Coreea de Nord a început demolarea complexului nuclear de la Punggye-ri
Coreea de Nord a început, joi, distrugerea poligonului nuclear de la Punggye-ri, în prezența mai multor jurnaliști internaționali.
Astfel, au fost aruncate în aer cel puțin trei tuneluri nucleare, o topitorie de metale și mai mult clădiri, relatează CNN.
O echipă CNN a asistat la distrugerea tunelurilor 2,3 și 4, dintr-un punct de observație situat la aproximativ 500 de metri distanță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La eveniment au participat în jur de 20 de jurnaliști, invitați de Phenian special să asiste la distrugerea instalației de testare nucleară. Decizia Phenianului de a închide acest complex nuclear vine cu doar câteva săptămâni înainte de summitul dintre Kim Jong-un și Donald Trump, programat să aibă loc în 12 iunie, la Singapore.
Înainte de explozii, jurnaliștii au fost invitați să vadă cum materialul explozibil era instalat în tuneluri. Pe de altă parte, observatorilor independenți nu li s-a permis să ia parte la acest eveniment.
Printre jurnaliștii prezenți la Punggye-ri este și Tom Cheshire de la Sky News. „Am mers prin munți și am văzut de la 500 de metri distanță cum clădirile au fost aruncate în aer. Au numărat: trei, doi, unu. S-a auzit o explozie puternică, am simțit-o. Simțeam praful, simțeam căldura. A fost foarte mare gălăgia”, a relatat jurnalistul Sky News, conform BBC News.
La rândul său, corespondentul CNN Will Ripley a relatat că jurnaliștii au petrecut în jur de 10 ore în complexul nuclear situat în munți. Ei au fost duși acolo cu trenul, iar călătoria a durat în jur de 12 ore.
„Ne-au dus în trei din cele patru tuneluri, ne-au dat voie să deschidem ușile, să ne uităm înăuntru. Nu ne-au lăsat să intrăm, erau încărcate cu explozibil”, a mai relatat Will Ripley.
După ce exploziile s-au încheiat, jurnaliștilor li s-a permis să meargă să inspecteze încă o dată zona.
„Ne-au arătat alte două tuneluri, dar ne-au zs că n-au fost folosite și că au fost pregătite pentru un nou test nuclear în orice moment. Potrivit nord-coreenilor, aceasta este dovada că sunt angajați într-un proces transparent de denuclearizare, înainte de summitul planificat să aibă loc la Singapore”, a mai spus el.
Din acest complex nuclear, autoritățile de la Phenian au efectuat cel puțin șase teste nucleare, cel mai recent având loc în septembrie 2017.
Conform agenției Associated Press, decizia Phenianului de a închide complexul nuclear de la Punggye-ri reprezintă un „gest de bunăvoință” al lui Kim Jong-un, care vrea să creeze o atmosferă pozitivă înainte de summitul cu Donald Trump. Chiar și așa, nu este o mișcare ireversibilă, astfel că demolarea de joi ar trebui să fie urmată de noi măsuri, care să se ridice la așteptările liderului de la Casa Albă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!