiniile sunt însă contradictorii în ceea ce priveşte riscurile ascunse din viitorul apropiat. Potrivit Organziatiei Mondiale a Sănătăţii, un al doilea val al pandemiei "este tot mai puţin probabil".

"Nu fiţi nici paranoici, nici prea relaxaţi!", a declarat directoarea pentru sănătate publică a OMS. În schimb, guvernul german intenţionează să extindă măsurile de distanţare până în 5 iulie, după ce au apărut focare de coronavirus în locuri publice abia redeschise.

În pofida restricţiilor încă în vigoare şi a repetatelor apeluri la responsabilitate şi spirit civic, plaja din Barcelona a fost plină la sfârşit de săptămână. Cei prinşi în fapt se străduiesc să nege evidenţele.

Cam la fel au stat lucrurile şi pe plaja din Palermo, în Italia. Atât în Italia cât şi în Spania mersul la plajă e permis doar pentru plimbări şi activităţi sportive.

Nu e de mirare că în ţările unde au fost ridicate mai toate restricţiile, oficialii anunţă noi focare de coronavirus.

Cel puţin 40 de persoane au fost testate pozitiv după ce au participat la o slujbă într-o biserică baptistă din Frankfurt. Comunitatea a decis suspendarea tuturor serviciilor religioase, care se vor muta din nou online.

Tot în Germania, cel puţin şapte oameni s-au infectat în urma unei ieşiri la un restaurant din nord-vestul Germaniei. În landul respectiv au fost redeschise localurile abia din 11 mai cu precauţii stricte: distanţă de 2 metri între mese, măşti pentru personal şi obligaţia de a reţine numele, adresa şi numărul de telefon al fiecărui client.

Potrivit presei locale, la restaurantul cu pricina n-ar fi fost respectate normele întru totul.

Pe de altă parte, doi frizeri americani din Missouri, infectaţi cu noul coronavirus, au continuat să lucreze deşi aveau simptome evidente ale bolii. Amândoi erau angajaţi la acelaşi salon şi e posibil să fi luat virusul unul de la altul. Autorităţile încearcă să dea de urma celor 140 de clienţi expuşi în zilele în care au fost la lucru stiliştii.

UPDATE 19:00 Afacerile din Europa, grav afectate de pandemie

 

În Europa, apariția unor noi focare după redeschiderea magazinelor şi restaurantelor, reprezintă o grea lovitură pentru cei deja foarte afectați de cele 10 săptămâni de paralizie economică.

Indiferent de mărime, afacerile resimt puternic șocul. Cei din turism şi industrie își pun toate speranțele în dorința localnicilor de a-și redescoperi țara.

La 2 săptămâni după redeschidere magazinelor, în Belgia, primele impresii nu sunt deloc încurajatoare. Vânzările au scăzut cu până la 40% faţă de perioada de dinainte de pandemie.

Graniţa dintre Germania şi Danemarca rămâne închisă de peste 2 luni şi jumătate, iar urmările sunt catastrofale pentru turismul de vecinătate şi comerţul de graniţă.

Într-un oraş precum Flensburg, din Germania, magazinele sunt complet dependente de clienţii danezi. Cu alte cuvinte sunt goale tot timpul.

Patronii sunt cu atât mai afectaţi cu cât s-au străduit să ia toate măsurile de siguranţă.

În Madrid şi Barcelona s-au redeschis, în sfârşit, terasele, cu 2 săptămâni mai târziu decât în restul ţării. Pot fi însă ocupate doar jumătate dintre scaune.

În Spania, tot mai mulţi oameni au probleme cu procurarea alimentelor de strictă necesitate. Aşa că stau cu orele în faţa băncilor de alimente, susţinute de donaţii.

În Madrid, şomajul a crescut cu 11,3% în luna aprilie, comparativ cu martie. În total, sunt aproximativ 400.000 de şomeri în regiune, cele mai afectate sectoare fiind serviciile, îngrijirea la domiciliu şi construcţiile.

UPDATE 14:45 - Rusia depăşeşte pragul de 350.000 de contaminări cu noul coronavirus

 

Rusia a anunţat luni că a înregistrat 8.946 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar bilanţul epidemiei covid-19 a crescut la 353.427, relatează Reuters, citat de News.ro.

Centrul naţional rus de criză însărciat cu gestionarea epidemiei covid-19 a anunţat de asemenea alte 92 de morţi, iar bilanţul deceselor de la începutul epidemiei în ţară a crescut la 3.633.

 

UPDATE 11:15 - Muntenegru devine primul stat liber de coronavirus din Europa

 

Statul Muntenegru nu mai avea, duminică, pe teritoriul său nicio persoană confirmată ca fiind infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2, devenind astfel prima ţară din Europa liberă de coronavirus, la 68 de zile după ce a înregistrat primul său caz de COVID-19, arată datele Institutului de sănătate naţională al Muntenegrului (IJZ), citate luni de agenţia croată de presă HINA.

