Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 22 mai. Statele din Vestul Europei continuă ridicarea măsurilor de restricţie

×
Codul embed a fost copiat

Statele din Vestul Europei continuă, pas cu pas, ridicarea măsurilor de restricţie impuse la începutul pandemiei.

 

UPDATE 20:30 - Italia a înregistrat 130 noi decese, dar bilanţul zilnic al morţilor e în scădere constantă

 

Italia a înregistrat vineri 130 de noi decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 26 mai puţine decât precedentul interval similar, a anunţat Agenţia italiană pentru protecţie civilă, citată de Reuters.

Faţă de joi s-au consemnat 652 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Citește și
vaccin
SUA și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

În prezent, numărul total al deceselor provocate de COVID-19 în Italia a ajuns la 32.616, conform sursei citate, ceea ce plasează Italia în urma SUA şi a Regatului Unit în această privinţă.

Totuşi, statisticienii sunt de părere că în Italia, la fel ca în multe alte ţări, numărul deceselor cauzate de COVID-19 este considerabil mai mare decât sugerează datele oficiale, întrucât multe victime nu au fost testate niciodată.

Un studiu publicat în urmă cu câteva zile de agenţia de securitate socială italiană INPS arată că în perioada 1 martie - 30 aprilie s-au înregistrat cu 47.000 mai multe decât media pentru aceeaşi perioadă între anii 2015 şi 2019.

UPDATE 18:40 - 351 noi decese în Regatul Unit şi o creştere zilnică a contagierilor

 

Ministerul britanic al Sănătăţii a anunţat vineri încă 351 de decese provocate de noul coronavirus în Regatul Unit, unde bilanţul morţilor ajunge acum la 36.393, fiind de asemenea confirmate 3.287 de noi contagieri, o creştere faţă de cele 2.615 cazuri de COVID-19 anunţate joi, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Numărul total al contagierilor a ajuns în Regatul Unit la 254.195, al patrulea la nivel mondial, după SUA, Rusia şi Brazilia.

Cu toate acestea, guvernul premierului Boris Johnson îşi menţine planurile de a redeschide şcolile din Anglia, măsură pe care unii medici şi zeci de administraţii municipale o consideră prematură în condiţiile evoluţiei epidemiei. Scoţia şi Irlanda de Nord au decis că şcolile s-ar putea redeschide în aceste provincii nu mai devreme de luna august.

Guvernul britanic a mai anunţat vineri că, potrivit estimărilor sale, rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 este cuprinsă în Regatul Unit între 0,7 şi 1, valoare comparabilă cu cea din săptămâna precedentă, dar mai mare faţă de săptămâna anterioară, când era cuprinsă între 0,5 şi 0,9.

Această rată de reproducere este un parametru atent urmărit în evaluarea evoluţiei epidemiei şi în deciziile privind relaxarea restricţiilor antiepidemice, o valoare sub 1 însemnând că, în medie, o persoană infectată poate să infecteze mai puţin de o persoană.

Potrivit purtătorului de cuvânt al premierului Boris Johnson, măsurile de relaxare a restricţiilor antiepidemice ar putea fi aplicate în mod diferenţiat în funcţie de evoluţia epidemiei în diferitele zone ale ţării

UPDATE ora 12.00. Epicentrul coronavirusului se mută din nou. Europa şi SUA au fost lăsate în urmă după trei zile de creştere explozivă în America Latină.

Numărul cel mai mare de noi cazuri de COVID-19 s-a înregistrat în Brazilia, Peru şi Mexic, arată analizele Universităţii Johns Hopkins şi ale OMS, citate de CNN.

---

Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie anunţă de la o zi la alta tot mai puţine cazuri noi de coronavirus, iar numărul deceselor scade.

Atenţia autorităţilor se îndreaptă acum spre testarea cetăţenilor pentru anticorpi, pentru a stabili câţi dintre oameni au fost deja infectaţi.

Însă cea mai importantă regulă, distanţarea socială, rămâne în vigoare. Pentru a o respecta, oficialii unei şcoli daneze au organizat orele de clasă într-o biserică, pentru că sălile de clasă nu erau suficient de spaţioase.

Ore de clasă, într-o biserică

 

 

Într-un orăşel danez, nu departe de Copenhaga, conducerea unei şcoli care nu are suficient spaţiu pentru toţi elevii, din cauza regulilor de distanţare socială, a decis să ţină o parte dintre ore în... biserică.

La lecţiile de statistică e nevoie de un loc cu multe obiecte, care să poată fi numărate. Asa că ora se mută în... cimitirul de langa biserică. De altfel, explică profesoara, guvernul danez încurajează ca învățământul la ciclul gimnazial să se desfășoare cât mai mult în aer liber.

Anette Da Cruz, profesor la Școala Veksoe: „Trebuie să studiem matematica şi statistica. Aşa că, în loc de teorie, în sala de clasă, putem ieşi afară, de ce nu chiar la cimitir. Copiii pot să adune date şi să lucreze apoi cu acestea. Astfel, sunt mai curioşi şi interesaţi”.

