In timp ce China si SUA vor dezarmarea nucleara din Coreea,Kim Jong-Un ar putea testa doua rachete
"Lumea a ajuns intr-un moment critic, iar China trebuie sa-si exercite influenta pentru a domoli retorica agresiva a Phenianului."
Acest apel vine de la secretarul de stat american, John Kerry, care a purtat discutii cu liderii de la Beijing. Vizita oficialului american in China, pregatita cu luni in urma are loc in conditiile in care Coreea de Nord ameninta cu lansarea unei rachete cu raza medie de actiune, care, teoretic, ar putea atinge bazele americane din Pacific.
Soldatii nord-coreeni au facut o pauza in pregatirile de razboi pentru a-i aduce un omagiu lui Kim Ir Sen. Peste doua zile va fi sarbatoare nationala, la 101 de la nasterea parintelui fondator al republicii comuniste.
Rand pe rand, militari si civili au vizitat casuta de la marginea capitalei Phanian, unde s-ar fi nascut liderul lor.
Daca din exterior acesta imagini transmise de televiziunea de stat pot parea bizare, in interior ele sunt un puternic instrument de indoctrinare.
Scenele inca starnesc emotii in inima acestei tinere dizidente nord-coreene, invatata sa isi trateze conducatorii, fie tanarul Kim Jong Un, tatal lui Kim Jong Il, fie parintele fondator, Kim Ir Sen, ca pe niste zei.
Fata a reusit sa fuga in urma cu zece ani din Coreea de Nord, insa sentimentele vechi revin la suprafata cand isi revede conducatorii.
"Sunt emotionata. Nu stiu cum sa iti explic...Nu este o miciuna. Nu joc teatru. Totul este adevarat. Daca se intampla ceva, nord-coreenii sunt gata sa isi sacrifice viata. Sunt gata chiar sa sara in foc...", spune Chae Young Hee.
Tanara isi aminteste cu claritate emisiunile de desene animate cu blanda pisica nord-coreeana care invinge sobolanul sud-coreean, ori de serialele de razboi, unde nord-coreenii ies mereu invingatori in fata americanilor.
Coreea de nord a pregatit pentru lansare una sau doua rachete cu raza medie de actiune, pe care Phenianul le-ar putea testa luni.
CHINA SI SUA VOR COLABORA PENTRU DEZARMAREA NUCLEARA DIN COREEA
China si Statele Unite s-au angajat, sambata, sa colaboreze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea, in timpul vizitei la Beijing a secretarului de Stat american, John Kerry.
"Abordarea problemei nucleare in Peninsula Coreea este in interesul ambelor parti", a declarat Yang Jiechi, secretar de stat in cadrul Ministerului chinez de Externe.
"In acest sens, Beijingul va colabora cu alte tari, inclusiv cu Statele Unite", a adaugat oficialul chinez.
"China si Statele Unite trebuie sa ia impreuna masuri pentru atingerea obiectivului privind denuclearizarea Peninsulei Coreea", a spus John Kerry.
La inceperea vizitei la Beijing, John Kerry a indemnat China sa blocheze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord, in contextul situatiei tensionate generate de regimul de la Phenian. "Washingtonul doreste ca Beijingul sa stopeze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord si sa transmita un mesaj potrivit caruia China doreste o Peninsula Coreea fara arme nucleare", au declarat doi oficiali din cadrul Departamentului de Stat american.
John Kerry le-a transmis liderilor Chinei ca este "un moment critic" pentru a indemna Coreea de Nord sa renunte la atitudinea beligeranta. "Momentul este critic", le-a spus John Kerry, la Beijing, ministrului chinez de Externe, Wang Yi, si presedintelui Chinei, Xi Jinping.
"Avem de infruntat provocari dificile", a subliniat Kerry, mentionand dosarul nord-coreean, criza iraniana, situatia din Siria si din Orientul Mijlociu in general.
Coreea de Nord ar putea face o demonstratie de forta efectuand un nou test balistic luni dimineata (in cursul noptii de duminica spre luni, ora Romaniei), cu ocazia ceremoniilor care marcheaza 101 ani de la nasterea lui Kim Il-Sung, fondatorul tarii. Coreea de Nord a proferat o serie de amenintari in ultimele saptamani, avertizand ca ar putea lansa atacuri nucleare preventive impotriva Statelor Unite, Coreei de Sud si Japoniei, dupa o serie de sanctiuni internationale adoptate ca urmare a unor teste balistice si nucleare.