Momentul în care o replică puternică zguduie Albania, după cutremurul care a ucis 40 de oameni


Ultimul update: Joi 28 Noiembrie 2019 17:56
Data publicarii: Joi 28 Noiembrie 2019 13:48
Categorie: Stiri externe

În Albania, situaţia rămâne dramatică, la două zile de la cutremurul devastator cu magnitudinea de 6,4 pe Richter.

Sunt cel puţin 39 de morţi şi peste 660 de răniţi. Printre cei care au murit se numără trei copii şi mulţi tineri.

Echipele de salvare, formate și din pompieri români, încearcă să recupereze trupurile neînsufleţite de sub dărâmături. Au avut loc peste 650 de replici ale seismului, unele destul de puternice. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Oamenii, terorizați de sutele de replici ale seismului

 

În tabăra improvizată în orașul Durres, aproape 2000 de oameni și-au petrecut a doua noapte în corturi sau chiar sub cerul liber. Unii se tem să se întoarcă acasă, alții nu mai au unde să se ducă.

Meria Mehia (63 de ani): "De ce să mă duc acasă? Mi-e frică. M-am dus doar ca să-mi iau medicamentele, a început o replică și am ieșit în fugă afară. Mi-e teamă, de ce să mă duc înapoi?"

Netilda Qata: "Suntem îngroziți. Nu ne așteptam la așa ceva, dormeam cu toții când totul a început să se zgâlțâie.
Reporter: "Și în noaptea asta?"
Netilda Qata: "În noaptea asta stăm afară cu bebelușul".

La două zile de la cutremurul inițial încă sunt resimțite replici, unele dintre ele foarte puternice. Jurnaliștii au surprins una dintre ele în timp ce stăteau de vorbă cu președintele kosovar Hashim Thaci.

Hashim Thaci, președintele Kosovo: "Sunt aici să ofer susținerea oamenilor din Kosovo, condoleanțe localnicilor și instituțiilor din Albania, victimelor"

Pompierii români, printre salvatori

 

 

România se număra printre primele țări care au trimis echipe speciale de căutare în Albania. Sunt 52 de pompieri români, acreditaţi la nivel ONU, care au dus şi câini antrenaţi să găsească victime sub dărâmături.

Șeful salvatorilor: "Eram în clădire, în interior, s-a mişcat toată clădirea, a fost o situaţie foarte periculoasă, va trebui, când reintram, să verificăm toată clădirea dacă au apărut daune suplimentare faţă de cele iniţiale."

Mircea Perpelea, Ambasadorul României în Albania: "Se lucrează în tăcere, ca şi la o înmormântare. Am discutat acum cu reprezentantul unei familii care a rămas singur, i-au murit toţi. Aici este un dezastru."

Riscul la care se supun salvatorii sunt imense, având în vedere şi felul în care au fost construite blocurile care s-au prăbuşit sau sunt la un pas să cadă.

Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Se vorbeşte cu această ocazie de calitatea construcţiilor de aici din Albania şi iată la acest bloc care este relativ nou putem vedea în perete cum a fost construit. Cărămizile sunt poziţionate în poziţie orizontală. În mod normal, spun constructorii, cărămizile la astfel de blocuri ar fi trebuit să fie poziţionate pe verticală".

Sunt şi romani care au trecut prin acest coşmar.

Român: "În noaptea aceea, uşa s-a blocat, am încercat s aies cât mai repede. Cădeau bucăţi de cărămidă, sunt pereţi goi. La etajul cinci erau oameni cu copii mici în braţe care se chinuiau să iasă, oameni vârstnici. Lumina s-a oprit, nu era lumina, am ieşit cu lumina telefonului."

Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Sunt zeci de astfel de clădiri în Durres, ale căror faţade s-au desprins în timpul cutremurului. Imaginaţi-vă că oamenii aceia de la etajul trei dormeau în momentul în care s-au trezit că zidul de la capătul patului se prăbuşeşte."

Autorităţile din Albania au mobilizat peste 300 de soldaţi şi aproximativ 1.900 de poliţişti. Lor li s-au alăturat peste 200 de salvatori specializaţi din mai multe ţări europene.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Corespondență din Albania. Stare de urgență și doliu după seismul devastator
România trimite o echipă de salvare și avioane de evacuare medicală, în urma seismului
FULLSCREEN
Momentul în care o replică puternică zguduie Albania, după cutremurul care a ucis 40 de oameni
  • /

Sursa: StirilePROTV

VIDEO PROTVPLUS.RO