În Muntenegru nu au mai fost înregistrate cazuri noi de contaminare timp de 20 de zile consecutiv.

Potrivit institutului, în cele 24 de ore precedente au fost prelucrate 140 de teste şi niciunul nu a ieşit pozitiv. Aşadar, în momentul de faţă Muntenegrul nu are cazuri active de infectare cu noul coronavirus, a conchis instituţia.

Autorităţile sanitare din ţară au afirmat anterior că epidemia va fi declarată încheiată când nu se vor mai înregistra cazuri noi timp de 28 de zile.

Muntenegru a fost ultima ţară din Europa care a confirmat existenţa unui caz de COVID-19, la 17 martie. De atunci, în micul stat ex-iugoslav cu 630.000 de locuitori au fost confirmate 324 de cazuri de contaminare, 315 vindecări şi nouă decese.

UPDATE 8:10 - Americanii au încălcat regulile de distanțare cu ocazia Memorial Day

 

Americanii sărbătoresc luni Memorial Day - Ziua Eroilor, care în Statele Unite coincide şi cu începutul neoficial al verii. Weekendul care a trecut a fost primul de la începutul pandemiei cu toate cele 50 de state americane redeschise, într-o măsură sau alta.

Mini-vacanţa nu a fost însă una liniştită. În apropierea celebrei Daytona Beach din Florida, câteva sute de oameni au încropit o petrecere chiar în mijlocul străzii, blocând circulaţia.

Unii dintre tineri împărţeau bani, aşa că numărul petrecăreţilor a crescut imediat. Au dansat şi au cântat până când a venit poliţia şi i-a împrăştiat.

La câteva străzi distanţă, doi oameni au fost împuşcaţi şi alţi patru răniţi uşor într-un schimb de focuri de armă izbucnit din senin.

În alte părţi, zeci de mii de oameni au profitat de vremea frumoasă ca să meargă la piscină sau la plajă.

Deşi toată lumea a fost mai preocupată să se distreze la soare, cei mai mulţi dintre ei au avut grijă să respecte şi măsurile de distanţare socială.

Poliţiştii au fost prezenţi în număr mare pe străzi şi în zonele aglomerate, un motiv în plus pentru turişti să se simtă în largul lor.

În afară măsurilor de distanţare socială, oamenii spun că atmosfera a fost una obişnuită pentru un weekend de vacanţă ca în vremurile dinainte de pandemie.

Venim din Foley şi a durat 45 de minute pe drum, în mod obişnuit sunt 15 minute, aşa că a fost mult trafic pe drumul spre plajă.

În unele state, cum ar fi California, autorităţile au deschis doar parţial plajele, pentru cei care fac exerciţii.

UPDATE 8:00 - Situația este gravă în comunitățile americane care trăiesc din turism

 

Situaţia e în continuare dificilă pentru comunităţile care trăiesc din turism. E cazul oraşului Santa Monica.

Unele state americane au început să deschidă şi lăcaşurile de cult, la îndemnul preşedintelui Trump. Minnesotta a luat această decizie chiar în ziua în care au fost anunţate 847 de noi cazuri de Covid-19, un record de la începutul pandemiei.

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota: „Mai avem multe de făcut, epidemia nu a trecut, nu avem vaccinuri, nu avem medicamente eficiente, iar numărul cazurilor aici, în Minnesota va continuă să crească.”

UPDATE 7:50 - Donald Trump s-a relaxat la o partidă de golf

 

Chiar şi preşedintele Donald Trump şi-a luat liber de la îndatoririle de stat şi s-a relaxat la o partidă de golf la clubul pe care îl deţine în statul american Virginia.

În 2014, Trump l-a criticat pe Barack Obama tocmai pentru că a fost la golf, în timp ce SUA se confrunta cu al doilea caz de Ebola.

UPDATE 7:30 - Madridul intră în prima etapă de ridicare a restricțiilor

 

Madridul intră, de luni, în prima etapă de ridicare a restricţiilor. Localurile cu terase exterioare îşi pot deschide porţile, dar cu o reducere de 50% a locurilor de la mese.

Printre restaurantele care îşi reiau activitatea este şi La Tia Cebolla, un local tipic madrilen aflat în centrul vechi al capitalei spaniole. Proprietarul a petrecut ziua de duminică făcând pregătiri de redeschidere, dar este îngrijorat de lipsa turiştilor.

Alejandro Martinez, proprietar bar: „Zona asta din centru trăieşte din turism, Madridul trăieşte din turism, Spania trăieşte din turism. Ce pot spune, nu vreau să mă implic în politică, dar unele dintre deciziile astea sunt lamentabile, dureroase.”

