Coreea de Nord: Va fi razboi total, Seulul va deveni o "mare de foc"
Armatele americana si sud-coreeana au inceput luni manevre comune. Asta desi Coreea de Nord a amenintat, duminica, ca va declansa un "razboi total" in caz de provocare, potrivit unor surse militare.
Peste 200.000 de soldati sud-coreeni si 12.800 americani urmeaza sa participe la exercitii.
Primele vor fi aplicatii de comanda, care urmeaza sa dureze pana la 10 martie, iar celelalte exercitii aeriene, navale si terestre, pana la 30 aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Exercitiile se desfasoatra dupa mai multe scenarii, intre care o prabusire brusca a regimului nord-coreean si un exod masiv de refugiati, acte de provocare sau cautarea de arme de distrugere in masa, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.
Armata americana prevede sa mobilizeze portavionul sau de 113.000 de tone, USS Ronald-Reagan.
Phenianul fierbe
"Daca agresorii lanseaza o provocare pentru (declansarea) unui razboi local, lumea va asista la o riposta fara precedent din partea armatei si a poporului nord-coreean", a declarat Coreea de Nord, duminica, potrivit agentiei oficiale KCNA.
Phenianul a amenintat ca va purta un "razboi total" ca "represalii" la manevre, cu scopul de a transforma Seulul, capitala sud-coreeana, intr-o "mare de foc", a adaugat KCNA.
Nu este prima data cand Nordul ameninta in termeni atat de duri, inainte de inceperea unor exercitii militare, efectuate de catre Seul. Dar tensiunile sunt, in prezent, foarte puternice, dupa torpilarea, in martie, a corvetei sud-coreene Cheonan, atribuita Coreei de Nord, si bombardarea, in noiembrie, a unei insule apartinand Coreei de Sud, de catre armata nord-coreeana, in care au fost ucisi 50 de sud-coreeni.
Aceste manevre intervin, de asemenea, dupa esecul unor negocieri militare, la inceputul lunii, cu Seulul.
Specialistii de la NASA au calculat chiar efectele unui razboi nuclear regional si au ajuns la concluzia ca un astfel de conflict ar putea opri procesul de incalzire globala, dar ar aduce foamete si boli pe tot Globul.
Baloanele cu informatii
Phenianul a amenintat ca va deschide focul contra Coreei de Sud, daca aceasta continua sa trimita materiale de propaganda, cu ajutorul unor baloane, a adaugat KCNA.
Seulul a reluat trimiterea de materiale de propaganda peste frontiera cu Nordul, o practica suspendata din anul 2000.
Cu ajutorul unor baloane sunt trimise in tara comunista informatii despre miscarile de revolta din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.