Coreea de Nord își bate joc de postările lui Trump de pe Twitter

lansare racheta Coreea de Nord
Rodong Sinmun

La puțin timp după ce Donald Trump a afirmat că liderul Kim jong-Un ”a început să ne respecte”, Coreea de Nord a lansat o serie de atacuri verbale la adresa SUA și chiar ironii despre președintele american.

Washington și Phenian au avut mai multe schmiburi de replici în ultima perioadă, astfel că era de așteptat să existe un răspuns și acum, după anunțarea exercițiilor militare comune SUA - Coreea de Sud, spun jurnaliștii de la CNN.

KCNA, agenția de presă oficială a regimului comunist din Coreea de Nord, a publicat răspunsul liderului Kim jong-Un, care consideră aceste exerciții un antrenament pentru o eventuală invazie.

”Acest exercițiu este prea radical și periculos pentru a îmbrăca această acțiune într-o haină 'defensivă' și 'anuală'. SUA nu ar trebui să uite că oponentul lor este înarmat cu arme nucleare și rachete balistice.” - se arată în comunicat, care mai adaugă faptul că Statele Unite ar trebui să se ”trezească din gândirea lor bătrânicioasă că tărâmul lor este în siguranță și că moartea este o afacere pentru ceilalți”.

În timp ce SUA și Coreea de Sud afirmă că exercițiile militare sunt defensive, Coreea de Nord a avertizat miercuri că ”nu vom sta pur și simplu să ne uităm la comportamentul unor oameni proști, prin sângele cărora curge răzbunarea”.

Citește și
Steve Bannon și Donald Trump
Strategul șef al lui Trump: SUA sunt în război economic cu China
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Apoi, a fost trimisă o săgeată verbală și personal, la adresa lui Donald Trump. Coreea de Nord a spus că președintele postează regulat ”articole ciudate ale gândurilor sale egoiste” și ”scapă de gunoi ca să își facă asistenții să se simtă rău”.

În articolul KCNA se mai spune ca ministerul Apărării din Coreea de Sud este o marionetă a americanilor, care ”își pune speranțele în tipul ăla nebun” - referindu-se la Donald Trump.

Schiţe a două noi rachete, de tip Pukguksong-3 şi Hwasong, publicate de KCNA

Agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA a publicat fotografii în care apar schiţe a ceea ce par să fie două noi rachete, relatează The Associated Press.

Schiţele sunt agăţate pe un perete, în spatele liderului nord-coreean Kim Jong-un, în timpul unei vizite la o fabrică de motoare cu combustibil solid din cadrul programului de dezvoltare a rachetelor balistice, interzis de ONU.

Una dintre schiţe este a unei rachete de tip Pukguksong-3, care pare să fie ultimul tip al seriei Pukguksong sau Polaris.

Cealaltă este mai greu vizibilă, dar pare să fie a unei rachete de tip "Hwasong" sau Mars.

Aceste fotografii au fost publicate de KCNA miercuri.

Kim Jong-un i-a îndemnat pe muncitorii fabricii să producă şi mai multe motoare de rachete cu combustibil solid şi ogive, potrivit agenţiei nord-coreene de presă.

Washingtonul sporeşte presiunea asupra Phenianului dar îi salută ”reţinerea”

Statele Unite au adoptat marţi noi sancţiuni comerciale cu scopul de a spori presiunea asupra Coreei de Nord, dar au salutat recenta ”reţinere” a Phenianului, considerată un eventual prim pas către viitoare negocieri în dosarul nuclear, relatează AFP, potrivit News.ro.

Washingtonul a recurs în aceeaşi zi atât la critici cât şi la stimulente.

Secretarul de Stat amerrican Rex Tillerson a ţinut astfel să profite de o conferinţă de presă despre strategia Statelor Unite în Afganistan şi să susţină în mod expres un discurs de liniştire, după escalada din iulie-august.

Departe de ”focul şi furia” promise în urmă cu doar două săptămâni de preşedintele american Donald Trump, în cazul în care Coreea de Nord ar continua să ameninţe America cu ambiţiile sale nucleare.

”Sunt mulţumit să văd că regimul de la Phenian a demonstrat un anumit nivel de reţinere, pe care n-am văzut-o în trecut”, după adoptarea rezoluţiei ONU cu privire la noi sancţiuni extrem de dure, a notat el.

