Corespondență din Albania. Stare de urgență și doliu după seismul devastator
Cel mai puternic cutremur care a lovit Albania în ultimele decenii a făcut dezastru în mai multe orașe. Cel puțin 31 de oameni au murit şi alte câteva sute au fost răniţi. În plus, mulţi oameni sunt daţi dispăruţi.
Sute de sinistraţi şi-au petrecut prima noapte de după seism în corturi sau în mașini, înfricoșați de cele peste 250 de replici care au urmat cutremurului inițial, cu o magnitudine de 6,4.
Seismul a avut magnitudinea 6,4 şi s-a produs aproape de suprafață, chiar la nord de Durres, port la Marea Adriatică. S-a declarat stare de urgență și a fost declarată zi de doliu național.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
România a trimis o echipă de salvatori formată din 52 de pompieri, însoţiţi de câini, pregătiţi pentru salvarea victimelor.
Corespondentul Ştirilor PRO TV, Cosmin Stan, a ajuns la rândul său în Albania şi a surprins în imagini drama albanezilor care și-au petrecut prima noapte de după cutremur afară, în corturi improvizate.
Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Aceasta este una dintre numeroasele case care s-au prăbuşit aici în Dures şi în acest moment sub dărâmături cel puţin 2 persoane şi-au pierdut viaţa. Autorităţile încearcă să recupereze cadavrele de acolo".
Echipele de salvatori au făcut noapte albă în căutarea supraviețuitorilor, în ruinele clădirilor prăbușite din portul adriatic Durres. Aici s-au înregistrat cele mai multe victime, dar și pagube - oamenii rămași fără adăpost au petrecut noaptea afară, în frig.
Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Mii de locuitori din oraşul Dures şi-au petrecut noaptea sub cerul liber de teama replicilor care au continuat pe tot parcursul zilei aici în Albania. Îi vedeţi în aceste momente pe acest teren de fotbal, aproape de centrul oraşului. Sunt bătrâni, copii mici, răniţi, oameni care au rămas fără adăpost sau oameni care pur şi simplu se tem să se mai întoarcă în case".
Premierul albanez a vizitat alături de oficiali din guvern una dintre aceste tabere improvizate, chiar în oraşul cel mai apropiat de epicentru.
Taulant Balla, parlamentar albanez: "Unde e zona în care au fost mai multe case dărâmate sunt construite corturi unde lumea va trece în noaptea asta şi după aceea vom vedea unde vor trece pe lungă durată."
Printre salvatori sunt și 52 de pompieri români, acreditați la nivel ONU, alături de câțiva câini antrenați special să găsească victime sub dărâmături.
Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Armata albaneză ridică corturi de campanie unul după altul pentru a oferi totuşi un adăpost, un sprijin celor care şi-au părăsit casele din cauza unui nou cutremur. Chiar şi unitatea romană de căutare şi salvare din cadrul ISU a sosit deja în Albania şi va intra în misiune în foarte scurt timp pentru că mai sunt aproximativ 20 de persoane dispărute, despre care se bănuieşte că ar fi prinse printre dărâmături."
Românii au ajuns marți seară în Albania, cu două avioane puse la dispoziție de Forțele Aeriene Române.
Salvatorii români fac parte din echipe specializate în căutare și salvare care se află pe listele Uniunii Europene pentru a fi mobilizate atunci când este activat Mecanismul European de Protecție Civilă, instrumentul prin intermediul căruia țările pot solicita ajutor când au nevoie.
Mircea Perpelea, ambasadorul României în Albania: "Cred că primul mare ajutor va fi să îi găsim pe cei dispăruţi sau găsiţi sub dărâmături şi să sprijinim populaţia care a rămas fără adăpost."
Tepelena Ilir, ambasadorul Albaniei în România: "În astfel de situaţii vezi cine sunt prietenii tăi cu adevărat. Mulţumesc României pentru sprijin."
Cutremurul cu magnitudinea de 6.4 s-a produs la 30 de kilometri nord-vest de capitala albaneză, Tirana, la o adâncime de 20 de kilometri. Zeci de blocuri şi case au fost distruse sau au suferit stricăciuni serioase. Pe o stradă, casele s-au surpat la rând, de parcă erau făcute din cărţi de joc.
Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Imaginaţi-vă că acest munte de moloz a fost până ieri dimineaţă bloc de apartamente cu 4 etaje, exact cum este clădirea de lângă care a avut norocul să rămână în picioare".
Bărbat: "Sunt unchiul acestei fete. Paşaportul a fost găsit în ruine, aceasta e nepoata mea, Drita Cakoni, care este încă dispărută, sub ruine. Nu ştiu unde ar putea fi. Vreau ca autorităţile să-mi dea o explicaţie, este în Lezha sau la morgă?"
Cel puțin alte 2 cutremure cu magnitudine de peste 3 pe scara Richter au avut loc de la cutremurul cel mare.
Cei mai mulți stau în tabere de sinistrați instalate de armata albaneză și au dormit în corturi, de teamă.
În mijlocul dezastrului îşi face loc şi speranţă. Acesta este momentul când salvatorii au scos un copil dintre dramaturi.
Membrii unei echipe de intervenţie le-au spus ziariştilor că una dintre victime, o femeie în vârstă a murit, dar a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul trup. Sute de alţi oameni au ajuns în spitale.
Cutremurul urmat de mai multe replici puternice a fost simţit în sudul Italiei, dar şi în alte ţări balcanice, până la o distanţă de aproape 700 de kilometri.
Joi, Albania își sărbătorește Ziua Națională, 107 ani de la înființarea statului albanez, fiind o aniversare marcată de această tragedie.
În septembrie, în Albania a mai fost un cutremur cu magnitudinea de 5,8, care a provocat rănirea a zeci de oameni.