Coreea de Sud: Phenianul a ridicat nivelul de alerta a fortelor sale armate

Ultima actualizare: 02-06-2012 23:59
Coreea de Nord

Coreea de Nord, care a procedat vineri la o lansare esauta a unei rachete cu raza lunga de actiune in pofida protestelor internationale, a ridicat nivelul de alerta a fortelor sale armate, a anuntat vineri ministrul sud-coreean al Apararii.

"(Fortele armate) ale Coreei de Nord au fost plasate in stare de alerta sporita", a declarat Kim Kwan-jin in fata unei comisii parlamentare, potrivit Cabinetului sau, fara sa se stie imediat daca aceasta decizie a fost adoptata inainte sau dupa tirul de racheta.

Armata Populara a Coreei de Nord, bine echipata, numara aproximativ 1,2 milioane de militari, la o populatie totala de aproximativ 24,5 milioane de persoane. Ministrul Kim Kwan-jin s-a intalnit cu generalul James D. Thurman, comandantul fortelor americane stationate in Coreea de Sud, si cu ambasadorul american Sung Kim.

El a pledat, cu aceasta ocazie, pentru adoptarea unor "sanctiuni adecvate" in urma tirului, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului. Comisia pentru Aparare a Parlamentului sud-coreean a adoptat o rezolutie care recomanda un raspuns "ferm" la oricare noua "provocare" nord-coreeana.

Phenianul ar trebui "sa suspende imediat dezvoltarea de arme de distrugere in masa si rachete cu raza lunga de actiune", conform acestui text. Seulul si Phenianul au semnat un armistitiu dupa Razboiul din Coreea (1950-1953), dar nu si un tratat de pace.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO