Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 17 mai. Peste 4,5 milioane de cazuri de infectare pe glob

×
Codul embed a fost copiat

Primul weekend "de relaxare" în Europa a venit cu proteste. În Marea Britanie, Germania şi Polonia mii de oameni au demonstrat faţă de restricţiile impuse de autorităţi, în contextul pandemiei de coronavirus.

Încep sa se complice lucrurile în Rusia, unde s-a înregistrat 9.700 de noi cazuri de infectare, numărul total ridicându-se astfel la peste 280 de mii.

Situaţia cea mai gravă este în continuare la Moscova, însă infecţia a ajuns până în regiunile cele mai izolate.

De peste ocean vin veşti care dau fiori. Sunt peste 90 de mii de decese în America iar peste un milion şi jumătate de persoane au fost infectate.

Cu toate acestea, statele se pregătesc să iasă din carantină, iar afacerile repornesc, deşi mai greu. Analiştii estimează însă că nu poate fi evitată criză economică, în condiţiile în care discutăm deja de 30 de milioane de şomeri.

Citește și
coronavirus Romania
Coronavirus România, LIVE UPDATE 17 mai. Încă 3 persoane bolnave de Covid-19 au murit
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE 20:00 Marea Britanie raportează 170 noi decese, cel mai scăzut nivel din martie

 

Autorităţile sanitare britanice au raportat duminică 170 noi decese de COVID-19, cea mai mică cifră de la impunerea în martie a măsurilor de izolare, relatează EFE.

Numărul total al morţilor se ridică astfel la 34.636 de la izbucnirea pandemiei în Marea Britanie.

Autorităţile sanitare au informat şi despre detectarea a 3.142 noi infecţii de COVID-19.

Potrivit responsabililor sanitari, sâmbătă au fost efectuate 91.206 teste pentru noul coronavirus.

UPDATE 19:30 Cazurile globale de COVID-19 au depăşit pragul de 4,5 milioane (OMS)

 

Cazurile globale de COVID-19, confirmate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au depăşit duminică pragul de 4,5 milioane, în timp ce numărul morţilor a ajuns la 307.395, potrivit statisticilor organizaţiei cu sediu la Geneva, relatează EFE.

Curba noilor cazuri se menţine ascendentă cu 80.000 de infecţii zilnice, în timp ce numărul deceselor în ultimele cinci zile se situează la aproximativ 5.000, remarcându-se o oarecare stabilizare a ambilor indicatori.

Continentul american este cel mai afectat, cu 1,96 milioane de cazuri, urmat de Europa (1,87 milioane) şi Orientul Mijlociu, care cu 326.000 de contagieri este una din zonele în care pandemia a părut să avanseze cel mai repede.

UPDATE 19:00 Peste 90.000 de decese în America  

 

Sunt peste 90 de mii de decese în America iar peste un milion şi jumătate de persoane au făcut boala. Cu toate acestea, statele se pregătesc să iasă din carantină, iar afacerile repornesc, deşi mai greu. Analiştii estimează însă că nu poate fi evitată criza economică, în condiţiile în care discutăm deja de 30 de milioane de șomeri.

Pandemia generează situaţii dificile pentru toată lumea. De pildă
o tânără din statul Illinois infectată cu noul coronavirus a fost nevoită să nască în condiţii speciale, fără ca nimeni din familie să o susţină.

Kari Fanslow, mamă: "Nu ştiu cum am reuşit. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu mine, dar am fost capabilă să îmi păstrez calmul şi să îmi spun că trebuie să fac orice pentru ca acest copil să fie în siguranţă".

După ce a născut, ajutată de un doctor şi o asistentă, tânăra mamă nu şi-a putut ține în braţe bebeluşul, pentru a nu-l îmbolnăvi.

Kari Fanslow: "Acest lucru a fost cam devstator pentru mine. Dar trebuia făcut. Asta este situaţia, (bebeluşul) nu poate fi în preajma mea, spre bine lui. Nici nu mi-aş dori altfel".

Dacă noul născutul nu este depistat pozitiv după test, el va putea fi dus acasă peste două sau trei săptămâni.

Afacerile încep să se redeschidă în Statele Unite

 

Pe de altă parte, afacerile încep să se redeschidă încet încet în Statele Unite. Saloanele de coafură au fost cele mai căutate în aceste zile, iar pentru a le trece pragul trebuie respectate condiţii speciale de igienă.

Cele mai afectate de criza economică provocată de pandemie sunt micile afaceri, în special cele de familie. Unele magazine s-au mutat online şi au mai redus astfel din pierderi.

Şi grădinile zoologice din Statele Unite s-au adaptat noilor măsuri, aşa că vizita nu se mai face la pas, ci din maşină.

În aceste condiții copiii au fost încântaţi doar pe jumătate dar majoritatea au înţeles situaţia.

Pe fondul acestei reporniri timide a economiei americane, fostul preşedinte Barack Obama a criticat, voalat, modul în care actuala administraţie de la Casa Albă a gestionat criza.

Barack Obama, fost preşedinte al SUA:„ Această pandemie a zguduit acest stat de drept şi a dezvăluit unele dintre cele mai adânci probleme ale ţării noastre - de la dezechilibru economic acut şi diferențe rasiale în defăşurare la lipsa asigurărilor minime de sănătate pentru oamenii în nevoie. Acest lucru i-a făcut pe mulţi tineri să realizeze că vechile metode de a administra lucrurile nu mai funcţionează„.

Până acum, în câteva state americane au fost unele proteste ale persoanelor nemulţumite de măsurile de carantină.

 

UPDATE 12:45 Peste 9.500 de noi cazuri de Covid-19 în Rusia

 

Federaţia Rusă a raportat duminică 9.709 de noi cazuri de Covid-19, cu 500 mai multe decât în ziua precedentă.

În ultimele 24 de ore au murit 94 de oameni diagnosticaţi cu Covid-19, au mai anunţat autorităţile.

Per total, în ţara cu 144,5 milioane de locuitori, au fost înregistrate oficial 281.752 de cazuri şi 2.631 de decese, potrivit News.ro.

La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 4,6 milioane de contaminări şi mai mult de 311.700 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.

 

UPDATE 12:38 Spania raportează sub 100 de decese pe o zi, pentru prima dată în ultimele două luni

 

Bilanţul pe o zi al deceselor din Spania legate de noul coronavirus a coborât duminică sub 100, pentru prima dată în ultimele două luni, fiind de 87, a anunţat Ministerul Sănătăţii, potrivit agenţiei Reuters.

Numărul total al deceselor a ajuns la 27.650, a raportat ministerul.

În ce priveşte numărul cazurilor de infectare confirmate, bilanţul a crescut de la 230.698, sâmbătă, la 231.350 la raportarea de duminică.

 

 UPDATE 12:30 Qatarul îi pedepseşte cu până la 3 luni de închisoare pe cei care nu poartă măşti de protecţie în public

 

Qatarul a început de duminică să aplice sancţiunile cele mai severe din lume împotriva persoanelor care nu poartă mască de protecţie în public, pedepsele putând ajunge până la 3 ani de închisoare, transmite AFP.

Guvernul a decis că este obligatorie purtarea de măşti de protecţie în public, începând de duminică şi 'până la noi ordine'.

Contravenienţii pot fi sancţionaţi cu până la 3 ani de închisoare şi 200.000 de riali (aproape 51.000 de euro) amendă, potrivit Agerpers.

Micul stat din Golf a raportat până acum aproape 30.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, adică 1,1% din totalul de 2,75 milioane de locuitori, şi 15 decese.

Potrivit autorităţilor, adunările de familie din timpul lunii Ramadanului ar putea favoriza transmiterea virusului.

În Qatar, restaurantele, sălile de cinema, centrele comerciale au fost închise, dar şantierele de construcţii - mai ales cele având legătură cu Cupa Mondială la fotbal din 2022 - au fost menţinute în activitate, cu respectarea regulilor de distanţare fizică şi purtarea obligatorie a măştii din 26 aprilie.

