Coreea de Nord vrea sa isi spele rusinea dupa esecul rachetei. Se pregateste de un test nuclear

Coreea de Nord ar putea efectua rapid un nou test nuclear pentru a-si salva onoarea dupa explozia, vineri, a rachetei sale la scurt timp dupa decolare, apreciaza expertii, citati de AFP.
Trimiterea in spatiu a rachetei Unha-3 - descrisa de Washington ca o racheta balistica cu o raza de actiune cuprinsa intre 6.000 si 9.000 de kilometri - ar fi trebuit sa constituie punctul culminant al centenarului fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC), Kim Il-sung, nascut la 15 aprilie 1912 si decedat in 1994.
Un fapt exceptional pentru acest stat izolat care nu acorda decat foarte putine vize, 150 de jurnalisti straini au fost invitati la inceputul saptamanii la Centrul spatial Tongchang-ri (nord-vest) pentru a vedea lansatorul de 30 de metri. Dar operatiunea de prestigiu s-a transformat in fiasco in momentul in care motorul de propulsare a satelitului de observare s-a dezintegrat, la 150 de kilometri altitudine, vineri dimineata.
Aceasta este a treia tentativa ratata de lansare pe orbita a unui satelit de catre Coreea de Nord, dupa doua esecuri in 1998 si 2009.
"Nu numai ca nord-coreenii au reusit sa sfideze Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite si chiar pe protectorul lor chinez, ci au reusit sa isi demonstreze incompetenta", scrie ironic pe blogul sau Marcus Noland, de la Peterson Institute for International Economics cu sediul la Washington.
"Umilirea" nationala, potrivit cercetatorului, ar trebui sa il convinga pe noul lider nord-coreean Kim Jong-un - care i-a succedat tatalui sau dupa moartea acestuia in decembrie - sa realizeze un nou test nuclear, incalcand rezolutiile 1.718 si 1.874 ale Consiliului de Securitate. "Ar fi usor sa ne bucuram, dar paradoxal esecul rachetei ar putea agrava pericolul cu care se confrunta lumea (...) Inaintea tirului, exista posibilitatea ca Phenianul sa efectueze un al treilea test nuclear. De acum acest lucru este aproape o certitudine", a apreciat el.