Coreea de Nord ameninta Seulul cu "o mare de foc", la 3 ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong
Coreea de Nord a marcat vineri trei ani de la bombardarea unei insule sud-coreene situate in apropierea frontierei maritime dintre cei doi vecini.
Cu aceasta ocazie, nord-coreenii au amenintat cu transformarea Casei Albastre, sediului presedintiei sud-coreene, la Seul, intr-o "mare de foc" , relateaza AFP.
Armata sud-coreeana a lansat, in schimb, manevre militare navale, terestre si aeriene in zona Insulei Yeonpyeong, unde patru sud-coreeni - doi militari si doi civili - au fost ucisi de obuze nord-coreene pe 23 noiembrie 2010.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"In urma cu trei ani, un botez al focului ca represalii s-a limitat la Yeonpyeong, dar data viitoare Casa Albastra (numele palatului prezidential sud-coreean) si toate cartierle generale ale acestui regim de marionete vor fi vizate", a afirmat armata nord-coreeana intr-un comunicat.
"Daca Sudul continua sa ne provoace, marea de foc de la Yeonpyeong va deveni o mare de foc la Casa Albastra", a adaugat armata.
Coreea de Nord ameninta in mod regulat Coreea de Sud cu "o ploaie de foc" sau alte calamitati, mai ales atunci cand Seulul efectueaza manevre militare.
Amenintarile sunt rareori urmate de fapte, insa, in urma cu trei ani, regimul nord-coreean a replicat unor exercitii militare efectuate in apropierea frontierei maritime, apreciind ca aceste manevre se desfasurau in apele sale.
Phenianul a tras obuze catre Insula Yeonpyeong, una dintre confruntarile cele mai grave dintre cei doi vecini si inamici de la Razboiul Coreei (1950-1953).
De la acest atac, insula, situata la aproximativ 12 kilometri de coastele nord-coreene, si-a consolidat apararea, iar numarul militarilor care patruleaza a crescut. Pe insula se afla elicoptere, rachete si radare antiaeriene.
Linia de demarcatie maritima, trasata in 1953 de fortele ONU conduse de catre Statele Unite, nu este recunoscuta de Phanian.
Sursa: Mediafax
Etichete: razboi, coreea de nord, Coreea de Sud, Seul, phenian,
Dată publicare:
22-11-2013 08:25