Purtarea măştilor a devenit obligatorie acum în aproximativ 50 de ţări.

În Maroc, persoanele care nu respectă această obligaţie riscă până la 3 luni de închisoare şi 120 de euro amendă, iar în Ciad, până la 15 zile de detenţie.

 

---

Există şi europeni care, după săptămâni bune, s-au bucurat de razele soarelui, la plajă. Iar guvernul italian a făcut anunţul aşteptat cu disperare de cei din industria turismului şi nu numai.

Din 3 iunie, ţara va accepta oaspeţi din Uniunea Europeană și va anula carantina obligatorie pentru vizitatorii care ajung în Peninsulă.

"Să vă fie rușine! Să vă fie ruşine! Libertate! Libertate!” - Aşa a scandat mulţimea adunată în Hyde Park din Londra. Oamenii au venit cu pancarte pe care au scris "Libertatea primează asupra fricii" sau "Eu nu voi purta o mască, nu mă voi lăsa testat sau otrăvit".

Protest Marea Britanie

Manifestanţii condamnă guvernul britanic pentru îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale din cauza COVID-19. Zeci de persoane au sfârşit însă... în arest. Între timp, secretarul de stat pentru educaţie a anunţat că şcolile se vor deschide gradual în Regatul Unit de la 1 iunie.

A fost o zi tensionată şi în Germania. La Berlin, Munchen şi Stuttgart, mii de persoane au demonstrat vehement faţă de măsurile luate de guvernul federal în lupta cu pandemia de coronavirus. Şi aici o parte dintre protestatari au fost arestaţi, pentru că au încălcat regulile privind adunările publice şi au refuzat ordinul poliţiei de a se dispersa.

Protest Marea Britanie

Şi în Varşovia, un protest neautorizat a degenerat în confruntări violente cu forţele de ordine. Acestea au intervenit în forţa pentru a dispersa sute de antreprenori, ieşiţi în strada să ceară guvernului un pachet de sprijin financiar mai consistent, pentru afaceri şi salvarea locurilor de muncă.

Mulţi protestatari au fost târâţi către dube, loviţi cu bastoane şi sufocaţi cu gaze lacrimogene, când au încercat să rupă cordonul jandarmilor şi să se îndrepte către sediul partidului de guvernământ. Demonstraţia nu fusese autorizată, pe motiv că încalca normele de distanţare socială.

protest Germania

Schimbând registrul, Europa s-a mai şi relaxat sâmbătă. Peste 500 de plaje publice din Grecia au fost deschise sâmbătă, iar mii de oameni le-au luat cu asalt, după ce restricţiile impuse în 23 martie s-au încheiat. Există însă mai multe reguli de distanțare socială. Sunt acceptaţi doar 40 de oameni la fiecare 1.000 de metri pătrați, iar umbrelele trebuie să fie aşezate la minimum 4 metri distanţă una de cealaltă.

Şi israelienii s-au grăbit sâmbătă să ajungă la plajă, îndemnaţi de cele 38 de grade Celsius din termometre şi de faptul că autorităţile au permis redeschiderea acestor locuri publice. Doar pentru sporturi nautice, au spus ei. Dar mulţi dintre locuitorii oraşului Tel Aviv se pare că au ignorat acest aspect.

"Relaxare" a fost sâmbătă cuvântul de ordine şi pentru parizieni. În capitala Franţei, oamenii s-au adunat pe malurile Senei şi s-au bucurat de prima sâmbătă "de libertate", după ce restricţiile de mişcare au fost ridicate în această săptămână.

Totuşi, adunările în grupuri mai mari de 10 persoane sunt încă interzise în Hexagon. Iar pe malurile canalului Saint-Martin și ale fluviului Sena nu este permis consumul de alcool.

Portughezii mai au însă de aşteptat pentru redeschiderea oficială a plajelor. Şeful guvernului a anunţat că acest lucru se va face începând cu 6 iunie şi va exista o capacitate maximă admisă pentru fiecare plajă în parte. Statutul fiecăreia va putea fi verificat online de populaţie, printr-o aplicaţie specială.