Guvernul spaniol a anunţat că turiştii vor putea reveni în Spania din iulie. Chiar şi aşa, proprietarii de restaurante din centrul vechi al Madridului sunt nemulţumiţi de măsurile rămase în vigoare chiar şi după redeschidere, cum ar fi capacitatea redusă cu 50%. Motivul: afacerile lor nu mai sunt rentabile în aceste condiţii.

Alejandro Martinez, proprietar bar: „Nu voi putea să-mi plătesc factura la apă sau angajaţii. Nu, nu, nu... dacă nu pot să deschid terasa la 100% din capacitate nu cred... de fapt sunt sigur că afacerea nu va fi rentabilă. Şi cu 50%? Astea sunt decizii stupide, fără cap şi coadă.”

Carantina a avut efecte nefaste pentru mulţi spanioli, care au rămas fără locuri de muncă sau câştigă mult prea puţin pentru a-şi asigura un trai decent.

Unii dintre ei s-au adunat încă de la prima oră a zilei la coadă în faţa unei bănci de alimente, unde o organizaţie umanitară donează hrană. Coada se întinde pe sute de metri, iar oamenii îşi lasă în drum plasele de cumpărături, ca să nu stea cu orele în soare.

În Madrid, şomajul a crescut cu 11,3% în luna aprilie, comparativ cu martie. În total, sunt aproximativ 400.000 de şomeri în regiune, iar cele mai afectate sectoare sunt serviciile, îngrijirea la domiciliu şi construcţiile.

UPDATE 7:20 - Plaja din Barcelona, plină în ciuda regulilor de distanțare

 

Pe de altă parte, în ciuda apelurilor la responsabilitate şi la respectarea regulilor de distanţare socială, sunt destule cazuri în care spaniolii au uitat că trebuie să se protejeze.
Plaja din Barcelona a fost plină de oameni veniţi să stea la soare şi unii chiar s-au aruncat în valuri, deşi ambele activităţi sunt interzise.

UPDATE 7:10 - Președintele Portugaliei, filmat în timp ce făcea o baie în Atlantic

 

Nu la fel stau lucrurile în ţara vecină, unde preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a fost filmat în timp ce făcea o baie în Atlantic, alături de localnicii veniţi să se relaxeze pe plajă din Cascais, în apropiere de Lisabona.

Şeful de stat a purtat mască şi a păstrat distanţa socială, iar mass-media lusitană spune că preşedintele încearcă astfel să transmită un mesaj de normalitate în timp ce Portugalia face primii paşi spre ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei.

UPDATE 7:00 - 653 de noi decese în Brazilia, al doilea focar de infectare la nivel global

 

Brazilia, care a ajuns pe locul al doilea la nivel global ca focar de infectare cu noul coronavirus, după Statele Unite, a raportat duminică 653 de noi decese, transmite luni Reuters.

Astfel, bilanţul total al morţilor provocate de COVID-19 a ajuns la 22.666, conform datelor furnizate de ministerul brazilian al sănătăţii.

Bilanţul total al cazurilor confirmate de îmbolnăvire cu noul coronavirus a ajuns la 363.211, cu 15.813 mai multe cazuri decât cele raportate sâmbătă, conform sursei citate.

Statele Unite au raportat peste 1.6 milioane de cazuri de contaminare şi aproape 100.000 de decese, conform bilanţului realizat de Reuters pe baza unor informări oficiale.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 25 mai. 213 cazuri noi, peste 1200 de morți
Coronavirus România, LIVE UPDATE 25 mai. 213 cazuri noi, peste 1200 de morți

Coronavirus România, 25 mai. Sunt peste 18.200 de cazuri de infectare cu COVID-19, iar numărul deceselor din România a ajuns luni la 1205. Pe de altă parte, sunt şi 11.630 de persoane vindecate.

Două localități, plasate în carantină. Zeci de persoane au fost infectate de purtători sănătoși ai virusului
Două localități, plasate în carantină. Zeci de persoane au fost infectate de purtători sănătoși ai virusului

A trecut mai bine de o săptămână de când s-a ridicat starea de urgență în România, dar focarele de coronavirus apărute recent determină autoritățile să aplice din nou unele interdicții, însă doar local.

Focar de coronavirus la un renumit spital din București. Cum a reușit o asistentă să-și infecteze colegii
Focar de coronavirus la un renumit spital din București. Cum a reușit o asistentă să-și infecteze colegii

Şapte cazuri de infecţie cu noul coronavirus au fost depistate, în ultima săptămână, în rândul cadrelor medicale, asistente şi infirmiere, de la Institutul ”Marius Nasta”.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.