Coreea de Nord avanseaza in dezvoltarea unor rachete intercontinentale, afirma un centru american
Coreea de Nord avanseaza in dezvoltarea unor rachete strategice capabile sa poarte o incarcatura nucleara menita sa vizeze continentul american, a anuntat marti un centru american de reflectie, relateaza AFP
Rachetele expuse de catre Coreea de Nord in cursul unor recente parade militare, prezentate de experti straini ca ale sale, ar fi de fapt "mai putin" false decat se aprecia, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Universitatii John Hopkins.
Racheta nord-coreeana KN-08 de tip ICBM, cu o raza de actiune teoretica de 5.500 pana la 11.000 de kilometri, a fost expusa in 2012 si in iulie. Un cunoscut inginer aerospatial a calificat-o drept o "mare farsa".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa intr-o analiza publicata pe site-ul 38 North, institutul se arata mai putin categoric.
"Aproape toate configuratiile examinate ar fi capabile sa trimita o incarcatura nucleara usoara, de prima generatie, cel putin pana la Seattle", pe coasta americana la Pacific, scriu expertul in neproliferare Jeffrey Lewis si inginerul John Schilling.
In alt articol, publicat in revista Science and Global Security, John Schilling subliniaza totusi ca racheta de tip KN-08 se afla in faza de dezvoltare.
"Lipsa unor teste de zbor face ca dezvoltarea operationala (a rechetei) sa mai dureze luni sau ani", in opinia sa.
Institutul a confirmat la sfarsitul lui octombrie efectuarea unor lucrari importante la poligonul de la Sohae, de unde a fost lansata o racheta cu raza lunga de actiune in decembrie - considerata o racheta balistica de catre occidentali -, poate pentru a gazdui rachete de o capacitate mai mare.
Un tir de testare a rachetei de tip KN-08 de la aceasta instalatie poate avea loc "in orice moment", a avertizat John Schilling.
Coreea de Nord a procedat la trei teste nucleare si a precizat, cu ultima ocazie, in februarie, ca a utilizat "un dispozitiv miniaturizat si mai usor", susceptibil sa fie fixat pe ogiva unei rachete cu raza lunga de actiune.
Insa majoritatea expertilor sunt de acord asupra faptului ca nord-coreenii nu dispun de o capacitate intercontinentala fiabila si ca nu stapanesc nici miniaturizarea bombei atomice.
Coreea de Nord a dovedit prin tirul din decembrie 2012 ca poate trimite o racheta cu raza lunga de actiune in spatiu, dar fara sa posede tehnologia prin care racheta reintra in atmosfera si atinge o tinta.