Coreea de Nord afirmă că nu îi pasă cine va câştiga alegerile în SUA şi că nu va dialoga cu următoarea administraţie
Autorităţile nord-coreene au indicat marţi, într-un editorial, că nu le interesează cine va câştiga alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi au dat de înţeles că nu vor negocia sub nicio formă cu Washingtonul.
Textul publicat de agenţia de presă de stat KCNA precizează că Donald Trump a manifestat "o dorinţă persistentă ca să existe relaţii între Republica Populară Democrată Coreea (RPDC) şi Statele Unite", în timpul unui discurs recent, rostit la convenţia republicană din Milwaukee.
"Indiferent ce administraţie preia puterea în SUA, climatul politic, care este marcat de luptele dintre cele două partide, nu se va schimba şi, prin urmare, nu ne interesează (rezultatul)", se arată în editorial.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Este adevărat că Trump, când era preşedinte, a încercat să scoată în evidenţă relaţiile personale speciale dintre şefii de stat în cadrul relaţiilor bilaterale, dar nu a realizat nicio schimbare pozitivă substanţială", se arată în articol, care adaugă că "este necesar să se facă o distincţie clară între politica externă a unui stat şi sentimentele personale".
După ce a început negocierile cu Coreea de Nord privind denuclearizarea în timpul primului său mandat la Casa Albă, Donald Trump a decis să suspende un summit la Hanoi, în 2019, apreciind oferta de dezarmare a Phenianului drept insuficientă, un gest despre care mulţi experţi consideră că a afectat foarte mult credibilitatea Washingtonului în ochii regimului nord-coreean. De atunci, regimul de la Phenian a întors spatele noilor oferte de dialog şi şi-a consolidat foarte mult relaţia cu Rusia.
Editorialul, care profită de ocazie pentru a critica desfăşurarea avioanelor de vânătoare americane F-18 în Coreea de Sud pentru manevrele comune care încep marţi, condamnă în general schimbările politicii SUA cauzate de schimbările din administraţie şi vorbeşte despre o lipsă de credibilitate când vine vorba de respectarea acordurilor. Ca exemplu în acest sens, textul aduce în discuţie aşa-numitul "Acord-cadru" din 1994, prin care un consorţiu internaţional condus de SUA, Coreea de Sud şi Japonia s-a angajat să construiască reactoare cu apă uşoară în Coreea de Nord pentru ca regimul să îngheţe programul său atomic convenţional, după care pactul a fost abandonat în timpul administraţiei George W. Bush.
"Privind întregul dialog dintre RPDC şi SUA, comunitatea internaţională a ajuns deja la concluzia că Statele Unite sunt o ţară perfidă, care nu îşi ţine promisiunile", indică editorialul, care concluzionează că,"din cauza gravelor erori strategice ale administraţiilor succesive, a sosit momentul în care SUA ar trebui să îşi facă cu adevărat griji pentru securitatea lor".