Tillerson şi-a exprimat speranţa ca absenţa testelor balistice sau nucleare să semnaleze voinţa regimului lui Kim Jong-un de a începe negocieri directe cu Washingtonul, ”la un moment dat, într-un viitor apropiat”.

Trebuie ca ei să facă mai mult, însă ţin să subliniez gesturile pe care le-au făcut până acum. Eu cred că este important să fie subliniate”, a insistat şeful diplomaţiei americane, care s-a arătat deja deschis, în trecut, la negocieri, cu condiţia ca ele să vizeze dezarmarea nucleară a Coreei de Nord - de care Kim Jong-un nu vrea să audă.

Acest mesaj pozitiv este lansat după ce Trezorerie americană a impus noi sancţiuni, desemnând marţi zece întreprinderi şi şase persoane - chinezi şi ruşi - acuzate că au ajutat financiar Coreea de Nord şi anume importând cărbune.

CHINA ŞI RUSIA

”Departamentul Trezoreriei va continua să sporească presiunea asupra Coreei de Nord vizându-i pe cei care susţin dezvoltarea programelor nuclear şi balistic şi izolându-i de sistemul financiar american”, a avertizat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Este inacceptabil ca indivizi şi întreprinderi din China, din Rusia sau de altundeva să permită Coreei de Nord să genereze venituri utilizate în vederea dezvoltării armelor de distrugere în masă”, a subliniat el.

Autorităţile au decis, astfel, blocarea în Statele Unite a tuturor bunurilor şi activelor persoanelor desemnate, iar cetăţenii americani au interdicţia de a face comerţ cu ele.

Sancţiunile vizează în special importatori de cărbune, inclusiv societatea chineză Zhicheng, pe care se sprijină liderul nord-coreean pentru ca să-şi dezvolte programele de înarmare nucleară şi privind rachete balistice.

Potrivit Washingtonului, doar întreprinderile industriale chineze vizate de sancţiunile de marţi au importat cărbune nord-coreean în valoare de o jumătate de miliard de dolari în perioada 2013-2016.

Statele Unite au sancţionat de asemenea trei cetăţeni ruşi - Mihail Pisklin, Andrei Serbin şi Irina Huiş - care, prin întreprinderile Transatlantic şi Velmur, au aprovizionat Coreea de Nord cu petrol.

Între celelalte entităţi se află societăţile Dandong Rich Earth Trading, cu sediul în China, şi Gefest-M, cu sediul la Moscova, care ar fi cumpărat materii prime (vadadiu, metale) tot în beneficiul unor întreprinderi legate de programele militare nord-coreene.

Aceste sancţiuni au fost adoptate în urma adoptării, pe 6 august, de către Consiliul de Securitate al ONU, la propunerea Statelor Unite, a Rezoluţiei 2371 vizând să suprime venituri din exporturi nord-coreene în sectoarele cărbunelui, fierului şi pescuitului.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite se aflau la apogeu acum zece zile. Teste de rachete balistice intercontinentale (ICBM) care au arătat că America se află deja în raza de acţiune a Phenianului au provocat declaraţii furibunde ale lui Trump.

Regimul nord-coreean a replicat promiţând să tragă o salvă de rachete în apropiere de teritoriul american Guam, la Pacific.

Kim Jong-un a decis până la urmă să nu o facă imediat şi a ameninţat că o continuare a acestor operaţiuni depinde doar de comportamentul Washingtonului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Coreea de Nord amenință din nou SUA, cu un ”atac nemilos”
Coreea de Nord amenință din nou SUA, cu un ”atac nemilos”

Luni, forţele armate americane şi cele sud-coreene vor desfăşura exerciţii militare comune, în ciuda avertismentelor trimise de către Coreea de Nord, ceea ce ar putea duce la “declanşarea unei faze preliminare a războiului nuclear”, conform CNN.

Strategul șef al lui Trump: SUA sunt în război economic cu China
Strategul șef al lui Trump: SUA sunt în război economic cu China

Strategul şef al preşedintelui american Donald Trump, Steve Bannon, a afirmat într-un interviu surprinzător de sincer că Statele Unite se află în război economic cu China.

Reacția lui Trump, după ce Coreea de Nord a renunțat să mai tragă cu rachete
Reacția lui Trump, după ce Coreea de Nord a renunțat să mai tragă cu rachete

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a salutat decizia ”înţeleaptă şi bine gândită” a liderului nord-coreean Kim Jong-un, care a anunţat că-şi amână planul de a trage rachete în apropierea Insulei Guam, un teritoriu american la Pacific.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.