România trimite o echipă de salvare și avioane de evacuare medicală, în urma seismului

×
Codul embed a fost copiat

Cel puțin 15 persoane au murit și peste 600 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 care a lovit Albania în primele ore ale dimineții, fiind cel mai puternic seism produs în țară în ultimii 20 de ani.

''Numărul morţilor este de 13", a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. Aproximativ 600 de persoane au fost rănite în acest cutremur.

Aproape două mii de membri ai echipelor de salvare s-au mobilizat imediat după cutremur pentru a salva victimele rămase între casele şi blocurile dărâmate în mai multe oraşe, printre care Durres, Kurbin şi capitală Tirana.

Eforturile echipelor de salvare s-au desfăşurat contra-cronometru, iar autorităţile, printre care şi premierul Edi Rama, au asistat la operaţiunile de scoatere a răniţilor dintre ruinele caselor.

Citește și
Cutremur
Cutremur de 7,1 în nordul Indoneziei. Alertă de tsunami activată
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Din primele estimări, zeci de clădiri din mai multe oraşe albaneze au fost distruse de seism, iar spitalele fac faţă cu greu numărului mare de răniţi. Cel puţin 150 de oameni primesc îngrijiri la spitale din Tirana şi Durres.

O persoană a murit în orașul Kurbin, după ce s-a panicat și a sărit de pe o clădire.

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite în rămăşiţele unui bloc din nordul localităţii Thumane, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării, conform Agerpres.

Trupul unei victime a seismului a fost scos de sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în Durres, a anunțat ministrul Apărării.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

Două clădiri s-au prăbușit în orașul Durres, iar locatarii au rămas blocați sub dărâmături, au anunțat autoritățile locale.

Seismul a avut loc la ora 3.54 (2.54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

Potrivit presei albaneze, mişcarea telurică a fost resimţită şi în sudul Italiei, dar şi în Macedonia de Nord, Bulgaria, Serbia şi Croaţia.

La trei ore după cutremurul principal, o replică puternică a fost resimţită în Tirana.

Potrivit datelor USGS, în ultimii 20 de ani, ţara a fost lovită de un singur cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade în 2003, când un seism de 6,3 a avut loc la graniţa sa de sud cu Grecia.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni.

 

România a trimis o echipă de salvare în Albania

 

Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul DSU și Ministerul Apărării Naționale prin intermediul Forțelor Aeriene s-au mobilizat și trimit în Albania avioane de evacuare medicală de tip Spartan, o echipă de căutare salvare acreditată la nivel european cu echipamente și materialele necesare.

Este vorba de 52 de persoane, specializate în misiuni de salvare în caz de cutremur, printre aceștia inclusiv asistenți medicali SMURD.

Avioanele ar trebui să decoleze către Albania marți, în jurul prânzului.

Situația e monitorizată și de Ministerul Afacerilor Externe, care a anunțat că până la această oră printre victimele seismului nu sunt și cetățeni români.

Anunțul privind trimiterea ajutoarelor în Albania a fost făcut și de Raed Arafat.

"În urma cutremurului, noi am fost înştiinţaţi de către Protecţia Civilă Europeană că a fost activat mecanismul, inclusiv de Ambasada Albaniei. Cu aprobarea domnului ministru Vela, deja echipa noastră este în pregătire. S-a vorbit la MAPN, care ne va sprijini cu transportul, s-a dat acordul din partea domnului ministru Ciucă. Urmează să plece echipa de căutare - salvare a Unităţi speciale pentru situaţii de urgenţă din cadrul IGSU, care e echipa noastră autorizată de Naţiunile Unite pentru astfel de misiune. Urmează să plece în această după-amiază către Albania cu aproximativ 50 de persoane şi cu materialele de căutare-salvare de care au nevoie", a precizat Arafat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Oficialul MAI a precizat că s-au solicitat mai multe echipe, fiind foarte important timpul de reacţie.

"E foarte important timpul de reacţie, pentru ca la cutremur se consideră o situaţie de urgenţă majoră. Dacă te duci după o zi, două, e prea târziu. Deci, din fericire, vom reuşi să plecăm în câteva ore şi, cu sprijinul colegilor de la Forţele Aeriene, misiunea va fi îndeplinită până în această seară. (...) Această echipă va acţiona în zona respectivă până se va decide oprirea operaţiunilor de căutare-salvare", a menţionat Arafat.

Nu doar România sare în ajutorul Albaniei, ci și Consiliul Europei. Șefa diplomației europene a anunțat că Uniunea Europeană va acordă sprijin Albaniei ca să depășească mai ușor această situație.

Acest seism a fost provocat de mișcările tectonice care au loc în Africa și este puțin probabil să afecteze în vreun fel România, conform unui specialist seismolog.

Convoiul de echipe de salvare a plecat spre Albania 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cutremur în Vrancea, duminică seară. S-a produs la o adâncime de 131 de kilometri
Cutremur în Vrancea, duminică seară. S-a produs la o adâncime de 131 de kilometri

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 s-a produs, duminică seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 131 de kilometri.

Cutremur de 7,1 în nordul Indoneziei. Alertă de tsunami activată
Cutremur de 7,1 în nordul Indoneziei. Alertă de tsunami activată

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter s-a produs joi în Marea Molucelor din nordul Indoneziei, iar autorităţile locale au activat alerta de tsunami, potrivit EFE.

Cutremur în România, la o adâncime de 170 km. Unde s-a produs
Cutremur în România, la o adâncime de 170 km. Unde s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter s-a produs, duminică, în judeţul Buzu, la ora 13.53, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.