Coreea de Nord l-a aniversat in liniste pe Kim Ir Sen. Rachetele raman inca pe rampele de lansare
Lumea intreaga a fost cu ochii catre Coreea de Nord, cu teama ca regimul de la Phenian sa nu-si demonstreze capacitatile militare tocmai in ziua in care a sarbatorit 101 ani, de la nasterea parintelui natiunii.
Zeci de mii de nord-coreeni, au asistat la dezvelirea unor noi statui, ale lui Kim Ir Sen, si Kim Jong Il.
La Phenian, Kim Jong-un a venit sa faca o plecaciune la mausoleul unde isi dorm somnul de veci cei doi inaintasi in fruntea tarii - tatal, Kim Jong-Il si si bunicul, Kim Ir Sen, care a fost si fondatorul regimului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timp ce rachetele nord-coreene raman instalate pe rampele de lansare, Seful diplomatiei americane a incheiat turul capitalelor din tarile vecine - Seul, Tokyo.
"Un fapt e de necontestat. Suntem uniti" a spus John Kerry.
... dar si Beijing.
"Salutam angajamentul ferm al Chinei pentru denuclearizarea peninsulei nord-coreene".
Mingea ramane in terenul Phenianului - a spus John Kerry, dar a subliniat:
"Statele Unite raman deschise unor negocieri oneste si credibile privind denuclearizarea".
Totusi...
Emma Campbel, analist pt. Coreea de Nord
"Cred ca (nord-coreenii) cauta sa fie tratati ca un partener egal. Asadar, comunitatea internationala si, in particular, Statele Unite, trebuie sa fie mai "creativi" in modul in care abordeaza chestiunea nord-coreana"
Pe de alta parte, un reportaj facut de jurnalisti sub acoperire in Coreea de Nord, luna trecuta, a declansat o polemica aprinsa in Anglia. Jurnalistii de la BBC s-au dat drept studenti si s-au alaturat unui grup de tineri de la Scoala superioara de economie din Londra, care venisera la Phenian intr-o excursie de documentare.
"E extrem de periculos sa mergi sub acoperire in Coreea de Nord si cred ca e o greseala uriasa sa ii pui si pe altii in pericol, pe parcursul acestui proces" crede James Hoare, fost diplomat britanic in Coreea de Nord.
Conducerea facultatii sustine ca studentii ar fi fost intr-un real pericol, daca nord-coreenii descopereau stratagema jurnalistilor. Si insista ca BBC sa renute la difuzarea reportajului, programat pentru seara aceasta.