În Spania, în schimb, primul ministru Pedro Sánchez a anunţat că va cere Parlamentului a cincea şi ultima prelungire a stării de urgenţă, pentru o perioadă de o lună.

89.000 de decese în Statele Unite

 

După 9 săptămâni de pandemie, Statele Unite au ajuns să numere peste 89 de mii de decese şi un milion şi jumătate de persoane infectate cu noul virus.

În timp ce în unele state federale lucrurile par să reintre în normal, în altele numărul de infectări creşte. În plus, peste Ocean deja planează ameninţarea unei crize economice.

În supermarketuri se vede o creştere bruscă a preţurilor, cum nu s-a mai întâmplat de aproape 50 de ani. Scumpirile au intervenit în condiţiile în care şomajul a crescut ameţitor. Aşa că mulţi americani dispun de bugete mult mai modeste, iar unii se confruntă, pentru prima dată, cu situaţia de a nu avea ce pune pe masă.

Economiştii pun scumpirile pe seama exploziei înregistrate de cerere şi a reacţiei lente a lanţului de aprovizionare. Cu majoritatea restaurantelor închise, lumea găteşte mai mult acasă, de aici şi cererea mare de ingrediente. În schimb, fabricile de procesare a cărnii au livrat mai puţină marfa din cauza infectării masive a angajaţilor cu noul virus.

Pe de altă parte, statul New York pare pe drumul bun spre vindecare, spune guvernatorul Andrew Cuomo. Acesta a ales să iasă în public şi să împartă măşti, pentru a încuraja folosirea lor.

Weekendul a început cu avânt şi în California. Plajele de lângă Los Angeles au fost redeschise. Rămân însă în vigoare unele restricţii.

În schimb, în unele state americane precum Texas, Dakota de Sud şi Arkansas a început să crească numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus. În cel din urmă, restricţiile urmau să fie ridicate luni, dar planurile guvernatorului au fost date peste cap.

Directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a spus că în Statele Unite numărul deceselor ar putea ajunge la 100.000 până la 1 iunie dacă nu vor fi respectate măsurile de siguranţă.

În schimb, președintele Trump a anunțat un proiect ambițios pentru obținerea și livrarea unui vaccin salvator, până la sfârșitul anului.

Proiectul, supranumit "Operaţiunea viteza warp", adică viteza supraluminică popularizată în Star Trek, porneşte de la 14 potenţiale vaccinuri, considerate "promiţătoare". Trump a numit un general la conducerea proiectului.

Mulţi experţi şi oficiali, din America şi din Europa, au însă mari dubii că un vaccin eficient ar putea fi gata anul acesta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ce trebuie să știm dacă vrem să participăm la un eveniment care implică o slujbă religioasă
Ce trebuie să știm dacă vrem să participăm la un eveniment care implică o slujbă religioasă

În condițiile în care românii pare că s-au relaxat de tot după ieșirea din starea de urgență, autoritățile ne reamintesc că pericolul nu a trecut încă.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 17 mai. Încă 3 persoane bolnave de Covid-19 au murit
Coronavirus România, LIVE UPDATE 17 mai. Încă 3 persoane bolnave de Covid-19 au murit

Coronavirus în România, 17 mai 2020. S-au înregistrat alte 167 de noi cazuri de îmbolnăvire în ultimele 24 de ore. De asemenea, autorităţile au anunţat, duminică seară, decesele a încă 3 persoane infectate cu coronavirus.

Marcel Vela, mesaj pentru cei care se adună în grupuri: Riscăm o explozie de cazuri
Marcel Vela, mesaj pentru cei care se adună în grupuri: Riscăm o explozie de cazuri

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, le-a transmis sâmbătă celor care "se adună în grupuri mari" şi ignoră măsurile de protecţie că acţiunile lor ar putea pune în pericol sănătatea publică, în condiţiile în care pandemia nu s-a încheiat.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.