În altă școală, de data asta din Copenhaga, benzile de la poliţie sunt folosite pentru ca cei mici sa nu se amestece pe scări sau în curte. Nici în recreație, copiii nu au voie să se apropie la mai mult de un metru și jumătate unii de alții. Și, la fiecare oră, au program de spălat pe maini și igienizare.

În Danemarca, primii reveniţi la şcoală au fost elevii din clasele mici, urmaţi între timp de cei din cursurile superioare. Totul e să-i deprindem să fie responsabili, spun oficialii din sistemul de educație.

Jimmy Skov Glasdam Adetunji, directorul Școlii Hendriksholm: „Dacă urmezi recomandările primite, dacă menţii distanţa, dacă nu uiţi să te speli des pe mâini, să foloseşti dezinfectantul, să tuşeşti în mânecă şi nu în palmă, şi aşa mai departe... În felul acesta, cred că vom fi în siguranţă”.

Desigur, părinţii îşi fac griji pentru siguranţa sanitară a copiilor. De aceea, guvernul danez a colaborat cu asociațiile de părinți atunci când au fost stabilite planurile pentru redeschiderea scolilor.

Pernille Rosenkrantz-Thiel, ministrul danez al Educației: „Fără acest dialog, cred că mulţi ar fi simţit că nu este sigur să-şi trimită copiii la şcoală. Cred că, fără să-i consultăm pe părinţi, nu am fi luat cele mai bune măsuri şi riscam ca în unele şcoli să apară focare”.

Danemarca a fost prima țară din vestul Europei care a redeschis școlile, la doar o lună de la instituirea carantinei. Ca să țină virusul la distanță, autoritățile au impus măsuri stricte de igienă și păstrarea distanței de siguranță sanitară în școli. Cu toate astea, nu veți vedea elevi sau profesori purtând măști de protecție, pentru că nu li s-a cerut asta.

Masca reduce distanța la care ajung particulele cu coronavirus

 

 

Un studiu realizat de câțiva cercetători de la Universitatea din Edinburgh arată, însă, că măștile de față reduc cu până la 90% distanța la care ajung particulele de salivă pe care le eliberează o persoană prin tuse sau chiar prin simpla respirație.

Ignazio Maria Viola, specialist în aerodinamică, Universitatea din Edinburgh: „Ceea ce putem observa e că o mască de față poate face o diferență uriașă în ceea ce privește distanța la care ajunge aerul expirat în fața noastră și putem vedea o reducere cu cel puțin două treimi”.

Până la urmă, distanţarea socială rămâne una dintre cele mai sigure metode de evitare a infectării cu noul coronavirus.

Iar lituanienii au găsit o soluţie inedită pentru a o îmbina cu... moda. Lituania a redeschis barurile, cafenele și restaurantele, cu condiţia respectarii stricte a distantei dintre clienţi. În mai multe restaurante din Vilnius, pe locurile care trebuie să rămână libere au fost aşezate manechine, în ţinute vestimentare realizate de creatori de modă locali.

Bernie Ter Braak, proprietar de restaurant: „Iniţial, voiam să punem pe scaunele care trebuie lăsate libere păpuşi sau ursuleţi de pluş. Apoi, ne-am gândit, de ce să nu fie manechine pe care să le îmbrăcăm frumos?”.

Patrikas Ribas, proprietar de cafenea: „În primul rând, vrem să susţinem micile magazine vestimentare care trec printr-o perioadă grea. Turiştii nu vor reveni prea curând, iar oamenii nu prea cumpăra acum. Apoi, vrem să completăm într-un mod distractiv spaţiul de siguranţă sanitară. Iar clienţii sunt interesaţi, întreabă şi află de la noi tot ce vor să ştie despre ţinuta manechinului cu care stau la masă”.

În ciuda faptului că în unele state lucrurile par să intre pe un făgaş normal, presiunea pe cadrele medicale aflate în prima linie rămâne una uriaşă. În Franţa, zeci de asistente şi medici au protestat în faţa unui spital din Paris din cauza condiţiilor de lucru, nemulţumiţi de absenţa fondurilor destinate combaterii coronavirusului.

Laurent Rubinstein, asistentă la spitalul Robert Debre: „Am primit cadre medicale ca întăriri în timpul epidemiei şi acum vor pleca, aşa că rămânem cu criza de personal (în spital, n.r.) şi încă mai avem cazuri de COVID. Încercăm să facem tot posibilul şi lucrăm din greu să avem grijă de pacienţi”.

Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a promis ca lucrătorii din ​​spitale și din casele de bătrâni vor primi salarii mărite, ca parte a unui nou plan guvernamental pentru sistemul public de sănătate.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Peste 2,3 milioane de români vor primi gratuit măști de protecție. Anunțul lui Nelu Tătaru
Peste 2,3 milioane de români vor primi gratuit măști de protecție. Anunțul lui Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind acordarea de măşti de protecţie pentru categorii defavorizate, precizând că 2,3 milioane de persoane vor beneficia de acestea.

SUA și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19
SUA și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19

Statele Unite şi-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19 planificate de AstraZeneca, prin alocarea unor fonduri de până la 1,2 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.